Kritika

Mozgóképes történelem – Rendszerváltás Magyarországon és Kelet-Európában 1988-90

Kis magyar politikai viharunk egyre fokozódóbb. Elég csak bedobni, hogy Gyurcsány… vagy hogy: a Fidesz, s máris kapunk tapsot. Esetleg rohadt paradicsomot, de ez most mindegy. Így vigyáznunk is kell, mit teszünk érdekbõl és mit számításból. S mi az, amikor tényleg igazán komoly munka kerül ki az alkotók kezébõl.
 

A film

A Fekete Doboz és az MTV felvételeibõl összeállított, kétrészes, 114 perces dokumentumfilm ez utóbbiak közé tartozik. Noha – mint mondom – veszélyes dolog egy ilyen film megalkotása, mégis sikerrel járnak az alkotók. A 114 percbõl legalább 100 kommentár nélküli, archív felvételt tartalmaz, az amatõr képektõl a tv-híradóig minden szinten. A maradék néhány a filmbe fûzött perc az értelmezést segíti, magyarázza a történteket, összeköti a képsorokat. A film az 1980-as évek elején indul. A MSZMP 1980-as kongresszusán a felvételek szerint már szó van arról, hogy a gazdaság nem oly ütemben fejlõdik, mint addig gondoltuk volna. Majd néhány korabeli interjúrészlet és a lengyelországi Gdansk, majd az egész ország Szolidaritás mozgalmának képei a Panorámából: a gyár munkásai demokráciát kívánnak, nem diktatúrát. Majd néhány évet ugorva 1987-88, tüntetések sorozata, hol a nagymarosi gát építésének megakadályozására, hol az erdélyi falurombolások ellen tiltakozva. Megalakul az MDF Lakitelken, majd a Fidesz és az SZDSZ is.
1988. március 15-tõl lesz a film egyre inkább naprakész. A pártok megalakulása, Nagy Imre kivégzésének 30 éves évfordulója, az erdélyi falurombolások, majd október 23. Mind alkalom arra, hogy emberek – bármily furcsa is – elmondják véleményüket, s alkalom, hogy mindezt igazán testközelbõl kamerára vegyék. Talán ez a film legjobb tulajdonsága: testközelbe hozza a politikát, a rendszerváltást. Ráadásul párhuzamosan teszi ezt (alanyt ugrottunk): látjuk, min vannak túl a lengyelek, ami nálunk még csak óhaj, s hogy állnak nálunk a rendszeres tüntetések, amikor még a románoknál Ceaucescu boldogan regnál. Az olyan pubertások, mint e cikk írója is, még egészen nyakban ülõ kisfiú volt az események idején – így a hangos örömkönnyeken kívül nem sokat értett. De látja és érti, hogy mi volt akkor, amikor az embereknek izzadt a tenyere politikai véleménynyilvánításukkor, amikor már nagyon betelt a pohár, s megtették a megtehetetlent. Rést ütve ezzel a diktatúrán…


Megéri a dokumentumfilmektõl szokatlan 2 óra, hogy leüljünk, végignézzük. Bármilyen különös dolog is Fideszes és SZDSZ-es politikusokat kart karba öltve látni, a szovjet katonák kivonulását nézni, amint fõparancsnokuk a Bánk bán Hazám, hazám… áriáját énekeli, nyomon követni, mint gyarapszik az elégedetlenkedõk száma, miközben a párt hatalomról és biztos szocializmusról beszél. Kinek nosztalgia, kinek történelemóra. Kordokumentum.

A DVD

Extrák tekintetében nem erõsködik a film, de egy dokumentumfilm után ezt annyira nem is várjuk. A játékfilmektõl megszokott extrabetétek itt lehetetlenek. A lemez egyébként három kiegészítést tartalmaz: a Kimaradt jelenetek rész nem sok kimaradt jelenetet tartalmaz; a címe lehetett volna valami olyasmi: Rendszerváltás mix. Kán-kán zenére összevágott képsorok 2-3 percben. A Portrék pontban a rendszerváltás arcai, amely jó dolog, de a mai nemzedék számára a név, az évszám és a betöltött tisztség, szerep kiírása hasznos lenne. Az utolsó pontban pedig a Fekete Doboz videó-folyóiratról készült III/III-as jelentések találhatók.

Filmtekercs.hu

A Filmtekercs.hu Magyarország legnagyobb független online filmes lapja és a te kedvenc újságod.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!