Kritika

Nem Avatar – Az utolsó léghajlító

M. Night Shyamalan jobb időket látott indiai rendező legújabb filmjében a legifjabb korosztály körében hihetetlen népszerűségnek örvendő anime-sorozat adaptálására vállalkozott. A trilógiának ígért mese első része rendkívül látványosra és rendkívül butára sikeredett, és minden híreszteléssel ellentétben semmilyen kapcsolatot nem mutat James Cameron véleményem szerint igencsak túlértékelt Avatarjával sem.

A tévében Avatár címen futott rajzfilmsorozat és a belőle készült élőszereplős egész estés feldolgozás visszanyúl a kifejezés eredeti, szanszkrit eredetű jelentéséhez, mely szerint az avatár valamely felsőbbrendű – ha nem a legfelsőbb – lény megtestesülése. Ez lenne Aang (Noah Ringer), a Levegőt uraló léghajlítók közé született fiú, akinek a többi három elem, a Tűz, a Víz és a Föld irányításának elsajátításával kell egyensúly hozni az elemek között. Segítséget kap a vizes lány, Katara (Nicola Peltz) és ellenséget a tüzes Zuko (Dev Patel) személyében. A történet ezzel ki is fújt, a filmet a lányványosnál látványosabb harcjelenetek és lenyűgöző, 3D-ben játszó totálok viszik a hátukon. 103 perc szerencsére nem olyan sok, hogy égetővé váljon a további tartalom hiánya, a gyönyörködésben csupán a hihetetlenül banális párbeszédek zavarják meg a nézőt. Bár a korhatárt tekintve a célcsoport a rajzfilmsorozaténál kicsit idősebb, az biztos, hogy Shymalan filmjét a szülők büntetésének szánta – és persze a gyerekeket sem lett volna muszáj ostobának nézni…

Shyamalan korábbi rendkívül szépen felépített történeteit elnézve, egészen meglepő, hogy Az utolsó léghajlítót is jegyzi forgatókönyvíróként is, a könyv ugyanis igazi fércmunka. A legszembetűnőbb hiba vele, hogy abszolút nem érzi, miből mennyi kellene, előkészítést igénylő részeket csap össze három képkockában miközben hosszan időz lényegtelen részleteknél. Rendezőként sem igazán van a helyzet magaslatán, a színészvezetésben például csúfosan megbukott: a Gettó milliomosban remeklő Dev Patel önmaga karikatúrája, a többiek meg egyszerűen csak felejthetők.

Az utolsó léghajlító (The Last Airbender)
színes, magyarul beszélő, amerikai fantasy, 103 perc, 2010

rendező: M. Night Shyamalan
forgatókönyvíró: M. Night Shyamalan
zeneszerző: James Newton Howard
operatőr: Andrew Lesnie
producer: Scott Aversano, Frank Marshall, Sam Mercer, M. Night Shyamalan

szereplők:
Noah Ringer (Aang)
Nicola Peltz (Katara)
Jackson Rathbone (Sokka)
Dev Patel (Zuko)
Cliff Curtis (Firelord Ozai)
Jessica Andres (Suki)
Seychelle Gabriel (Yue)
Shaun Toub (Iroh)

szinkronhang:
Glósz András (Aang magyar hangja)
Hermann Lilla (Katara magyar hangja)
Előd Álmos (Sokka magyar hangja)
Előd Botond (Zuko magyar hangja)

IMDb-átlag: 4,3
www.thelastairbendermovie.com

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs főszerkesztője és egyik alapítója. Geográfusként végzett, majd szabadúszóként írt. Miközben filmes diplomáján is dolgozik, saját PR ügynökségét építi. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek. [email protected]

Add Comment

Click here to post a comment

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya