Kritika

Necronomicon – Gonosz halott (2013)

gonoszhalott5 fiatal egy civilizációtól elzárt helyen természetfeletti erőkkel szembesül. Alapsztori szempontjából nincs sok új a nap alatt, mégis Fede Alvarez Gonosz halottja inkább friss, mint elkopott: alapja Sam Raimi horrorja, amin mer változtatásokat eszközölni, fejleszteni, újat alkotni, miközben végig tiszteletben tartja a nagy elődöt. Könnyű esti mozinak nem ajánlott!

A film

Történt egyszer, hogy Sam Raimi zseniális Evil Dead trilógiáját is elérte a remake-láz. A nagy többséggel ellentétben itt viszont az eredeti megalkotói (Raimi mellett a főszerepet játszó Bruce Campbell) is teljes mellszélességgel támogatták a 21. századi megvalósítást – ami a végeredmény szempontjából egyáltalán nem mellékes. Az új Gonosz halott jóval komolyabban veszi magát (érzékeny lelkűeknek abszolút nem ajánlott), vizuálisan tényleg erős mű született. Ráadásul a hasonszőrű újrákra jellemző hullaszag sem árad belőle. Nem szolgai másolat, hanem újít, leginkább sikerrel.

gonoszhalottAmiben az új Gonosz halott elmarad a régivel szemben, az a karakteres, szerethető főszereplő hiánya. Itt mindenkiből van egy kicsi Ash-ből, így elsőre az sem tűnik egyértelműnek, kire milyen sors jut. A fókusz egy testvérpárra kerül, a családját nehéz időkben elhanyagoló, ám most visszatérő Davidre (Shiloh Fernandez), valamint húgára, a drogfüggőségével küzdő Miára (Jane Levy). Utóbbi esik először áldozatul az erdő szellemének, ami ötletes kiindulópont, hiszen a többiek furcsa megmozdulásait először csak az elvonókúra számlájára írják. Elsőre. A végére persze csak egyetlen túlélő maradhat, aki a tervek szerint egy későbbi folytatásban már Ash-sel karöltve fogva felvenni a harcot a holtakkal. Na, az lesz igazán groovy!

gonosz_halott_evildeadFájó pont számomra igazából a humor hiánya, ami azért a trilógia védjegyének számít. Helyette mondjuk kapunk vért, vért, vért és még egy kis véresőt is (szó szerint), ha netalántán már hiányolnánk. A halmozott gusztustalanságok, belsőségek azonban egy idő után erejüket vesztik, ahogy a túlzásba vitt jump scare-ek használata is a film második felében. Lassan, de biztosan kiismerhető tehát a film eszköztára, így az az igazi, karfát szorító rettegés elmarad. Azért csak óvatosan üljünk neki egyedül az éjszaka közepén.
Akadnak persze itt is apróbb, bosszantó dolgok, egy-két helyen lehetett volna furfangosabb is a forgatókönyv (a megtalált Holtak könyvéből véletlenül pont azt a részt olvassa fel hangosan az egyik szereplő, amelyik életre kelti a gonoszt, nahát), de alapvetően egy korrekt, az eredeti ismeretében is élvezhető adaptációról beszélhetünk. A stáblistát pedig ezúttal mindenképp érdemes végignézni!

A lemez

A DVD változaton három kisfilmet találunk. A Mia bőrében Jane Levy egy napját mutatja be a forgatás ideje alatt. Elmondja: a megszállt, eltorzult arcú Mia eljátszása után mindig sokkal jobban érezte magát a tükörbe nézve. Az Élni bonyolult a forgatás nehézségeit emeli ki. Mivel amit csak lehetett, CGI nélkül vettek fel, elég sok szokatlan dolgot kellett megtenniük a színészeknek, példának okáért lehányni a másikat. A halottak rendezésében pedig főleg a rendező ecseteli, miként próbálta előhozni a rettegést a színészeiből.

Polgári Lilla

Jelenleg elsős kommédiás mesterszakos hallgatóként az ELTE padjait koptatom. Két szenvedélyem van: a filmek és az írás, így e kettő kombinációjából indultam el az újságírói, de különösképpen a kritikusi pálya felé. Nem lehet elég korán kezdeni: családi beszámolók szerint 4 évesen a Schindler listáját néztem újra és újra, akkor még szerény (ám mai napig őrzött) VHS-gyűjteményünk egyikén. Ma már a sorozatok is jelentős szerepet töltenek be (izé, sok időt vesznek el); sok esetben vészesen függő lettem.

Filmek: vegyesen. Igyekszem bepótolni a klasszikusokat, bár ahogy haladok, kezdek rájönni, hogy arra egy élet is kevés. Legközelebb talán Tim Burton „korai” filmjei (a Nagy hallal bezárólag) állnak, valamint mindenféle kifordított mese (A herceg menyasszonya, Csillagpor, Leharcolt oroszlánok). A 3D-t nem szívelem, viszont általa a nagy vásznon tekinthetek meg filmeket, amik anno kimaradtak (Toy Story 1-2., Titanic, idén Jurassic Park). Mert minden moziban az igazi.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés