Kritika

Minarik úr újra támad – Noé bárkája

Garas Dezső és Kállay Ferenc a Noé bárkája című filmbenNagypapa és unokája, japán és kínai, aki elterült, szegények, még szegényebbek, repperek és cigány hegedûsök, Garas, Kállai, Törõcsik, a középnemzedék és az egészen fiatalok egy bérházban. Mesterségesen generált teljes káosz a Noé bárkája címû filmben.

A filmet a 18 év után újra rendezõ Sándor Pál szerint ugyanis “olyan élhetetlen és kibírhatatlan […] a mi kicsi, posztszocialista országunk, […] az emberek annyira elbeszélnek egymás mellett, már ha beszélnek, […] és hogy az már szinte fáj”. Ez jó is volna, nemes gondolat. De a film valójában nem errõl szól. Milyen szerencse…

A film alaptörténete ugyanis – a nagypapa és kissé züllött unokája a ház állandóan pörlekedő lakóinak összefogásával megnyeri az ország nagypapája címet – csupán keretnek tûnik egy óriási jutalomjátékhoz. Mert mit látunk? Valóban, a lakók tényleg komplett idióták, füstöl az egész a méregtõl, de a nagy házban kis emberi sorsokat találunk. A film talán legjobb jelenetében mindenki egyesével bekopog az ügyeletes öreg bácsihoz, Tálas Aurélhoz, és kér a ház közös ötmillás fõdíjából. Ki egy standnyi virágot kér (vajh minek…), ki 2 kilót az új kliphez, mások egy vágott disznót vagy repjegyet New Yorkba, hiszen világhíres színi iskolája van. Van család, amely csak 4 pár cipõt kér az õszre – a kicsinek még nem kell.

Talán inkább ezen a mikroszinten lett nagyon jó az alkotás. Egészében nézve meglehetõsen sablonos, s ha a film tényleg le akart állni moralizálni, akkor nagyon mellélõtt. Azt is mindenki tudja, ki lesz a fõdíj gyõztese, s azzal sem árulok el nagy titkot, hogy az áhított Harley-nak is lesz gazdája. A lehetõ legjobbat inkább az apró nüánszokban kapjuk. Jó látni, hogyan lehet karakterekkel (Alföldi Róbert, Ganxsta, Pindroch Csaba, Jordán Tamás, Szabó Gyõzõ stb.) pillanatok alatt emberi sorsokat sejtetni. De még jobb látni, hogyan lubickolnak a nagy öregek: az epekedõ szerelmes Törõcsik Mari, a megfáradt öregember Kállai Ferenc, no és persze a hõs nagypapa, az örök fiatal Garas Dezsõ, aki – mint régi-új Minarik, a mai Stock, ugyanolyan snájdig, de végtelenül link alak, aki már nem bírja ezt a sok változást, de azt azért tudja, hogy a kebabot héjastúl eszik..

Nagyon is nézhetõ, de sajnos nem sokszor nézhetõ mû a Noé bárkája. A régi idõk focijának Edéje újra felveszi a kesztyût, hiszen Minarik, a mosodás ismét kicsit misztikus, kicsit szertelen és bohó, amolyan szeretnivaló csirkefogó. Ám az eszementen jó színészi alakítások mellett igencsak lehúzó tényezõ a szponzor nagyon erõteljes, tolakodó jelenléte. A telt moziterem már kínjában röhögött az ertéelles fókuszos kis riportfilmen, amelyben a játék elõkészületérõl van szó, s ahol még azt is megtudjuk, hogy a celebek unokájukkal az erkélyrõl pisilnek és hogy a nagy melegben a jó versenyzõ sok sört inna. Kár az ilyenekkel elrontani 100 perc önfeledt szórakozást.

 

Filmtekercs.hu

A Filmtekercs.hu Magyarország legnagyobb független online filmes lapja és a te kedvenc újságod.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés