Kritika

Nagyszerû felvezetés, gyenge végkifejlet – Harry Potter és a Fõnix Rendje

Be kell valljam, nem tudok elfogulatlan lenni, hiszen én is az igazi Harry Potter rajongók táborát szélesítem. Miközben az eszem már azon jár, ki fog meghalni a hetedik részben, egyszerre merülök el az ötödik rész nagyszerû képi világában, és szidom azt, aki nem vette szó szerint a J. K. Rowling által leírtakat.
 

Harry-t (Daniel Radcliffe) nagyon megviselte az összecsapás Voldemorttal (Ralph Fiennes), amit az is tetéz, hogy a varázslóvilág, Dumledore-on és néhány követõjén kívül, nem hiszi el neki, hogy a Sötét Nagyúr visszatért. Már a Roxfortban sem lel menedéket, ahol egy miniszteri megbízott, a szadista hajlamú Dolores Umbridge (Imelda Staunton) vette át az irányítást. Az ifjú varázsló végül sereget szervez barátaiból, így készülnek az elkerülhetetlen összecsapásra a gonosszal.

Nagy bátorság volt egy tévés filmrendezõnek, David Yatesnek adni a karmesteri pálcát. Szerencsére õ egész jól megbírkózott a feladattal, gondjaim leginkább a forgatókönyvvel, Michael Goldenberg munkájával voltak. Az ötödik kötet a sorozat eddigi legizgalmasabb része volt, a vége kifejezetten lélegzetelállító, heroikus küzdelem a Halálfalók és Dumledore csapata között. A filmben sajnos a kiváló felvezetést nem követte méltó befejezés, az utolsó jelenet kissé összecsapott, és a látvány kedvéért cselekménye el is tér a könyvben leírtaktól. Kár érte. Nagy szerencse, hogy a film az ezt megelõzõ másfél órában már meggyõzött minket arról, hogy méltó folytatása a sorozat korábbi darabjainak, ezen már ez a szeleburdi végkifejlet sem változtat.

A színész gárda a jól megszokott, az új szereplõk közül háromra kell kitérnem. Amikor az elõzetesben megláttam a Dolores Umbridge-t alakító Imelda Stauntont, nagyon elkeseredtem, hiszen egy sokkal kövérebb színésznõt képzeltem a szerepre. Ezidáig az alkotók elképzelései a karakterekrõl szinte mindenben egybevágtak a sajátjaimmal. Végül Staunton kíváló alakítása elfelejtette velem ezen képzeteket, apró testén át is kisugárzott a karakter elvetemültsége. Bellatrix Lastrange szerepében Helena Bonham Carter debütált, egyelõre nem jutott neki tér a kibontakozásra. Annál többet szerepelt a vásznon Luna Lovegood szerepében az elsõ filmes Evanna Lynch, méghozzá nem is akárhogyan: a 16 éves színésznõ kíváló választásnak bizonyult, határozott fellépése szinte egyenrangúvá emelte a fõszereplõkkel. A már ismerõs színészek közül a Harry Pottert alakító Daniel Radcliffe magasan felülmúlja eddigi alakításait. Az elõzõ rész végén a Harry-t érõ események hatására Potter sokat komolyodik, Radcliffe jól érzékelteti ezt a változást.

Bár a Harry Potter és a Fõnix Rendje a könyvvel ellentétben nem a sorozat legerõsebb darabja, megállja a helyét. Remélhetõleg Yates tud bánni a lehetõséggel, és a széria hatodik tagjában már elkerüli a fenti hibákat.
 
 
Harry Potter és a Fõnix Rendje (Harry Potter and the Order of the Phoenix)
színes magyarul beszélõ angol-amerikai fantasy, 142 perc, 2007
 
rendezõ: David Yates
író: Joanne Kathleen Rowling
forgatókönyvíró: Michael Goldenberg
zeneszerzõ: Nicholas Hooper
operatõr: Slawomir Idziak
producer: David Heyman
vágó: Mark Day
 
szereplõk:
Daniel Radcliffe (Harry Potter)
Rupert Grint (Ron Weasley)
Emma Watson (Hermione Granger)
Helena Bonham Carter (Bellatrix Lestrange)
Robbie Coltrane (Rubeus Hagrid)
Ralph Fiennes (Lord Voldemort)
David Thewlis (Remus Lupin)
Emma Thompson (Sybil Trelawney)
Gary Oldman (Sirius Black)
Michael Gambon (Albus Dumbledore)
Alan Rickman (Perselus Piton)
Maggie Smith (Minerva McGalagony)
Imelda Staunton (Dolores Umbridge)
Katie Leung (Cho Chang)
Evanna Lynch (Luna Lovegood)
 
IMDB-átlag: 7,8

Filmtekercs.hu

A Filmtekercs.hu Magyarország legnagyobb független online filmes lapja és a te kedvenc újságod.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés