Kritika

Nem (csak) gyerekeknek – Így neveld a sárkányodat 2.

howtotrainyourdragonAz első rész könnyed vidámságát és gyermeki mondanivalóját egy sokkal árnyaltabb és összetettebb világkép, valamint sötétebb hangulat váltotta fel, és ez az, ami még szebbé teszi Az így neveld a sárkányodat 2-t.

Hibbant sziget lakói az elmúlt években gyökeresen megváltoztak: a harcos vikingek a sárkányok módszeres gyilkolásáról a babusgatásukra váltottak, mint házi kedvenceket tartják őket, békésen élnek együtt a „kisállatok” és a gazdáik. Hogy mi az, ami felboríthatja a mesés mindennapokat? Természetesen Hablaty nyughatatlansága, aki szárnyas barátjával, Fogatlannal közösen próbálja felfedezni az egyre nagyobbnak bizonyuló világot. Egyik kirándulásuk alkalmával azonban összetalálkoznak a gonosz, sárkányhadsereget szervező Drákó Vérdung vadászaival. Hablaty apjának, Pléhpofának ősi ellensége erőszakkal ejti foglyul a sárkányokat, és akaratukat megtörve rosszabbnál rosszabb dolgokra kényszeríti őket. Míg Hibbant sziget vezére a rejtőzködésre és a háborúra való felkészülésre bíztatja a lakókat, addig fia a békés tárgyalás irányába próbálja terelni az eseményeket, mindeközben pedig egy rég elveszettnek hitt hozzátartozó is előkerül, felerősítve a történet érzelmi oldalát.

How-to-Train-Your-Dragon-2A történet már önmagában meghaladja a Kis herceg utánérzetű „így szelídítsd meg a rókádat” komplexitását. Mind mondanivalóban, mind a karakterek jellemfejlődésében sokkal összetettebbé, egyben kiforrottabbá vált, ami elég meglepő egy sikermese második epizódjánál. Nem csak a már ismert színvonalat sikerült megismételnie, hanem felül is tudta azt múlni… legalábbis akkor, ha felnőtt fejjel nézzük a történetet. És ugyan kétségkívül ismételten imádni fogja a célközönség, azaz a gyerekek, hiszen ennyi cuki, kutyalelkű sárkány biztosan leveszi őket a lábukról, de az őket kísérő, idősebb korosztály jobban fogja értékelni, hiszen számukra már sokkal több mondanivalóval rendelkezik ez a mese. Igazából, nem is meséről beszélünk jelen esetben, hanem egy animációs köntösbe bújtatott, drámaisággal feltöltött coming of age akciófilmről.

Nem csoda, ha a fenti definíció kissé zavarba ejtő, hiszen az első részre szinte csak az animáció volt igaz, bár nyomokban minden elemet tartalmazott. Most viszont a könnyed vígjátékelemeket a minimálisra csökkentették, kevés volt a jóízű kacagás, vagy ha mégis akadt, akkor az csak a túlzott komolyság és nagy dráma ideiglenes feloldására szolgált. Talán az alkotók figyelembe vették, hogy egykori közönségük bizony cseperedett azóta, és az ő igényeiknek próbáltak továbbra is megfelelni, talán csak megpróbálnak kitörni a bárgyú rajzfilmek divatjából, mindenesetre nagyon jól tették, hogy változtattak. Míg az első részben a karakterek egy előre belátható, könnyen leírható folyamaton mentek keresztül, itt már nehezebben megjósolható a fejlődés menete, életszagúbbak a reakciók, valószerűbbek a jellemek.

Így neveld a sárkányodat 2. (How to Train Your Dragon 2.)A másik – és talán még döbbenetesebb – fejlődés viszont a látványban mutatkozott meg. Ugyan a 2010-es filmnél sem lehetett okunk panaszra, hiszen már az is megállta a helyét 3D-ügyileg is, az Így neveld a sárkányodat 2. viszont sok szuperhősös, hiperakciódús, CGI-túltengéses alkotást kenterbe ver. A környezet, a karakterek – és főként a sárkányok – még kidolgozottabbak és részletgazdagabbak, mint eddig, ráadásul rengeteg feszült tempójú, izgalmas akciójelenetben csodálhatjuk őket. Minderre csak ráerősít John Powell zenéje, aki az első rész soundtrackjét is jegyzi. Ugyan megőrizte a főbb zenei motívumokat, itt egy merőben más hangulatot idéző kísérettel állt elő, ami filmzenei remekhez méltón egyszerre dinamikus és érzelmekkel teli.

Próbálnék rosszat mondani az Így neveld a sárkányodat 2-ről, de az a helyzet, hogy minden filmes – legyen az forgatókönyvíró, rendező vagy animátor – példát vehetne róla. Az egyetlen, ami miatt mégis elbukhat (persze csak mérsékelten), az a már említett komolysága, ami miatt nem biztos, hogy a kisgyerekek kedvencévé fog válni. A DreamWorks Animation viszont már most készíti a harmadik részt, ami legnagyobb örömünkre 2016-ra meg is érkezik a mozikba.

Nardai Dorina

Nardai Dorina a ZSKF szabad bölcsészet, majd az ELTE BTK filmtudomány szakán diplomázott. 2011 óta a Filmtekercs szerkesztőségének tagja. Specializációja a gender témák, a dráma, a krimi, a thriller, valamint a spanyol, francia, német és távol-keleti film.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!