Kritika

Mesterség és varázslat – Shakespeare: Téli rege (Kenneth Branagh Theatre Company)

teli_rege_judy_denchVan-e értelme színházi előadást moziban megnézni? Nos, ha olyan produkcióról van szó, mint Branagh társulatáé, akkor mindenképp.

A színház és a mozi működésmódjában az a legnagyobb különbség, hogy míg a mozi azonnal bevonzza a nézőjét, a színházban szükségszerűen el kell telnie néhány percnek, amíg alkalmazkodunk az adott előadás stílusához, elfogadjuk a szabályait és bele tudunk feledkezni. Ehhez általában szükség van a helyszín „aurájára”: megkönnyíti az azonosulást a jelenlét, a színészek közelsége, a nézőtér izgalma és még sorolhatnánk. Ezért is féltem kissé a Téli rege filmre vett előadásától: vajon hogyan hat a darab a hely varázsa nélkül?

A felvétel készítői nagyon határozott lépéseket tettek, hogy áthidalják a két művészeti ág különbségét. Az előadás elején a pusmogó nézőteret látjuk, majd a színpad szó szerint magába szippant: a kamera a nézőtérről ráközelít a színpadra, és innentől majdnem olyan, mintha egy „igazi” filmet látnánk – azaz szinte azonnal oldódik a színházban érezhető idegenség. Olyan szemszögekből figyelhetjük a színészeket, amilyenekből a helyszíni nézők sohasem. A közelik viszont jó érzékkel váltakoznak a totálképekkel, így mégsem felejthetjük el teljesen, hogy színházban vagyunk (a szünetben aztán a színpad vonzásából vissza is pottyanunk a nézőtérre). Ugyanezt a kettős hatást erősíti, hogy a díszlet félúton jár a látványos, míves kidolgozottság, azaz egy hagyományos felfogás, és egy modernebb, jelzésszerű díszletekkel dolgozó megvalósítás között.

teli_regeFurcsa belegondolni, hogy idén Shakespeare halálának 400. évfordulóját üljük, hiszen máig tökéletesen élő minden darabja. Mint minden jó drámát, a Téli regét is tragikus (vagy kevésbé tragikus) félreértések irányítják; két igaz barát fordul egymással szembe az oktalan féltékenység miatt, ezáltal olyan örök kérdések kerülnek felszínre, mint a tisztesség, baráti és házastársi hűség, vagy később a származás jelentősége.

Eközben a Téli rege nagyszerűsége a műfaji bizonytalanságból és sokszínűségéből fakad: rege, azaz mese, erről pedig a darabban is megtudjuk, hogy szomorú és félelmetes részei ellenére vidáman végződik, s (értelmezéstől függően) csodás elemeket is tartalmazhat. A mű sokáig tragédiának tűnik, később átfordul a pásztorjáték, románc és vígjáték keverékébe. Azaz jó Shakespeare-darabhoz méltón nagyon széles közönséget szólít meg: a féltékenység őrülete, a gyász, a vicces mellékszereplők csetlése-botlása és a szerelem ábrázolása mellett még arra is marad ideje Shakespeare-nek, hogy a természet és művészet viszonyáról folytasson könnyed vitát.

teli_rege2Ezt a sokszínűséget igazi egységgé kovácsolja korunk talán legismertebb Shakespeare-feldolgozója, Kenneth Branagh. Új társulata, a Kenneth Branagh Theatre Company még csak az első évadjánál jár, de természetesen Branagh szakértelme ennél jóval régebbre nyúlik vissza. Az előadáshoz nagyszerű színészeket választott, közülük a legismertebb Judi Dench – talán az ő személye miatt is kapott hangsúlyosabb szerepet a darabban Paulina, de az is lehet, hogy csak a színésznői tekintélye növelte meg a figura jelentőségét. Branagh pedig nemcsak erőskezű társrendezője a darabnak, hanem egyik főszereplője is: Leontes gyanújának, féltékenységének őrületig fokozása felejthetetlen az előadásában. De az egész társulat gondos munkájának köszönhető, hogy könnyen befogadható, nagyon profi, de a varázslatnak is engedő előadás jutott el a magyar mozikba is – pótolhatatlan alkalom, hogy ízelítőt kapjunk Shakespeare hazájának színjátszásából.

teli_rege3A Téli regét január 28-án, február 24-én és március 18-án az Uránia Nemzeti Filmszínházban láthatják a nézők, Mészöly Dezső műfordítása alapján készített felirattal. Emellett a budai Tabán moziban, valamint Szegeden és Szentendrén is vetítik a produkciót. A darab Uránia-beli premierje előtt Mészöly Gergely, Mészöly Dezső fia tart rövid bevezető előadást.

 

Gyöngyösi Lilla

Gyöngyösi Lilla az ELTE irodalom- és kultúratudomány szakán végzett. Specializációja a szerzői film, a western és az intermedialitás, mániája az önreflexió. Újságíróként és marketingesként dolgozik. A Filmtekercs.hu főszerkesztője.
gyongyosililla@filmtekercs.hu