Kritika

Mi kérünk elnézést – Elhagyott szoba

antalnimrodBizony, bizony lélegzetvisszafojtva vártam Antal Nimród új filmjét. Magyar rendezõ Hollywoodban, igazi sztárok a vásznon! Dagad a mellünk a büszkeségtõl. Aztán vége a filmnek, és a magyar sajtó munkatársai csendben feszengnek…

Mert bizony elcsendesült a terem a Vacancy magyarországi bemutatója után. De kötve hiszem, hogy a meghatódottságtól. A film 85 percnyi (hála Antalnak, hogy csak 85 percnyi) tömény borzalom, és most nem csak átvitten értem. Az elhagyott szoba házaspárja (Kate Beckinsale és Luke Wilson) éjszakára kénytelen megszállni egy útmenti motelban. A szobában talált videókból hamar kiderül, hogy a helyiek a szállóvendégek módszeres legyilkolásával próbálják feldobni eseménytelen mindennapjaikat. Innentõl kezdve elszabadul a pokol, és a nézõ, csakúgy, mint Amy és David, a túlélésért küzd. Gondolom senki nincs meglepõdve azon, hogy hõseink túlélik a hajszát – mert ez egy amerikai film, gondolom az sem csoda, hogy a gonoszok megbûnhödnek – mert ez egy amerikai film, na és arra is mindenki számított, hogy a kihûlõ félben lévõ házasság a film végére erõsebb lesz mint bármikor. Klisék, klisék és még klisék. Ahogy ezt egy jó kis amerikai filmtõl elvárnánk. De mit adott akkor mindehhez Antal Nimród? Õszintén szólva, nem tudom.
A rendezõ azt nyilatkozta filmjérõl, hogy annak elsõdleges célja a félelemkeltés volt. Ha ez volt a cél, akkor jelentem, küldetés teljesítve, mit mondhatnék, majd‘ összecsináltam magamat. De kérdem én, biztos, hogy érdemes volt ezért elmenni egészen Hollywoodig? Én persze, aki a horror mûfaját sem igazán értékelem, a félelemkeltést önmagában nem igazán érzem érdemesnek a celluloid pazarlására, de persze sokan kedvelik az ilyesmit… Csak fáj a szívem. A Kontroll idehaza kultfilm lett, és nemzetközi szinten is elismerik. Antal Nimród felemelhette volna a magyar mozit, de ehelyett csinált egy trashfilmet, ami Amerikában csak egy lehet a sok közül.
Elhagyott szoba (Vacancy)
színes feliratos amerikai thriller, 85 perc, 2007

rendezõ: Antal Nimród
forgatókönyvíró: Mark L. Smith
zeneszerzõ: Paul Haslinger
operatõr: Andrzej Sekula
producer: Hal Lieberman
vágó: Armen Minasian

szereplõk:
Kate Beckinsale (Amy Fox)
Luke Wilson (David Fox)
Frank Whaley (Mason)
Ethan Embry
Scott G. Anderson

IMDb
www.sonypictures.com/movies/vacancy

 

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs.hu egyik alapítója, 2020 augusztusáig főszerkesztője. Geográfusként és filmtörténetre specializálódott bölcsészként végzett, PR-, branding- és marketingtanácsadóként dolgozik. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com