Kritika

Nem Avatar – Az utolsó léghajlító

M. Night Shyamalan jobb időket látott indiai rendező legújabb filmjében a legifjabb korosztály körében hihetetlen népszerűségnek örvendő anime-sorozat adaptálására vállalkozott. A trilógiának ígért mese első része rendkívül látványosra és rendkívül butára sikeredett, és minden híreszteléssel ellentétben semmilyen kapcsolatot nem mutat James Cameron véleményem szerint igencsak túlértékelt Avatarjával sem.

A tévében Avatár címen futott rajzfilmsorozat és a belőle készült élőszereplős egész estés feldolgozás visszanyúl a kifejezés eredeti, szanszkrit eredetű jelentéséhez, mely szerint az avatár valamely felsőbbrendű – ha nem a legfelsőbb – lény megtestesülése. Ez lenne Aang (Noah Ringer), a Levegőt uraló léghajlítók közé született fiú, akinek a többi három elem, a Tűz, a Víz és a Föld irányításának elsajátításával kell egyensúly hozni az elemek között. Segítséget kap a vizes lány, Katara (Nicola Peltz) és ellenséget a tüzes Zuko (Dev Patel) személyében. A történet ezzel ki is fújt, a filmet a lányványosnál látványosabb harcjelenetek és lenyűgöző, 3D-ben játszó totálok viszik a hátukon. 103 perc szerencsére nem olyan sok, hogy égetővé váljon a további tartalom hiánya, a gyönyörködésben csupán a hihetetlenül banális párbeszédek zavarják meg a nézőt. Bár a korhatárt tekintve a célcsoport a rajzfilmsorozaténál kicsit idősebb, az biztos, hogy Shymalan filmjét a szülők büntetésének szánta – és persze a gyerekeket sem lett volna muszáj ostobának nézni…

Shyamalan korábbi rendkívül szépen felépített történeteit elnézve, egészen meglepő, hogy Az utolsó léghajlítót is jegyzi forgatókönyvíróként is, a könyv ugyanis igazi fércmunka. A legszembetűnőbb hiba vele, hogy abszolút nem érzi, miből mennyi kellene, előkészítést igénylő részeket csap össze három képkockában miközben hosszan időz lényegtelen részleteknél. Rendezőként sem igazán van a helyzet magaslatán, a színészvezetésben például csúfosan megbukott: a Gettó milliomosban remeklő Dev Patel önmaga karikatúrája, a többiek meg egyszerűen csak felejthetők.

Az utolsó léghajlító (The Last Airbender)
színes, magyarul beszélő, amerikai fantasy, 103 perc, 2010

rendező: M. Night Shyamalan
forgatókönyvíró: M. Night Shyamalan
zeneszerző: James Newton Howard
operatőr: Andrew Lesnie
producer: Scott Aversano, Frank Marshall, Sam Mercer, M. Night Shyamalan

szereplők:
Noah Ringer (Aang)
Nicola Peltz (Katara)
Jackson Rathbone (Sokka)
Dev Patel (Zuko)
Cliff Curtis (Firelord Ozai)
Jessica Andres (Suki)
Seychelle Gabriel (Yue)
Shaun Toub (Iroh)

szinkronhang:
Glósz András (Aang magyar hangja)
Hermann Lilla (Katara magyar hangja)
Előd Álmos (Sokka magyar hangja)
Előd Botond (Zuko magyar hangja)

IMDb-átlag: 4,3
www.thelastairbendermovie.com

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs.hu egyik alapítója, 2020 augusztusáig főszerkesztője. Jelenleg a Filmtekercs Vizuális Kultúráért Egyesület alelnökeként a Filmtekercs offline rendezvényeiért és partnerkapcsolataiért felel. Geográfusként és filmtörténetre specializálódott bölcsészként végzett, PR-, branding- és marketingtanácsadóként dolgozik. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés