Kritika

Mi van a palacsintában? – Krízispont

Kétféle film marad meg hosszan emlékezetünkben. Az egyik olyan filmművészeti erényekkel rendelkezik, melyek mérföldkővé teszik, a másik olyan fontos üzenetet hordoz, ami mellett nem lehet szó nélkül elmenni. A Krízispont ez utóbbiak csoportjába tartozik: kiváló iparosmunka földbedöngölő gondolatokkal.

A Krízispont egy befektetési bank összeomlásán keresztül mutatja be a gazdasági világválság kitörésének okait. J.C. Chandor olyan filmet akart készíteni, mely bárki számára könnyedén befogadható, s melyen keresztül mindenki tisztán láthatja a világgazdaság jelenkori helyzetét magyarázó eseményeket. A cél olyannyira fontos volt, hogy vagy fél tucat világsztár szokásos gázsija töredékéért vállalta a filmben való szereplést. Szerencsére a jó szándékhoz társult egy kiváló, később Oscar-jelölést is hozó forgatókönyv, melyet szintén J.C. Chandor jegyez.

Peter (Zachary Quinto) főnökét (Stanley Tucci) kirúgják. A férfi mielőtt elhagyja az épületet, arra kéri Petert, nézze meg, min dolgozott. A látottak tökéletesen megrémítik a srácot, este 11-kor ugrasztja a kisfőnököt (Paul Bettany), aki behívja a középvezetőséget (Kevin Spacey), hajnalra pedig a nagykutya (Jeremy Irons) is megérkezik. A csapat keresi a megoldást, de végül egy bűnbakon (Demi Moore) kívül semmit nem találnak. A gazdaság menthetetlenül összeomlott.

Véleményem szerint némileg túlzás J.C. Chandor filmjét thrillernek nevezni, de az tény, hogy a Krízispont remekül adagolja a feszültséget. Nagyon jól átjön az a stressz, amit hőseink megélnek: mintha mi is egyike lennénk azoknak, akik azon aggódnak, vajon lehull-e a fejük valami olyasmiért, amiről talán nem is ők tehetnek. A feszültségkeltés nagyszerű eszköze a határidő-dramaturgia, és a pontosan szervezett információadagolás.

A film másik erőssége a vérprofi színészi játék. Nincs ezen mit csodálkozni, egy ilyen csapattól nem is várnánk mást. A leggyengébb láncszem most Demi Mooré, de még ő is abszolút megugorja a lécet. Különösen szerettem Paul Bettany-t, aki jóképű cinizmusával tökéletesen hozza a yuppikról alkottott sztereotípiákat. A film legerősebb jelenete a nagy öregeké – a film legfontosabb morális kérdéseit felvető ebéd során Kevin Spacey és Jeremy Irons szájából hangzanak el olyan frázisok, melyek napokkal később is fülünkben csengenek. Tulajdonképpen ezek a mondatok azok, ami miatt a Krízispont messze több lehet egyszerű szombat esti mozinál, olyan kérdéseket feszeget, és olyan gondolatokat mond ki, melyeket csak elvetemült zeitgeististák mernek hangoztatni – s ehhez bizony a mainstream világban igencsak nagy bátorság kell. Mindenki úgy sejti, szar van a palacsintában – a valóság azonban az, hogy nincs benne semmi. Az emberek nagy többségének egyszerűen fogalma sincs arról, pontosan mi is zajlik most a világban –  J.C. Chandor  teszi meg nekünk azt a szívességet, hogy elmagyarázza, méghozzá úgy, ahogy gyerekeknek szokás keserű gyógyszert beadni – megfelelően édes kulimászba rejtve. S ha vagyunk olyan szerencsések, hogy felfogjuk a lényeget, alaposan át kell gondoljuk, részt akarunk-e venni a további palacsintasütésben…

Értékelés: 7/107pont

Krízispont (Margin Call)
színes, feliratos, amerikai thriller, 107 perc, 2011

rendező: J.C. Chandor
forgatókönyvíró: J.C. Chandor
zeneszerző: Nathan Larson
operatőr: Frank G. DeMarco
producer: Robert Ogden Barnum, Michael Benaroya, Neal Dodson, Joe Jenckes, Corey Moosa, Zachary Quinto
vágó: Pete Beaudreau

szereplők:
Zachary Quinto (Peter Sullivan)
Kevin Spacey (Sam Rogers)
Paul Bettany (Will Emerson)
Jeremy Irons (John Tuld)
Simon Baker (Jared Cohen)
Stanley Tucci (Eric Dale)
Demi Moore (Sarah Robertson)
Penn Badgley (Seth Bregman)
Mary McDonnell (Mary Rogers)

IMDb

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs.hu egyik alapítója, 2020 augusztusáig főszerkesztője. Geográfusként és filmtörténetre specializálódott bölcsészként végzett, PR-, branding- és marketingtanácsadóként dolgozik. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com