Kritika

Mi a jobb egy Tom Hardynál? Két Tom Hardy! – Legenda

legenda2_tom hardyA félreértések elkerülése végett, most nem a Ridley Scott-féle Legendáról lesz szó, amiben az ördögmaskarába bújt Tim Curry feltett szándéka, hogy kiirtsa az összes egyszarvút a föld felszínéről, mielőtt Tom Cruise közbelép. Belátom, hogy ilyen nevek után nem könnyű egy másik Legendát is feltenni a térképre még akkor sem, ha jelen alkotás rendezőjének (Brian Helgeland) polcán már díszeleg egy Oscar-szobor (Szigorúan bizalmas). Egyébként a forgatókönyv sem sikerült annyira fenomenálisra, és a film zenéjétől sem tesszük le hajunkat. A Legendát egy valami miatt érdemes megnézni, pontosabban kettő: Tom Hardy és Tom Hardy miatt.

A film megtörtént eseményeken alapszik, valamint John Pearson The Profession of Violence: The Rise and Fall of the Kray Twins című könyvét hívták segítségül az alkotók. A történetre túl sok szót nem érdemes fecsérelni: a londoni East-Enden éldegél egy gengszter ikerpár, akik át kívánják venni az uralmat a város felett a ’60-as években. Eközben a testvérpár szelídebb tagja, Reggie (Tom Hardy) szerelmes lesz a még mindig 14 évesnek kinéző Emily Browning által alakított Francisbe – nem mellesleg az ő szemszögéből mesélődik el az egész történet, amelynek köszönhetően a film vége felé egy bájos önreflexív poént is megengednek maguknak a készítők. Ám Ronnie (újfent Tom Hardy) nem nézi jó szemmel, hogy bátyja vele egyre kevesebbet törődik, Reggie pedig egyre nehezebben viseli el fivére furaságait, például hogy bemegy egy bárba és néhány szemtanú előtt lepuffant valakit.

legenda_tom hardyA Legenda egy klasszikus gengsztertörténet lenne felemelkedésről és bukásról, családi viszályról és szerelemről, ha az ikrek teljesen különböző személyisége nem tenné izgalmasabbá: Reggie Kray még a gengszterek közt sem annyira elvetemült, hiszen csak kicsit töri be az elkanászodó „alkalmazottak” orrát, udvarol egy hölgynek, hallgat az embereire, jól áll neki a kötött kardigán, sőt még a pénz is dől rendesen. Ezzel szemben fivére, Ron éppen most szabadult a diliházból, és ha testvére nem akadályozná meg, akkor boldogan keblére ölelné az igazi véres/leszámolós gengsztersorsot. A kettejük közti szöges ellentétet természetesen csak fokozza, hogy Ronnie ahelyett, hogy hölgyeknek udvarolna, a maga egyszerű ám szórakoztató módján rendszeresen kifejti, hogy homoszexuális. Itt érdemes megemlíteni, hogy Ron bárgyú karakterének köszönhetők a film legviccesebb és legbrutálisabb jelenetei, ráadásul kapott maga mellé egy erős mellékszereplőt Taron Egerton személyében, akire már a Kingsman című filmnél felfigyeltünk.

legenda3_tom hardyEgyébként eredetileg nem az volt a terv, hogy egy színésszel játszatják el mind a két szerepet, de Tom Hardy bevállalósságának és a technikának köszönhetően így alakult. Hardy tényleg szépen lavírozik a két különböző személyiség között, időnként magam is elfelejtettem, hogy valójában ugyanaz az ember formálja meg a két szereplőt. Persze játékból levon a magyar szinkron: Hardy állítólag sokat dolgozott Marlon Brandos akcentusán, ám magyar hangjáról már nem mondható el ugyanez – úgy tűnt, hogy ő inkább csak betömte azokat a bizonyos vattapamacsokat a szájába mielőtt mikrofon elé állt.

Még ha a történettől nem is áll el a lélegzetünk, Tom Hardy(k) alakítása miatt megéri megnézni a filmet – ráadásul ez végre egy olyan mozi, amiben színészünkre nem adtak szájkosarat.

Piller Mónika

Piller Mónika az ELTE-n végzett filmelmélet és filmtörténet, illetve dán szakon. Szakdolgozatát az izlandi filmek és a globalizáció témakörében írta. Specializációja a skandináv film, a dokumentumfilm és az animációs film. Jelenleg a Magyar Televíziónál dolgozik szerkesztő-riporterként.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com