Kritika

Mi végre is az a fegyver, Keszeg?

Mostanában kezdjük megszokni, hogy hetente egy új magyar filmet bemutatnak a mozik. Örülünk is neki, még akkor is, ha a színvonal, a mûfaj, a szereplõk és még ezer szempont alapján nagy skálán mozognak. Ezen a héten az Idegölõ címû film fröccsent a vászonra.


Mert amolyan ahogy esik, úgy puffan módra érkezett. Fonyó Gergely, a Tibor vagyok… rendezõjének újabb filmjében vannak jó dolgok, ám alapvetõen mégis ott az a pici fanyar íz. Valami nem stimmel. Kezdjük ott, hogy a film Rodoszon játszódik, s ez már eleve egy kis különös utóízt ad neki. Na persze, kacsint össze két nézõ, nyaralunk, nyaralunk? Utoljára Ragályi Elemér vitte ki Kern Andrást Krétára, tisztán munkaügybõl. Mostanság Gesztesi Károly az ügyeletes fõszereplõ.
Az alaptörténet nem rossz. Keszeg (Gesztesi Károly) a régió legjobb bérgyilkosa. Rodoszba szól megbízatása, ahol meg kell ölnie egy ügy egyetlen koronatanúját, Jorgoszt (Yannis Zouganelis). Aki – milyen szerencse, mondanánk, de nem így van – egy igazi balfék. Beteg nélküli fogorvos, álszereppel játszó színész, akit felesége is elhagy a rendezõ miatt. Aki megölni sem tudja magát, pedig szeretné, s akit a bérgyilkos sem öl meg, talán szánalomból, pedig meg akar. Ráadásul a fogfájós maffiózó éppen barátunknál köt ki egy-két kezelésre. De egy véletlen folytán a görög rendõrség megbízza Keszeget Jorgosz õrzésével. Mert állítólag valaki meg akarja ölni…
Innentõl kezdve állandó a 22-es csapdája: hogyan teljesítse feladatát Keszeg úgy, hogy közben ne derüljön ki, mire is megy ki a játék? Nem utolsó sorban a szép rendõrnõ kegyeit is el kell nyerni. Ergo: kecske is, káposzta is. Hogy mi a vége, mindegy is, a lényeg egy hatalmas nagy hepiend, ahol a jó elnyeri méltó büntetését. Kokó is kamera elé áll egy „Szevasztok” erejére, s még ráadásul a káposzta is megmarad.
Egy estés, könnyed kikapcsolódásra való film, leginkább a mûfaj kedvelõinek. A jól induló alaptörténethez viszont nem társul különösebb színészi tehetség, nem rándul görcsbe gyomrunk az izgalomtól, de a térdünket se csapkodjuk. Még egy tisztességeset sem tudunk röhögni. De az is tény, hogy nem az év legelgondolkodtatóbb alkotása ez. Dizsi, napfény, bícshauz, jó kis zene, nyaralás görögbe’. Összekalapált film, odafröccsentve a vászonra.


Idegölõ

Rendezõ: Fonyó Gergely

Operatõr: Márton Balázs

Zeneszerzõ: Rakonczai Viktor

Fõszereplõk: Gesztesi Károly, Yannis Zouganelis

Filmtekercs.hu

Filmtekercs.hu

A Filmtekercs.hu Magyarország legnagyobb független online filmes lapja és a te kedvenc újságod.

Add Comment

Click here to post a comment

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya