Kritika

Mindenki másképp csinálja – Szex receptre

kiki-amor-hace-2016Meglepően könnyed, üdítő, ugyanakkor elgondolkodtató és – nem mellesleg – társadalmilag hasznos alkotás Paco Léon, spanyol rendező vígjátéka, a Szex receptre.

A szexualitás hiába vált ma már széles körben a közbeszéd tárgyává, hiába készülnek szex-tematikájú nagyjátékfilmek, ezek egyike sem merészkedik a nyugati társadalomban elfogadott normák keretein kívülre (vagy ha mégis, akkor olyan káros dolgok jönnek létre, mint a Dán lány). A merészebb forgatókönyvek is „csak” a homoszexualitást veszik górcső alá, gyakran még mindig a szeterotípiákra alapozva, de a sokszor devianciaként megbélyegzett parafíliákra (szexuális vonzódás bizonyos tárgyak, szituációk és atipikus személyek iránt) nem sok mozgóképet pazarolnak. Ez alól üdítő kivétel Paco León második rendezése (a 2014-es Carmina megoldja itthon mindössze a Cirko moziban volt látható), aki különböző ártalmatlan, de igencsak különös szexuális preferenciákat mutat be öt pár történetén keresztül.

Véleményed van a cikkről vagy a filmről? Írd meg nekünk kommentben!

A Szex receptre középpontjában különféle társadalmi rétegekből származó, de igencsak hétköznapinak tetsző szerelmespárokat láthatunk, akiknek egytől egyig gondjaik akadnak a nemi életükkel. Paco (Paco León) és Ana (Ana Katz) évek óta házasok, de egymás iránti vágyuk múlófélben van, ezért terapeutájuk azt javasolja, próbálják meg felfedezni (önmaguk elől is) titkolt vágyaikat, amit végül egy harmadik személy közös testi és lelki szeretetében találnak meg (poliamoria). Jose Luis (Luis Bermejo) évtizedek után is szerelmes feleségébe, Palomába (Mari Paz Sayago), aki azonban súlyos balesete óta teljesen elhidegült tőle, így a férfi már csupán az alvó nő láttán elégülhet ki (szomnofília). Natalia (Natalia de Molina) és Álex (Álex Garcia) épp az eljegyzésre készülnek, amikor a nő rablótámadás áldozata lesz, de a halálfélelem helyett a vágy önti el a testét (harpaxofília), ráadásul még esetenkénti növények iránti vonzalmával (dendrofília) is meg kell küzdenie. Mª Candelaria (Candela Peña) és Antonio (Luis Callejo) mindennél jobban szeretnének gyereket, de hiába egészségesek, mégsem sikerül. És bár hivatalosan a nő mindig eljut az orgazmusig, valójában évek óta nem volt benne része, pedig az segítene a megtermékenyülésben. Ehhez persze a vágy sem ártana, amit a nő mindössze síró férje láttán érez (dacrifília). Végül ott van a fiatal, magányos, süket lány, Sandra (Alexandra Jimenez), aki egyes szövetek, kimondottan a selyem tapintásától indul be (elifília).kiki-el-amor-se-hace

Ezek a szexuális irányultságok elsőre (sőt, valószínűleg sokadjára is) meghökkentőnek tűnnek, de ettől még létező jelenségek, azonban az abnormálisnak való megbélyegzés miatt gyakran még azok sem hajlandóak beszélni róla, akik saját bőrükön tapasztalják meg. A Szex receptre  – bugyuta vígjátékot sugalló címe ellenére – komolyan és emberségesen közelíti meg a témát, miközben önfeledt humorral is szolgál. Az öt, párhuzamosan futó történetszál mindegyikébe jól kidolgozott, valódi mélységekkel rendelkező karaktereket helyez, akikkel különös problémáik ellenére is könnyedén azonosulhatunk. A felvonultatott szituációk pedig még a szürrealitásba hajló mivoltuk mellett is életszerűek. Végül mindegyik szereplő története egyetlen tanulsággal jár: a szexuális parafíliáktól egyetlen ember sem lesz több vagy kevesebb, a megfelelő társat megtalálva, és vele normális, kétirányú kommunikációt folytatva mind a társadalomnak, mind a (pár)kapcsolatnak teljes értékű tagjai lehetnek.

A történet ráadásul lenyűgöző vizuális megoldásokkal is párosul. A kezdő montázsszekvencia nem csupán izgató hatású, de jól előrevetíti a film központi témáját: az emberben rejlő szexuális ösztönök állati, uralkodó mivoltát. De a rendező ezt követően is, az egész játékidő alatt izgalmas és kreatív vizuális szimbólumokkal dolgozik.

A Szex receptre gyengesége csupán egy-egy szál suta elvágása. Mª Candelaria leghőbb vágya ugyan beteljesül, de az oda vezető út nincs lezárva, így a problémája továbbra is fennmarad, ami a többi szál kifejezetten happy endes volta mellett zavaró, főként mivel érződik, hogy itt is ugyanez lett volna a cél.

A spanyol filmgyártásra amúgy is olyan jellemző, tabudöngető szexvígjátékok egy újabb, kihagyhatatlan darabja ez, ami nélkülözi Almodóvár – általam egyébként nagyon is kedvelt –  polgárpukkasztó hozzáállását, helyette inkább a megértésre és elfogadásra buzdít, de mindezt szájbarágás nélkül teszi.

Nardai Dorina

Nardai Dorina a ZSKF szabad bölcsészet, majd az ELTE BTK filmtudomány szakán diplomázott. 2011 óta a Filmtekercs szerkesztőségének tagja. Specializációja a gender témák, a dráma, a krimi, a thriller, valamint a spanyol, francia, német és távol-keleti film.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés