Kritika

Mi van a táskában? – Metallica: Through the Never

Metallica-Through-The-Never5Antal Nimród Metallica-koncerfilmje nem több és nem is kevesebb annál, mint aminek látszik: a hiteltelenség vádját is vállaló koncertfilm és a thrash metal világot hitelesen megidéző videoklip keveréke, amely leviszi a fejed. A film erejét a legjobban talán az bizonyítja, hogy a 90 perc alatt legalább háromszor ráz ki a hideg.

Először természetesen akkor, amikor felcsendül Ennio Morriconétől az Ecstasy of Gold, a banda jól bevált bevonulózenéje, és Antal Nimród elhozza neked azt a mérhetetlen boldogságot, amiről minden Metallica-fanatikus álmodik: együtt vonulhatsz fel Hammettékkel a színpadra, miközben rajongók tízezrei őrülnek meg a csarnokban.

Majd másodjára akkor, amikor a The Memory Remains végén a zene elhalkulása után a közönség még percekig a refrént énekli, és Hetfielden, illetve a zenekar valamennyi tagján látszik, hogy igen, ezért az átkozott pillanatért érdemes volt leküzdeni azt a bizonyos szörnyeteget. Túltenni magad az egyik tag halálán, lejönni az alkoholról, egyben tartani az együttest, átélni az alkotói válságot, majd megannyiszor végigturnézni a világot, és annyi megpróbáltatás után, 50 év fölött is a húrokba csapni, a dobokat ütni, a mikrofonba üvölteni. Hatásvadász, de működő pillanat, ami összefoglalja a film lényegét: a Metallicát hőssé tenni.

El lehet gondolkodni azon, hogy van-e értelme a 3D-s koncertfilmnek, vagy azon, hogy mit engedhet meg magának a rendező, hogy ne lépje át a műfaj kereteit. Meddig lehet elmenni, hogy ne a filmesekről, hanem a koncertről szóljon a végeredmény. De valójában Antal Nimród nem téved, amikor azt mondja, hogy a hatásért mindent szabad. Mert a Metallica: Through the Never játékideje alatt a zene darabokra szed, a látvány miatt pedig leesik az állad. Az …And Justice for All! alatt atomjaira hulló Justitia szobor, a One káprázatos golyózápora, a Master of Puppets alatt a színpadból kiemelkedő keresztek Pados Gyula kamerái előtt egy gigantikus örömkoncertté állnak össze még akkor is, ha az említett pillanatok valójában az edmontoni és a vancouveri fellépések összevágásából születtek meg, és feltehetőleg a Metallica sosem adott olyan letisztult és tökéletes koncertet, mint amit a vásznon láthatunk.

Metallica Through The Never

Tulajdonképpen a Metallica: Through the Never egy érdekes kísérlet a koncertfilm és a videoklip ötvözésére, ahol a Metallica-számokra rezonáló fiktív cselekményszállal Antal és a zenekar közösen próbálja a közönség zeneszerető és történetre vágyó oldalát egyszerre kielégíteni. A dalszövegek és a cselekmény kibontakozása szépen, bár néhol kissé didaktikusan illeszkednek, és jó kliphez hasonlóan leginkább az átélést, mintsem a megértést segítik. Azonban ez csupán a látszat.

Mert amikor azt hiszed, hogy az egész klip csak egy értelmetlen blöff, és az egész film a megelevenedő lemezborítókra hajazó koncerttel és a mesterkélt balesettel együtt egyszerűen Antal Nimród próbálkozása arra, hogy háttérbe szorítsa a Metallicát, akkor eljön az a pillanat, amikor harmadjára is kiráz a hideg. A stáblista alatt a zenekar az Oriont játssza, Hetfield, Hammett, Ulrich és Trujillo azzal a darabbal búcsúzik a közönségétől, amivel az első albumok basszusgitárosát, Cliff Burtont búcsúztatták a temetésén. És a zseniális szám végén Antal szép lassan ráközelít a fiktív szálat mozgató táskára, amit a hordárfiúnak a várost eluraló anarchia közepette is a koncertterembe kell szállítania. A pillanat egyszerre köti össze az önmagában gyengének és kuszának látszó klipbetéteket a színpaddal, és ad értelmet a koncert és a háttércselekmény egészének. Mert valójában valahol mélyen minden Metallica-rajongó tudja, hogy mi van abban a bizonyos táskában…

dr. Rókus Ákos

Rókus Ákos a PTE-n végzett filmelmélet és filmtörténet, illetve magyar szakpáron. 2012 óta a szerkesztőség tagja. Specializációja a zsánerfilm (különösen az akció, a western és a thriller), valamint a műfajelméleti kérdések.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com