Kritika

Mr. Monk halottlátó lesz – Monk utolsó esete

Tony-Shalhoub-Melora-Hardin-Monk-utolso-esete

Vajon mi történt Adrian Monkkal és a szeretett széria hőseivel 14 évvel a sorozat és egy covidjárvány után? A Monk utolsó esete részleges választ ad, ellenben furcsa irányból terelné vissza Monkot a megoldatlan gyilkosságok mezejére.

8 évad és sok éves nyomozás után Adrian Monk felfejtette, ki és miért ölte meg a feleségét, Trudy-t. 2009-ben a Monk – Flúgos nyomozó utolsó jelenetében felsejlik a reménysugár, hogy a szeretett (magán)nyomozó (Tony Shalhoub) elindul a gyógyulás útján, és egyszer a jövőben maga mögött tudhatja a több száz fóbiáját. 14 év után a Monk utolsó esete című egészestés folytatás ráébreszt:

Adriannek nincs menekvés, ugyanazokat a köröket futja újra és újra.

A sorozat húszéves évfordulója alkalmával egy magazincikkben érveltem, hogy Monk világa olyan, mint a purgatórium, ahonnan elmozdulni nem lehet. Nem létezik megváltás, de legalább teljes kárhozat sincs, Monk körkörösen ugyanazt az ügyet oldja meg, mivel felesége gyilkosát nem sikerül kézre keríteni. Végül megvan a gyilkos, ki is lóg minden Trudy-gyilkossággal foglalkozó rész a sorozat egészéből, de a purgatóriumból út ki nem vezet. Monkkal a filmben évekkel később egy könyvkiadó szerkesztőjével folytatott tárgyaláson vesszük fel a fonalat. A Monk könyvét éppen elkaszáló döntéshozót alakító színész az a Brooke Adams, aki a sorozatban háromszor is cameózik, egyébként Shalhoub felesége – az ilyen felfedezendő apróságok sajnos kisebb részét adják az elnyújtott Monk epizódra emlékeztető újraegyesülés –filmnek.

Tony-Shalhoub-Traylor-Howard-Jason-Gray-Stanford-Monk-utolso-esete

Adriannek nem tett jót a covid – majd’ két évet késve látjuk, ahogy az arcát is takaró védőfelszerelésben várja, hogy vége legyen a járványnak. A valóban jó időben érkező Peacock Special autentikusabb képet adott Monkról a számára (még inkább) pokoli helyzetben.

A Monk utolsó esete egészére igaz, hogy hiányzik belőle valami „monkos” többlet.

Az első fél óra a valójában semmiből érkező öngyilkossági gondolatokkal, a memoárt író nyomozóval, a fóbiák és a heppek ismétlésével olyan, mintha a sorozatért rajongó lelkes amatőr munkája lenne, aki tovább is gondolta a történetet, meg nem is. Megtudjuk a szükséges alap infókat Natalie-ról (Traylor Howard), Randy-ről (Jason Gray-Stanford), Stottlemeyer nyugalmazott századosról (Ted Levine), de még Trudy eltitkolt lányáról, a dühítően felesleges Molly-ról (Caitlin McGee) is, viszont a film

csak azért tisztázza a helyzetüket, hogy újra összeterelhessen mindenkit egy klasszikus Monk nyomozásra.

Mert szerencsére Andy Breckman író (mind a 124 epizód vezető írója) és Randy Zisk rendező (a sorozat rendezője és producere) megállapodnak és azt csinálják, ami már bejáratott és működik: a Monk 125. epizódját. Szükségtelen? Teljes mértékben! De egy kevésbé jól sikerült Monk-epizód is Monk-epizód, ezzel pedig tökéletesen körülírható Monk utolsó esete. Az áldozat maga Molly vőlegénye, akit az esküvője előtt tesznek el láb alól, ráadásul (Monkot is meggyőző módon) balesetnek álcázva. Valami nem kóser a helyi megamogul Rick Eden (James Purefoy) háza táján sem, aki első emberként akar saját pénzéből megtenni egy teljes kört a Föld körül a beosztottjai építette űrhajójában. Elon Musk a Wishről, kicsit idegen is a Monk világából, de úgy tűnik, népszerű karaktertípus a „pénzzel a világot is megveszem arrogáns milliárdos” és nem is Eden a legnagyobb hibája a filmnek.

Monk először kételkedik, majd beleveti magát a nyomozásba, ami kemény dió.

Néhány zsákutca után csak nyomára bukkan a gyilkosnak, közben pedig (újra) megismerhetjük a San Fransisco-t védelmező rendőrség működését és felidézik nekünk a jól ismert mondatokat: „áldás és átok”, „egyszer még megköszöni” stb. Nemcsak mondatokat, de más motívumokat is restaurál a film, minthogy Leland kételkedik, vagy Randy-nek van egy (őrült) elmélete. Utóbbi ezesetben egy hidraulikus Lego-hidat is jelent a filmben, amivel sikerül vicceskedőnek szánt perceket eltölteni.

Ted-Levine-James-Purefoy-Monk-utolso-esete

A Monk utolsó esetének nagy hibája, hogy a nosztalgiafaktort a Monk-világától idegen forma, gyors ritmus és könnyedebb humor vizezi fel, így az eredmény inkább lesz csapongó és helyenként kínos. Persze a sorozat sem fukarkodott a cringe faktorral, igaz, akkor még nem tudtuk, hogy a Snoop Dogg rap előadásában tudatott „elmondom, mi történt” szegmens az volt, de visszagondolva egyértelmű. A film inkább emlékezik vissza a kevésbé jól sikerült részekre, mint az ikonikusakra, emiatt került a filmbe rakéta, Monk álruhában, kutyapiszokba lépés és élő híradó kapcsolás, amiben Natalie és Randy prezentálja az ügy lezárását szolgáló „elmondom, mi történt” monológot, amit persze az egész ország egyből hallhat. Az átélhetőséget csorbító felesleges túlzások mellett

a Monk utolsó esete ráadásul gejl szellemlátóvá teszi a nyomozót.

Monk már látja Trudy szellemét – még mindig Melora Hardin játsza a halott nőt, hozzá pedig csatlakoznak azok az áldozatok, akiknek Monk nyomozása hozott békét a túlvilágon. A Monk, ami 8 évadon keresztül szigorú krimihez híven maradt racionális, a filmben spiritualizmuspótléknak is kevés gejl jelenetekkel kívánta emelni a tétet, és visszavezetni Monkot a gyilkosságok felderítésének ösvényére.

Mert hiába a cím, a Monk utolsó esete minimum 22 olyan megoldatlan gyilkosságot vezet be, ami csak Adrian Monkra vár.

A Twin Peaks film tökéletesen illeszkedett David Lynch és Mark Frost sorozatához 1992-ben. A Tűz, jöjj velem! az előzményét mondta el a rejtélynek és tette azt hézagmentesen passzoló stílusban. Az X-akták kettő, a Star Trek –ciklikusan, a két legnagyobb nyomot hagyó sorozatához kapcsolódva – tíz filmet termelt ki, melyek egy elnyújtott epizódként szolgálták ugyanazt a célt, mint a sorozat formátum. Az El Camino: Totál szívás – A film is ugyanezt a sort viszi tovább, és még ha az indokoltságát védelmezni is lehet, az eredményt aligha. A Ki vagy, doki?, a Hannah Montana, de a Luther is kapott folytatást film formátumban az eredeti szereposztással.

Ezek a filmek általában akkor működnek, ha valami grandiózusabb történetet kívánnak elmesélni, aminek nem otthona a televízió, vagy végérvényesen lezárnának egy központi kérdést. Iskolapélda a jól sikerült formátumváltó folytatásnak a Twin Peaks film, amiben Sheryl Lee a hullaként megismert Laura Palmerbe lehelt lelket. A Tűz, jöjj velem! minden apró részletét kivesézte a gyilkosságnak, kitárgyalva az őrületet, a motivációt, a családi hátteret és természetesen a misztikumot, ami jellemezte a Twin Peaks világát.

A Monk utolsó esete nemhogy lezár, de egy új fejezetet kíván nyitni a 70 éves színésszel. Mennyi van még a Monkban? A Peacock szerint egy évad minimum, igaz, a folytatás folytatását még nem jelentették be – majd a film nézettségi adatai eldöntik. „Milyen változást értem el?” – teszi fel Adrian az egzisztencialista kérdést munkájára vonatkoztatva. A purgatórium szabályai szerint semmilyet, ugyanott folytatódik, ahol 2009-ben abbamaradt. A Monk utolsó esete végül olyan lett, mintha valaki le akarta volna másolni a szeretett sorozat egy epizódját, de csak 15 évvel idősebb színészeket talált hozzá. A film végül megtalálja a saját… ugyan, dehogy: a sorozat hangját, de utána csak reméljük, hogy valóban ez marad Mr. Monk utolsó esete.

Nagy Tibor

Nagy Tibor jelenleg az ELTE-n tanul Filmtudomány mesterszakon. Kedvenc műfajai a klasszikus hollywoodi gengszter- és westernfilm. Különös figyelmet fordít az izraeli filmekre és a vallási témákra.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com