Kritika

Mielőtt lemegy a nap x 20 – Egy nap

Létezik-e barátság férfi és nő között? Azt hiszem, saját tapasztalatok alapján mindenkinek megvan a maga válasza erre a kérdésre, konkrét A példákkal” és érvekkel alátámasztva. De talán senki sem ad olyan sarkalatos és megkérdőjelezhetetlen feleletet, mint Hollywood: NEM.

A film

Bizony, a mozgóképek világában olyan nincs, hogy az ellenkező nem tagjait csupán plátói kapcsolat fűzze össze és pont. Kivéve persze, ha egy csapatban játszanak (például az Álljon meg a nászmenetben Julia Roberts és Rupert Everett párosa). A témát számtalanszor láthattuk, de sehol sem boncolták szét annyira, mint a Harry és Sallyben, ami minden idők egyik legsikerültebb romantikus komédiája. A férfi-nő barátság előnyeit és hátrányait egy filmben sem ábrázolták ilyen találóan, se előtte, se utána; persze ettől még a befejezése szabályszerűen követi a hollywoodi sémát. Ez alól az Egy nap sem kivétel, temetni azonban korai lenne. Pláne, hogy az ex-dogmás Lone Scherfig (Olasz nyelv kezdőknek) romantikus drámáján azért erősen érezhető, hogy az álomgyári nagystúdiókon kívül készült.

Az Egy nap egy brit fiú (Jim Sturgess) és egy lány (Anne Hathaway, aki amerikai, de ez ne zavarjon senkit) „barátságát”, pontosabban évekig húzódó furcsa viszonyát mutatja be. Mivel a plakáton is csókolózás közben kapták le őket, nem árulok el nagy titkot: ezek bizony előbb-utóbb összejönnek. Magyarul: a történetben nincs sok újdonság, romantikus lelkűek készüljenek egy százas csomag papírzsepivel, az a biztos.

A formátum miatt azonban még egy magamfajta szkeptikus sem unatkozott. Bár első hallásra ez az egy napos dolog elég furcsának tűnt, a filmben mégis működik… egy darabig. Persze egy idő után nyilván zavaróvá válik, hogy életük jelentős eseményeinek 90%-a minden évben ugyanarra a napra, július 15-re esik. A film második felében ráadásul egyre több lesz a kihagyás. A napok megrövidülnek, gyakran ki is marad egy-egy év eseményeinek bemutatása – néha olyan érzésem volt, hogy véletlenül átugrottunk egy tekercset. De nem, végső soron ezek a kihagyások érdekesebbé teszik az összképet.

A formátum legnagyobb kárát viszont a karakterek látják. Egy-egy kiragadott pillanat nem indokolja meg azokat a változásokat, amik az évek között végbe mennek bennük. Sőt, gyakran csak az egyikük napját követjük végig, míg a másik életéről csak apró morzsákat kapunk. Szóval a két főhős, akiket akármennyire is esendően és szimpatikusan jelenít meg Hathaway és Sturgess, egyre inkább idegenek lesznek előttünk. Ez pedig baj.

Hibái ellenére az Egy nap mégis egy kedves film, ami néha giccses, néha kiszámítható, de legalább nem akarja megváltani a világot. Az egy nap témakörben attól még Jack Bauer marad a király, de azért kellemes élmény volt olyan romantikus filmet látni, amiben esendő figurák szerepelnek, ahol senki se napbarnított bőrrel és tökéletes fogsorral vigyorog.

A lemez (Kiss Tamás)

Az Egy nap kiadványának extrákkal tömött állapota csalókának bizonyul: bár kimaradt jeleneteket, kulisszák mögötti és karakterelemző kisfilmeket is találhatunk rajta, többségük semmilyen hasznos információval nem szolgál. A 20 évet átfogó történet kapcsán adná magát, hogy alapos betekintést nyerjünk a jelmeztervezők és a sminkesek munkájába, a filmrészletek és egymondatos interjúk ötvözetéből összeálló rövidfilmek azonban tájékozottság szempontjából kb. annyira szemfülesek, mint azok a férfiak, akik észreveszik, hogy környezetük nőtagja megszabadult hajkoronájának komoly hányadától. A kimaradt jelenetekkel is hasonló a helyzet: egy-két poénon kívül alig-alig kínálnak élvezetet a romantikus dráma rajongóinak.

Egy nap (One Day)
amerikai romantikus dráma, 2011

rendező: Lone Scherfig
forgatókönyvíró: David Nicholls
zeneszerző: Rachel Portman
operatőr: Benoît Delhomme
producer: Nina Jacobson
vágó: Barney Pilling

szereplők:
Anne Hathaway (Emma Morley)
Jim Sturgess (Dexter Mayhew)
Patricia Clarkson (Alison Mayhew)
Romola Garai (Sylvie Cope)
Jamie Sives (Mr. Godalming)
Jodie Whittaker (Tilly)
Rafe Spall (Ian Whitehead)
Georgia King (Suki Meadows)

IMDb

Megjelenés dátuma: 2012.03.14.
Szinkron nyelv: magyar DD 5.1, angol Surround
Felirat nyelv: magyar
Extrák: Kimaradt jelenetek; Em, Dex és az évek; Anne Hathaway: Emma életre kel; Bepillantás a kulisszák mögé

Ár: 3290 Ft

Polgári Lilla

Jelenleg elsős kommédiás mesterszakos hallgatóként az ELTE padjait koptatom. Két szenvedélyem van: a filmek és az írás, így e kettő kombinációjából indultam el az újságírói, de különösképpen a kritikusi pálya felé. Nem lehet elég korán kezdeni: családi beszámolók szerint 4 évesen a Schindler listáját néztem újra és újra, akkor még szerény (ám mai napig őrzött) VHS-gyűjteményünk egyikén. Ma már a sorozatok is jelentős szerepet töltenek be (izé, sok időt vesznek el); sok esetben vészesen függő lettem.

Filmek: vegyesen. Igyekszem bepótolni a klasszikusokat, bár ahogy haladok, kezdek rájönni, hogy arra egy élet is kevés. Legközelebb talán Tim Burton „korai” filmjei (a Nagy hallal bezárólag) állnak, valamint mindenféle kifordított mese (A herceg menyasszonya, Csillagpor, Leharcolt oroszlánok). A 3D-t nem szívelem, viszont általa a nagy vásznon tekinthetek meg filmeket, amik anno kimaradtak (Toy Story 1-2., Titanic, idén Jurassic Park). Mert minden moziban az igazi.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés