Kritika

Mit csinált Scott Lang a Végtelen háború alatt? – A Hangya és a Darázs

A Hangya és a Darázs (Ant-Man and the Wasp) a helyére illeszti a Marvel-puzzle Scott Lang történetével foglalkozó, eddig hiányzó darabkáját, amely film egy szórakoztató, családi mozizást ígér. Nem mellesleg pedig arra is választ kapunk, hogyan hatott a Hangyáékra Thanos csettintése.

A Bosszúállók: Végtelen háború megrázó és súlyos végkifejlete után a Marvel úgy gondolta, következő filmjével hagyja kicsit fellélegezni a közönséget, így elkészítették A Hangya és a Darázst. A film egyrészt Scott Lang (Paul Rudd), eredettörténetét bemutató A Hangya, másrészt pedig az Amerika kapitány: Polgárháború folytatása. A sztori ez utóbbi következményeivel kezdődik: Scottot a Bosszúállók egymásnak feszülése okozta nemzetközi botrány miatt két év házi őrizetre ítélték. Tehát a Hangya – aki az egyik legátlagosabb hátterű szuperhős – tetteinek következményei is átlagosak. Nem úgy, mint a többi Bosszúállónak: míg Vasemberék megúszták az incidenst, addig Amerika kapitány és csapata bujkálni kényszerült.

Azonban nemcsak Scott Langnek kell szembenéznie az FBI-jal – akik Jimmy Woo (Randall Park (Az interjú)) vezetésével igazi inkompetens bandaként tűnnek fel –, hanem Hope-nak (Evangeline Lilly) és Hank Pymnek (Michael Douglas) is: csakúgy, mint „Kapiéknak”, nekik is bujkálniuk kell. Így tehát csúcsra járatják a különböző tárgyak nagyítását és zsugorítását, és már nem érik be holmi tankokkal, komplett épületek, sőt egy egész kisautó kollekció méreteit változtatgatják.

Ahogy a korábbi filmben, A Hangya és a Darázsban is kiemelt szerepet játszik a Pym-család: Hank Pymnek mint az eredeti Hangyának – Scott kvantumvilágbeli kalandja után – legfőbb célja a felesége, Janet (Michelle Pfeiffer) megmentése lesz. Hope karaktere, aki anyja után örökölte a Darázs szerepét, is nagyobb teret kap, így bebizonyíthatja, hogy éppen olyan rátermett a szuperhősségre, mint Scott – ha nem jobban. Mivel Hope ellopja a showt a Hangya elől majdnem az összes akciójelenetben, illetve a történet fő konfliktusa Janet köré épül, így mondhatjuk, hogy

A Hangya és a Darázs a két Darázs filmje.

Mint látható, a folytatásban még hangsúlyosabbá vált a család szentsége: az újraegyesülés motívuma duplán megjelenik a filmben. Hiszen (bár abszolút kiszámítható, de azért SPOILER) a Pym-család végül újra egésszé válik, ahogyan a Lang-család is. A Hangyában Scott alig láthatja a lányát, most azonban teljes hétvégéket tölthetnek együtt, s ha egyszer kiszabadul a házi őrizetből, még annál többet is. Emellett kapcsolata a volt feleségével (Judy Greer) és annak új párjával (Bobby Cannavale) rendeződött, sőt kifejezetten szorossá vált. A Hangya és a Darázsnak sikerül a család toposzát gördülékenyen integrálni a szuperhősfilm műfajába, nem úgy, mint a szintén idei Deadpool 2-nek, amely az irónia álcája mögé bújva próbálta leplezni a film erőltetett befejezését.

A könnyedség A Hangya és a Darázs egészére illő jelző: ahogyan az már az első részből kiderült, a Hangya méretváltó képességében rengeteg potenciál akad a frappáns képi megjelenítésre, Paul Rudd pedig egyszemélyben garancia a humorra. Ahogy az egy tipikus folytatáshoz illik, a készítők minden korábban bevált geget újrahasznosítottak, és persze rátettek még egy lapáttal a repülő hangyákat fenyegető sirályokkal, rémisztő Pez cukorkatartóval, illetve még jó pár méretes poénnal. A komikus mellékszereplők – azaz Scott korábbi bűn-, és jelenlegi üzlettársai (Michael Peña, T.I., David Dastmalchian) – saját jelenetei, vagy maga az interakció velük

a film legviccesebb momentumait adják.

Nincs szuperhősfilm főgonosz nélkül, azonban a legtöbb esetben ezek vagy nem jelentenek valódi veszélyt, vagy súlytalanok és motiválatlanok. A Hangya és a Darázsban mindkét típus megjelenik: előbbi tragikus múltú mutáns, vagyis Szellem (Hannah John-Kamen), utóbbi pedig egy kapzsi üzletember, Sonny Burch (Walton Goggins). Szellem bár elsőre fenyegetőnek tűnik – a molekuláris szerkezetét változtatja, amitől kiszámíthatatlanná válik – igazából nagyon szenved, és pusztán a gyógyulásáért harcol. Sonny Burch pedig csak egy egydimenziós karakter, akit egyedül a pénz érdekel: komikus elemnek kiváló.

A fentiek alapján ne reméljünk A Hangya és a Darázstól mélységeket, könnyfakasztó jeleneteket, hiszen a film nem ígér többet annál, mint ami: két óra könnyed szórakozást. Ugyanakkor ez a tény nem okozhat csalódást, hiszen ahogyan a legtöbb szuperhősfilmnek – egészen a Végtelen háborúig – ennek sincs valódi tétje. És ez baj?

Komoran és letörten akarunk kisétálni mostantól minden Marvel-moziról?

Én biztosan nem. A képregényfilmek számomra vidám, izgalmas kikapcsolódást jelentenek, melyek el tudják érni, hogy egy pillanatra elhiggyem: meg van rá az esély, hogy az autóm egyszer csak eltűnjön egy félrement zsugorító szerkezet miatt.

Rakita Vivien

Rakita Vivien

Rakita Vivien az ELTE Bölcsészkarán végzett film szakon. Kedvence a midcult, illetve a történelmi és gengszterfilmek, valamint sorozatok széles skálája. 2017 óta tagja a Filmtekercs csapatának.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya