Kritika

Mindenki Margo Roth Spiegelmant keresi – Papírvárosok

paper_towns_1A Csillagainkban a hiba után nem kellett sokat várni egy újabb John Green regény megfilmesítésére. A Papírvárosok után meg azt gondolom, hogy a következőre sem kell majd!

A papírváros kifejezés olyan helyre utal, ami csak a térképeken szerepel. Hiába van feltüntetve a település, valójában nincs ott semmi. Csak azért „létezik”, hogy a térképész védje munkája eredetiségét. Egyben olyan papírmasé kirakatélet metafórája, amilyen Margo Roth Spiegelmanné (Cara Delevingne), aki egy nap rájön, hogy minden csak díszlet körülötte, ahogyan ő maga is az. Tetszetős, de nem valós.

Quentin (Nat Wolff) egy átlagos, kedves fiú, aki kerüli a bajt, jól teljesít a gimiben, és sokat álmodozik. Főleg a szemközti házban lakó Margóról. Aki történetesen a legmenőbb csaj a környéken. Aki, hiába nőttek fel együtt, hiába mászott át gyerekkorában rengetegszer hozzá az ablakon keresztül – egy ilyen ablak úgy tűnik a tiniromantika elhagyhatatlan kelléke az amerika filmekben –, nem egy „kaliber” vele. Egy este azonban megtörténik, amiről álmodozik, Margo hosszú idő után újra bekopogtat az ablakán, és azt mondja, menjen vele, ez lesz élete legjobb éjszakája. Quentin természetesen követi, és ezzel a döntéssel váratlan irányba kanyarodik középiskolás évei utolsó időszaka.

paper_towns_3Nem csak az alapszituáció klasszikus, a történetvezetés a későbbiekben is hasonlóan jól ismert nyomvonalat követ, ám a részletek már kimondottan eredetiek és szórakoztatóak. Margo vicces, őrült eseményekbe keveri Quentint, aki tényleg élvezi, hogy csupa olyan dologban vesz részt, ami bőven túl van megszokott komfortzónáján. Másnapra azonban a nagybetűs LÁNY eltűnik a városból.

Ám nem nyomtalanul. Quentin és négy társa elindulnak, hogy megtalálják, egyben ezen a furcsa utazáson önmaguk megismerése és a felnőttéválás felé is haladnak. Pont abba az irányba, amerre ez a különös lány, aki olyannyira megmozgatja környezete fantáziáját, csak szeretne.

„Egyben olyan papírmasé kirakatélet metafórája, amilyen Margo Roth Spiegelmanné (Cara Delevingne), aki egy nap rájön, hogy minden csak díszlet körülötte, ahogyan ő maga is az. Tetszetős, de nem valós.”

Ügyesen összerakott coming-of-age dramedy ez a film, ami jól ismert történetet mesél el a felnőtté válásról, ahol a középiskola befejezése előtt álló szereplők ismerkednek az élettel. A Papírvárosok ezen témakörön belül az identitás kérdését helyezi középpontba. A szereplők keresik önmagukat, saját személyiségük határait, persze mindenki a maga sajátos, rá jellemző módján. A film azonban igazán csak a két főszereplőben végbemenő folyamatokra koncentrál, bár ez esetben sem mélylélektani ásatásokról van szó. Megelégszik néhány általános érvényű igazság felismerésének bemutatásával. Ezt azonban nagyon szellemes formában csinálja. Az időnként már-már abszurdba hajló szituációk és a humor kiválóan működnek. Hosszan lehetne sorolni az emlékezetes momentumokat. (SPOILER: Quentin egyik legjobb barátja, Radar (Justice Smith), például azért nem meri áthívni magukhoz a barátnőjét, mert  a szülei Guiness-rekordot szeretnének dönteni. Úgy, hogy ők gyűjtik össze a legtöbb színes bőrű Mikulást ábrázoló tárgyat a világon. Képzelhetetitek, hogy néz ki a házuk.)

paper_towns_2Cara Delevingnenek, aki eddig elsősorban mint divatmodell volt ismert, ez az első főszerepe. A szuggesztív tekintetű lány tökéletes választás volt Margo szerepére. A Quentint (aki egyébként olyan mintha egy ifjú Ted Mosby verzió került volna, az Így jártam anyákkal-nál kicsit komolyabb hangvételű egész estés filmbe) alakító Nat Wolff (többek között) Csillagainkban a hibából lehet ismerős, ebben a filmben egészen más karaktert formál meg kiválóan.

Ki vagyok én? – valószínűleg sok végzős gimis teszi fel magának a kérdést. A Papírvárosok egy kicsit abszurd és nagyon romantikus történetet mesél el két fiatalról, akik így vagy úgy, de szintén szembesülnek a feladvánnyal – kimondottan szerethető, jól átgondolt formában.

Mlinárik Mariann

Mlinárik Mariann az ELTE-n szerzett MA diplomát filmelmélet és filmtörténet, illetve történelem szakokon. Érdekli a streaming platformok világa. Szívesen készít interjúkat. Szabadidejében fotózik, néhány képe az oldalon is látható.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com