Kritika

Mozirajongó elleni vétségek – Abraham Lincoln, a vámpírvadász

Timur Bekmambetov, a már-már kultikus Éjszakai őrség rendezője, amióta holywoodba ment, egyre kínosabb és kínosabb dolgokat tesz le az asztalra. A Tim Burton által pénzelt Abraham Lincoln, a vámpírvadász hasonló mintázatot mutat, mint a Wanted: egy kevéssé szerethető főhős béna szöveggel igazán látványos figurákat mutat be.

A trailer igazán felcsigázott, hetek óta gyúrtam már a filmre – jobb lett volna azonban megmaradni az előzetesnél, ami mindent megmutatott, amiért az Abraham Lincoln, a vámpírvadászt érdemes megnézni. A maradék 100 percben feszengünk a tré szövegek és a nevetséges jelmez miatt, és fogjuk a fejünket, ki volt az a barom (Seth Grahame-Smith), aki úgy gondolta, vicces lesz, ha az Elnök Úr vámpírokra vadászik. Bár a szerző könyve kétségkívül nagy népszerűségnek örvend, csodálkoznék, ha a belőle készített adaptáció is osztatlan siker lenne. Ugyanis vacak.

Kezdjük azzal, hogy ennyire csúnyán felépített sztorit már rég láttunk. Mivel 105 percben egy egész emberöltő történetét kívánják az alkotók elmesélni, a film nagyrészben idegesítően fragmentált mozaikokból áll össze, a karakterek kidolgozottságáról vagy egy-egy jelenet szép felépítettségéről csak álmodozhatunk. Vázlatok, szkeccsek, félmondatot és szlogenek mindenhol. És mintha mindez nem lenne már kellőképpen aggasztó, a rettenetesen természetellenes mondatokon a 3D miatt kötelező szinkron csak tovább ront.

A színészgárda sem segít a filmen. Kezdjük azzal, hogy ki ez a Benjamin Walker? Az eddig csupán sokadik ajtónállóként jegyzett színész már az antréjával elvágta magát, s bár később kétségkívül bizonyít mint fa- és vámpírvágó, nem tud meggyőzni arról, hogy érdemes megjegyezni a nevét. Segítőtársai egytől egyig jellegtelen figurák, talán csak a mindig magabiztos Rufus Sewell emelkedik ki a sorból, aki most az antagonista szerepében tetszeleg.

Mielőtt végképp leírnánk a filmet, egy eleme mégiscsak van, amiért talán nem fogunk hangosan zokogni a moziból kifelé jövet – és ez pedig a látványvilág. Minden elismerésem Caleb Deschanelé és William Hoy-é, akik nagyon pöpec kis képeket pakoltak össze. Eszméletlen látványos totálokat, szépen megcsinált kompozíciókat és nagyon ötletes akciókat láthatunk a film egésze alatt. Bár a CGI időnként erősen alulteljesít, a valóban szellemes ötletek kárpótolnak minket a hiteltelen figurákért. Számos remekül megkoreografált összecsapást láthatunk a filmben, s bár a kreatív csapat talán túlságosan is rájátszik a lassításokra, elnézzük nekik, hiszen végre valamiben tobzódhatunk.

Értékelés: 4/10

 

 

Abraham Lincoln, a vámpírvadász (Abraham Lincoln: Vampire Hunter)
színes, magyarul beszélő, amerikai thriller, 105 perc, 2012 (16)

rendező: Timur Bekmambetov
író: Seth Grahame-Smith
forgatókönyvíró: Seth Grahame-Smith, Simon Kinberg
zeneszerző: Henry Jackman
operatőr: Caleb Deschanel, William Hoy
producer: Timur Bekmambetov, Tim Burton, Jim Lemley

szereplők:
Benjamin Walker (Abraham Lincoln)
Mary Elizabeth Winstead (Mary Todd Lincoln)
Dominic Cooper (Henry Sturgess)
Alan Tudyk (Stephen A. Douglas)
Rufus Sewell (Adam)
Anthony Mackie (William Johnson)
Robin McLeavy (Nancy Hanks Lincoln)
Erin Wasson (Vadoma)

IMDb

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs főszerkesztője és egyik alapítója. Geográfusként végzett, majd szabadúszóként írt. Miközben filmes diplomáján is dolgozik, saját PR ügynökségét építi. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek. kataorsolya@filmtekercs.hu

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A szuperhősök már ezerszer megmentették a világot a moziban. Mi a helyzet a tévével?

A VLOGtekercs ebben a hónapban a képregényadaptációk közül azokkal foglalkozik, amik nem a mozit célozzák. A tévében és a streaming-szolgáltatókon sorra érkeznek azok a képregényfeldolgozások amik valamilyen módon különlegesek, ráadásul nem csak saját kategóriájukban. A szuperhősök már meghódították a teljes popkultúrát, beleértve a kiképernyőt is, most megmutatjuk, hogyan!

Műsorvezető: Németh Míra

Szöveg: Vida László

Vágó: Nagy Tibor

Főcím: Gyenes Dániel

Projektvezető: Nagy Tibor

Producer: Molnár Kata Orsolya