Kritika

Nagyon fog fájni – Váratlan szépség

A Váratlan szépség karácsony előestéjén azon munkálkodik, hogy minél jobban átérezzük az elmúlást és a gyászt, hiszen az ünnep tisztasága és szépsége a fájdalmak tükrében még ragyogóbbnak tetszik. Azzal azonban nem számoltak, hogy a megtekintés maga olyan sérüléseket okoz a nézőkben, amiért kijárna valamiféle kárpótlás.

Egy sikeres és boldog férfi (Will Smith) elveszíti kislányát a rák egy ritka fajtájának következtében. Élete ezután teljesen szétesik, képtelen visszatalálni egykori önmagához, ezért végső kétségbeesésében levelet ír az Időnek, a Halálnak és a Szépségnek. Ezek a fogalmak egyszer csak emberi alakban felbukkannak az életében, hogy visszatereljék életét a helyes irányba. Tekintve, hogy a Váratlan szépség megfosztja két órától azt, aki jegyet vált rá, úgy gondolom, célszerű nekünk is levélben fordulni az Időhöz, hogy elmondjuk, mi történt, és megpróbáljunk magyarázatot találni a vásznon látottakra. Ki tudja, felbukkan-e emberi alakban. Az alábbiakban a kézirat virtuális változatát olvashatjátok:

 

Kedves Idő!

Hol is kezdjem? Nagyon régen beszéltünk utoljára, de úgy érzem, eljött az ideje, hogy írjak Neked, ugyanis két nappal ezelőtt egy film két teljes órától fosztott meg rövidke életemből. Úgy gondolom, hogyha írok Neked, talán tudsz tenni bizonyos lépéseket az ügyben, hogy ez az alkotás ne készüljön el (tudod, változtass a múlton vagy valami hasonló), esetleg ha ez nem megy, tégy róla, hogy néhány hét múlva a feledés homályába vesszen a mű.

Vegyük akkor végig, mi vezetett a levél megírásáig. Ahogy kollégám remekül rávilágított, szeretjük, ha karácsonykor a moziban is szerethetünk. Mikor mindenki túllendül a karácsonyi vásárlás okozta nyűgökön és az ünnepi menü előkészítésének fáradalmain, akkor szívünk eltelik békével és hálával. Nem meglepő, hogy a legtöbb stúdió ekkorra időzíti a romantikus komédiák, a musicalek vagy az élet nagy kérdéseit feszegető drámák bemutatását. A Váratlan szépség az utóbbi kategóriába tartozik, és repertoárját kiegészíti az „A-listás hollywoodi sztárok tömegeit a legkisebb mellékszerepre is” módszerrel, ami az Igazából szerelem óta remekül bevált egy rakás középszerű ünnepnapok köré felhúzott alkotásnak is (Valentin nap, Szilveszter éjjel, Anyák napja).

Kérdezheted, hogy mi ezzel a probléma. Nos, úgy gondolom a Váratlan szépségben óriási potenciál volt, ami minden létező helyen el lett baltázva. A történet alapján készíthettek volna egy karácsonyi kiadású Üres várost, ahol a tragédiát elszenvedett főhős életének zsákutcába jutását, majd továbblépését hasonlóan érzékenyen ábrázolják. Készíthettek volna egy filmet, ami végre nem a szerelem nyelvén mesél a karácsony szépségéről és a szeretet fontosságáról, hanem a veszteség és halál oldaláról.

Sajnos ezek közül egyik sem valósult meg, ugyanis a készítők valamilyen eltévelyedett megfontolásból úgy döntöttek, hogy minden egyes vaskos tanulságot hangosan, jól artikulálva fognak a néző arcába tolni. Mert az majd jó lesz.

Mert így jobban fog fájni.

Minél jobban fáj, annál nagyobb katarzis lesz a karácsony tisztító ereje. Kérdem én Tőled, milyen világban élünk? Komolyan azt gondolták, hogy ilyen mondatokkal őszinte érzelmeket fognak kiváltani a nézőkből: „Rájöttem, hogy nem érzem a szeretetet, hanem szeretetté váltam”?

Egyetlen karakterrel sem tudunk azonosulni, hiszen nincsenek rendesen felépítve a konfliktusok, a dilemmák és a kapcsolatok. Will Smith boldog, lelkesítő beszédet tart a kollégáinak. Vágás. Két év múlva őszes hajjal, megkeseredve pakolja a dominókat, miközben egy családi videón boldogan játszik kislányával. Ebből a 2 perces jelenetsorból kellene szimpátiát és együttérzést táplálnunk a karakter iránt a film első 5 percében. Nem megy könnyen, igaz?

Amit még most sem tudok megérteni, hogyan tudott David Frankel rendező ennyi színész klasszist megnyerni egy ilyen forgatókönyvnek nevezett tákolmánnyal. Csak arra tudok gondolni, hogy Te és Halál összefogtatok, és rájuk ijesztettetek, hogy már nincs sok idejük hátra, itt az ideje, hogy hozzájáruljanak a világ jobbá tételéhez, és elvakulva írták alá a szerződést. Will Smith hiába dolgozik emberfeletti erővel, hogy élete legdrámaibb alakítását nyújtsa, a karakter annyira lapos, a szájába adott mondatok annyira elcsépeltek, hogy közelébe sem ér a Hét életben vagy A boldogság nyomában mutatott játékának. Edward Norton, Kate Winslet és Helen Mirren karakterei néhány szóval felskiccelt pálcikaemberek, melyeknek mélységet ezek a kiváló színészek sem tudnak adni.

Ne haragudj, hogy így Rád zúdítottam panaszaimat, de hangot kellett adnom fájdalmamnak.

Üdvözlettel:

Egy elkeseredett néző

[author_bio author=”dunaimarcell”]

Dunai Marcell

Dunai Marcell a Budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi tanulmányok szakán végzett, jelenleg szakirányú továbbképzését végzi mentálhigiénés segítő szakember szakon. A ráckeresztúri Fiatalkorúak Drogterápiás Otthonában dolgozik terápiás munkatársként: munkájából kifolyólag vonzza a függőségek pszichológiája, a felépülés folyamata és az ennek tükrében megjelenő emberi kapcsolatok filmes reprezentációi.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com