Kritika

Minyonokból sosem elég! – Gru 3

Alig ért véget a Gru 3 vetítése, már azon kattogok, hova lehet a sztorit tovább csavarni, és vajon mikor érkezik a folytatás – mert ezután a parádés, szupervicces és eszméletlenül cuki rész után természetesen esélyem sem volt ráunni a minyonokra.

Pierre Coffin és Chris Meledandri 2010-ben nagyon beletenyereltek a tutiba. Megalkották a minyonokat, létrehozták a filmvilág legnagyobb szívű gonosztevőjét, és igazi lavinát indítottak el. Ma, hét évvel később négy egészestés film, számos kisfilm és a merchandise ipar megszámlálhatatlanul sok terméke hirdeti, hogy nincs ennél szerethetőbb csapat.

A harmadik részre Gru (Steve Carrel, magyar hangja Scherer Péter) nős ember, együtt nevelik Lucyval (Kristen Wiig, magyar hangja Takách Kata) a három kislányt, minden tökéletes. A fordulat akkor áll be, amikor kudarcot vall, hogy lefülelje a világ legnagyobb gonosztevőjét, a ’80-as évek egykori gyereksztárját, Balthazar Brattet (Trey Parker, magyar hangja Makranczi Zoltán): Grút nejével együtt kirúgják az Anti Gonosz Ligából – és az sem segít, hogy a minyonok fellázadnak a jó útra tért főnök ellen. Pont kapóra jön a múltból felbukkanó ikertestvére, Dru, aki szeretné visszacsábítani a rossz útra – ha ez nem is sikerül, ketten összefogva talán le tudnak számolni a Jacko imitátorral.

Amikor jól működő animációs folytatásokat nézek, mindig azon gondolkodom, az élőszereplős filmek miért nem tudnak ilyen eredeti módon viszonyulni a történetek továbbszövéséhez. A franchise valamennyi korábbi filmjét, A kis kedvencek titkos életét, a Loraxot és a Hoppot is jegyző Ken Daurio és Cinco Paul forgatókönyvírók abban zseniálisak, hogy az új szálakat úgy dolgozzák bele a már felépített világba, hogy egy pillanatig sem érezzük őket idegennek.

Hihetetlenül aprólékosan, minden részletre odafigyelve építik a karaktereket, akiknek megvan a maguk személyes küldetése.

Gru saját viszonyát próbálja definiálni családjához és felfedezett testvéréhez, Lucy az anyaság kérdéskörével küzd, ketten együtt pedig Bratt elkapásán fáradoznak. Kapunk egy történetet az egyszarvúvadász Agnesról, és persze van egy saját meséjük a minyonoknak is. A lelki folyamatok és a látványos akciók egyaránt teret kapnak: talán soknak tűnhet, mégis remek egyensúlyban vannak a szálak, melyek a végén nyilvánvalóan összefonódnak. Ez az, ami miatt szerettem ezt a filmet!

És persze a poénok, melyek között megannyi intertextuális utalás is akad, és amelyeknek köszönhetően minden korosztály remekül mulathat a filmen. A harmadik rész zenéjéért Pharrell Williams felelt, aki a saját nótáit remekül illesztette a nyolcvanas évek legnagyobb slágerei közé. A nyolcvanas évek beemelése a filmbe a mostani harmincas-negyvenes korosztályt a Gru 3 kiemelten fontos célcsoportjává teszi – a viccek nem egyszer fakadtak saját gyerekkori élményeinkből. De nem csak a mi korosztályunk mulatott jól, a mellettem ülő 8 éves öcsém is remekül szórakozott – mert ez a film tényleg mindenkinek szól.

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs főszerkesztője és egyik alapítója. Geográfusként végzett, majd szabadúszóként írt. Miközben filmes diplomáján is dolgozik, saját PR ügynökségét építi. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek. kataorsolya@filmtekercs.hu

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Címlapon

Video

Kik a legújabb szereplők a streamingpiacon és vajon melyiküké a jövő? A VLOGtekercs második adásában folytatjuk a seregszemlét és egy kis jövendölgetéssel is készültünk!

Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
Vágó: Nagy Tibor
Főcím: Gyenes Dániel
Projektvezető: Nagy Tibor
Producer: Molnár Kata Orsolya

A videó Tóth Nándor Tamás cikke alapján készült.

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..