Kritika

Nem biztos, hogy – A te eseted


a_te_esetedRomantikus komédia, amiben a Ted Mosby-Ross Geller típusú főhős a Facebook segítségével szeretné elbűvölni a közeli kávézóban dolgozó, csinos baristalányt. A kérdés, hogy kinek az esete ez a fájóan triviális film?

A film

Sam (Justin Long) ciki tinifilmek könyvváltozatainak írásából él, pedig saját regényt szeretne és odavan egy lányért (Evan Rachel Wood), akit még megszólítani sem mer. A végeláthatatlannak tűnő tipródás közben szembesülnie kell azzal is, hogy vele egykorú ismerősei élete már jó ideje szintet lépett. Kész csoda, hogy egyszer csak vesz egy mély levegőt és ha sután is, de legalább a lánynak elkezd udvarolni. A Facebook pedig remek tippeket ad, hogyan imponáljon neki.

2014-et írunk, ha tetszik valaki, annak előbb-utóbb csekkolva lesz a Facebook profilja. Az, hogy ez milyen hatással van az ember randizási stratégiájára, nagymértékben függ attól, mennyi önbizalommal rendelkezik és mennyire vonzódik adott személyhez. Samnek nagyon tetszik a lány, az önbizalma pedig kevés. Úgyhogy lecseréli személyiségét a lány profilján körvonalazódó álompasiéra. Miközben gitározni tanul, dzsúdó edzésre jár, és sorra égeti oda az ételeket egy főzőtanfolyamon, – mindezt, hogy megfeleljen egy ideálnak – lassan azért az érzelmi érettség útján is elkezd araszolni.

Az alkotóknak nem sikerült kiaknázni a kecsegtető alapszituációban rejlő lehetőségeket. Ennek több oka is van. A te esetedben a fókusz a főszereplő érzelmi felnőtté válására irányul. Ezzel nem is lenne baj, ha a jellemfejlődés kicsit mélyebben lenne kidolgozva. És eredetibben. És több humorral. Sam lapos, bár nem minden báj nélküli szerencsétlenkedését, hogy leküzdje gyerekkorából eredeztethető komplexusait és felvállalja magát, időnként kissé lökött lakótársa (Keir O’Donnell) és heves kirohanásokra hajlamos, “majdnemrocksztárlettem” gitároktatója (Sam Rockwell) töri meg, de ők is csak pillanatokra tudják kilendíteni a filmet az unalomból. Nem nagyon tehetnek többet, egyszerűen a történetből hiányoznak az ötletek. A főszerepet is alakító Justin Long, bátyja, Christian és az említett lakótársat megformáló Keir O’Donnell írói debütálása tehát nem sikerült valami ütősre. Klisé, klisé hátán. Persze mindez szigorúan New York-i helyszínen, hisz hol is játszódhatna egy romkom, ahol a főszereplő egy enyhén neurotikus fiatal író a lakótársa pedig alaphipszter!? Igen, van olyan jelenet is a filmben, ahol egy a kínos és a nevetséges határán egyensúlyozó kortárs előadásra látogatnak el a főszereplők. Ilyet sem először (nem is másodszor) látunk New Yorkban játszódó romantikus komédiában. Sajnos utóbbi mondat a film legtöbb jelenetére igaz. (Válassz inkább Woody Allentől egy filmet, de tényleg.) A sablonosság ráadásul több ponton átgondolatlansággal is párosul.

a_te_eseted2

Egy lány, aki jellegzetesen fura ruhákat hord, olyan előadókat szeret, akikről sokan valószínűleg még nem hallottak, szeret rajzolni és randit szervez egy képtárba. Egy nevetséges vagy annak beállított színdarab. Egy elfuserált zenész. Egy középszerű író, aki egy középszerű történettel válik “valódi” íróvá. Mi a célja a fenti művészeti ágak feltüntetésével az alkotóknak? Nem sokkal több, mint magának a felsorolásnak, főként bizonyítják vele, hogy a karakterek művészlelkek. (Meg, hogy nem különösebben sikeresek.) Címkéznek. Az árnyalás elmarad. A művészet ebben a filmben így alig lett több díszletnél. Holott a film érzékelhető célja a főszereplő jellemfejlődése mellett a felvonultatott művészlelkek világának bemutatása. E híján még mindig sikerrel ironizálhatna A te eseted például a szóban forgó réteg egyes csoportjainál fel-felbukkanó manírokon vagy felszínességen. Ehhez azonban élesebb irónia kellett volna. A hipszter-bölcsész életstílus körbejárását meg már több film – elég csak a Frances Hára gondolni – megtette korábban sokkal intelligensebb, fantáziadúsabb és élvezhetőbb formában. A te eseted így ezen a szinten sem tud semmi újat nyújtani. Hovatovább a Facebook jelenségben rejlő lehetőségeknek is csak a felszínét kapargatta meg.

A kisebb szerepekben olyan színészek tűnnek fel, mint a mostanában oly népszerű Peter Dinklage, Sienna Miller, Sam Rockwell, Brendan Fraser és Vince Vaughn. Hiába köszönhetők a felsoroltaknak időnként vicces pillanatok, ismét bebizonyosodott: az eredetiség és a kiforrott koncepció hiányát nem lehet ismert nevek felvonultatásával pótolni.

A lemez

A Pro Video kiadványa nem tartalmaz extrákat.

Mlinárik Mariann

Mlinárik Mariann az ELTE-n szerzett MA diplomát filmelmélet és filmtörténet, illetve történelem szakokon. Érdekli a streaming platformok világa. Szívesen készít interjúkat. Szabadidejében fotózik, néhány képe az oldalon is látható.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com