Kritika

Mindig van rosszabb! – Kalandférgek karácsonya

A-Very-Harold-Kumar-Christmas31A kérdés, miszerint egy film miért és kinek készül, akkor lesz igazán hangsúlyos, mikor ez a film konvergál a nézhetetlen kategóriája felé, relevánssá viszont akkor válik, mikor leforgatják a folytatását is, majd a harmadik, karácsonyi kiadását 3D-ben.

A film

A Kalandférgek-sorozat egyik érdeme abban áll, hogy minden alkalommal következetesen hozza ugyanazt a nagybetűs SEMMIT! Végignézi az ember a harmadik részt és ugyanavval a kérdőjellel a feje felett áll fel, mint az első kettő után. Arra, hogy ki adott erre pénzt és miért, az adekvát válasz, hogy még mindig van, ki megnézze. További érdeme a sorozatnak, hogy változik a technika fejlődésével. Nem csupán változik, túlnő rajta a technológia – a Kalandférgek karácsonya praktikusan prostituálja magát a 3D oltárán. Gyakorlatilag nincs olyan jelenet, ami nem arra épülne, hogy valamit az arcunkba tolnak, ami 3D-ben elvileg látványos; gyakorlatban azonban még inkább degradálja a filmet, ha eddig azt hittük volna, hogy már nincs lejjebb, kiderül, hogy mégis van.

A kiindulópont két férfi, Harold és Kumar barátsága, akik nem is feltétlenül lennének barátok, ha nem hozná őket össze a világokat megrengető marihuána és a sorozatos katasztrófák, melyekbe általa sodródnak. Harold és Kumar a filmekkel együtt öregszik – a tinifilm zsánerétől eljutunk, pontosabban eljutnánk a családi moziig, ha a filmek nem lennének tele a korhatár-besorolás metronómját megsemmisítő elemekkel. Így válik a Kalandférgek karácsonya egy minden korosztály számára haszontalan, sőt kártékony másfél órává a drága időből.

A-Very-Harold-Kumar-3D-Christmas_i01

Harold – amint az előzményekből ismeretes – rendszerető, törvénytisztelő, kissé szervilis fazon, akit időnként nem árt emlékeztetni rá, hogy ő volna saját életének ura és nem a munkatársai; vagy jelen esetben a Machete-ből és a Rodriguez-filmekből jól ismert Danny Trejo, aki a mexikói apóst alakítja. A cél – azaz, hogy férfiként és egyenrangú partnerként tekintsen rá apósa – szentesíti az eszközt, ami ezúttal sem más, mint mindig: drogok és balhé. Nem először jelenik meg a Kalandférgek-sorozatban a How I Met Your Motherből jól ismert, a filmben önmagát alakító Neil Patrick Harris, akiről kiderül, hogy homoszexuális imidzse álca, valójában pontosan olyan, mint Barney, talán még perverzebb kiadásban.

A mindennemű realitást, értelmet és minőségi humort nélkülöző film végén persze mindenki elnyeri méltó jutalmát. A két barát a további kalandok által újfent magasabb szintre léphet mind barátságuk, mind személyiségfejlődésük szempontjából, ami pedig ennél is csodálatosabb, hogy mindkét részről úton van a kis Harold és a kis Kumar, ami további remek pillanatokat előlegez (a baj csak az, irónia ide vagy oda, félő, hogy ez meg is fog valósulni).

A lemez

Tegyük fel, hogy akad olyan magyar néző, aki rajong Haroldért és Kumarért! E szűk réteget három kimaradt jelenettel is megörvendezteti a kiadvány. Az egyikben az eszement páros egy kínai étteremben megtartott bármicvóra toppan be; a másodikban egy bedrogozott kislány konkrétan kitöri egy szekrény ajtaját; a harmadikban pedig a Télapót lövi szitává a film rettegett keresztapája, miután tetten éri az apókát szeretett leányával.

Avatar

Vághy Anna

Az ELTE film és magyar szakos hallgatója voltam, így az égvilágon semmi különös nincs abban, hogy imádok írni és filmeket nézni. Abban sincs, hogy hatalmas lelkesedéssel gyártok elméleteket (apró és egészen lehetetlen összefüggésekből is), abban inkább, hogy csak ritkán állják meg a helyüket, de kellő türelemmel és humorérzékkel talán szórakoztatóak, olvasója válogatja.

Filmek: Rendezőóriások, műfajiság és szerzőiség határai és leginkább e határok feszegetői izgatnak hosszan és töretlen szenvedéllyel – Kubrick, Tarantino, Coppola és leánya, Lynch, Lars von Trier, Cronenberg, Tarkovszkij, Terry Gilliam, Gondry, Nolan, Wes Anderson és Woody Allen (de az szerelem!).

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Video

Kik a legújabb szereplők a streamingpiacon és vajon melyiküké a jövő? A VLOGtekercs második adásában folytatjuk a seregszemlét és egy kis jövendölgetéssel is készültünk!

Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
Vágó: Nagy Tibor
Főcím: Gyenes Dániel
Projektvezető: Nagy Tibor
Producer: Molnár Kata Orsolya

A videó Tóth Nándor Tamás cikke alapján készült.

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..