Kritika

Ne higgy a porcelánbabáknak! – A fiú

fiú 1Lehet-e szeretni egy életnagyságú gyerekbábut? És mi történik, ha az fellázad a mellőzésért, mint A fiú? Aki szereti a régi angol kastélyokban játszódó rémtörténeteket, ki ne hagyja, mert a bábuk legalább olyan érdekes életet élnek, mint a szellemek!

A műfaj egyik nagymestere, William Brent Bell ördögűzős története (Az ördög benned lakozik, 2012) és A vérfarkas (2013) után most egy hátborzongató családi horrorral rukkolt elő. Greta (Lauren Cohan) aki erőszakos barátja elől elmenekül Amerikából, egy kis angol falu gótikus kastélyába érkezik, ahol baby sitterként vállal munkát. A kedves fiatal lányt akkor éri nagy meglepetés, amikor kiderül, hogy egy életnagyságú porcelánbabáról, Bramhsról kell gondoskodnia. Először tréfának gondolja a dolgot, de el kell fogadnia, hogy a „szülők” által listába foglalt szabályok szerint törődjön a bábuval. A helyzet fonákságát csak fokozza, hogy az idős arisztokrata házaspár egyszer csak összecsomagol, és nyaralás címén elhagyja a kastélyt. Greta egyedül marad a fiúbabával, és a történet ekkor veszi csak igazán kezdetét. Mivel a szülői szabályok ellenére sincs kedve egy élettelen bábunak felolvasni, vagy zenélni, kezdetben olvasgatással tölti a napjait. Ám amikor a házban egyre különösebb, és mind felfoghatatlanabb dolgok történnek Brahms körül, Greta kételkedni kezd saját ítélőképességében.

A lány egyetlen kapcsolata a külvilággal a boltosfiú, Malcolm (Rupert Evans), aki eleinte hetente, majd egyre gyakrabban látogatja. Ő segít felfejteni az ódon ház titkát, a fiúbábú történetét, melyből felsejlik a film egyik alapproblémája, a szülői gyász feldolgozása. Az „igazi” Brams hús-vér, nyolc éves kisfiú volt, akit a szülők egy tragikus tűzeset során veszítettek el. A halott vagy elvesztett személy babával pótlásának ötlete nem egyedülálló gondolat. Ismeretes a bécsi festőművész, Oscar Kokoschka híres esete: amikor a rajongásig szeretett Alma Mahler elhagyta, egy életnagyságú, szerelmét hűen imitáló bábúval vigasztalódott. Nyilvánosan is gyakran mutatkozott vele, végül látványosan elégette, így számolt le reménytelen szerelmével. A filmbéli szülők viszont épp egy tűzpusztítást követően hívták életre a számukra vigaszt nyújtó bábut.

fiú 2

A film másik központi kérdése, hogy hol húzódik a szülői gondoskodás, és a gyerek/bábuért érzett felelősség határa. A baby szitternek felfogadott lány múltja, és az ódon ház titka is egy-egy erőszakos eseményhez kapcsolódó traumához kötődik, s a lány korábbi életének felelevenedésével a két család sorsa egy rövid időre egybefonódik.

Műfaját tekintve A fiú-t thriller horrorként lehet leginkább jellemezni. A borzongató történet csak lassan bontakozik ki, – igaz kezdetektől fogva okoz meglepetéseket. A dramaturgiailag elég jól felépített film erőssége még az atmoszférateremtés, melyet több esetben is Greta álom és ébrenlét határán lévő lelkiállapotának ábrázolására épít a rendező, arra a lebegő állapotra, amikor még érzékelni lehet a külső zajokat, de a tudat már saját régiójában jár. Szörnyű és felfoghatatlan események történnek ilyenkor a házban, majd a lány ébredésével „visszarendeződnek” ugyan a dolgok, de a hideglelés egyre csak fokozódik. A feszültségteremtés másik hatásos eszköze a filmben a labirintusszerű kastély topográfiája, azok a titokzatos terek, melyek mindegyike tartogat meglepetést a néző számára, a legnagyobb döbbenetet persze a végére hagyva. Greta szerepében Lauren Cohen szép alakítást nyújt a hányaveti baby szitterből felelősséget vállaló „anyapótlék” szerepében, s ehhez jó partnerre talált Rupert Evans személyében.

Az angol vidéki kastélyokban játszódó rémfilmeknek nagy hagyománya van, és A fiú jól illeszkedik ebbe a sorba, bár sok eredetit nem tesz hozzá a műfajhoz. De azért jót lehet rajta borzongani.

Argejó Éva

Argejó Éva

Argejó Éva szociológiát és filozófiát tanult az ELTE-n, a Magyar Televízió kulturális műsorának (Múzsa) szerkesztője volt, jelenleg az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának munkatársa. Specializációja a társadalmi dráma, a sci-fi, a fantasy és a thriller.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés