Kritika

Nem egy hájas panda, A Hájas Panda – Kung Fu Panda

Po, a nagyra nõtt és eltunyult panda, minden reggel mély álmából arra ébred, hogy egy büfében segít apjának kihordani a levest ahelyett, hogy hatalmas kung fu mesterként, az Õrjöngõ Ötössel karöltve a világot védelmezné. Hiába ábrándozik, apja éttermében képzelheti el csupán további életét. De sötét fellegek ereszkednek a Béke Völgyére: a megállíthatatlan hó leopárd, Tai Lung kitörni készül börtönébõl, hogy bosszút álljon fogvatartóin. Egyetlen módon lehet csak eltûntetni a föld színérõl: ha megtalálják a Sárkány Harcost, aki legyõzi, és visszaállítja a békét és egyensúlyt a Völgyben.

Ha csak ennyi lenne a történet, akkor egy tipikus kung fu filmet látnánk, amibõl semmi nem hiányzik; a kung fu mester, akinek bölcs mondásait csak a beavatottak értik meg, az álmodozó ifjú harcos, aki nem tud beilleszkedni gyerekkora hõsei közé, és a hatalomra vágyó gonosz, aki nem képes megérteni a kung fu lényegét. Mondhatjuk azt, hogy ennek a sematizált változatát már a Kill Billtõl is megkaptuk – Lucy Liu újfent viperaként tekereg a vásznon – nem biztos, hogy errõl több bõrt le lehet húzni.
A Dreamworks azonban megtalálta azt az adalékanyagot, ami bármilyen történetet új köntösbe öltöztet. Jack Black-et. Parádés új rajzfilm karakter született Po személyében. Ha ideges megeszi az összes barackot a Szent Barackfáról, ha kiizzad megmossa a hónalját a Szent Forrás vízében. A panda, akit a hája véd meg a paralízist okozó ütéstõl. Mindeközben az egyik legszeretetreméltóbb és leglúzerebb medve, akit képernyõn láttunk. A forgatókönyvírók annyira a szinkronhangra formálták Po alakját, hogy nem egy rajongó azt állítja a mozi után: „A világ legnagyobb pandája Jack Black“.
Néhányan úgy érezték, hogy a Mézengúz után nagy áttörésnek kell történnie a Dreamworksnél ahhoz, hogy tudja tartani a Pixarral az iramot. Valószínûleg megtalálták magukat, ugyanis Jack Black mellett a szinkronhangok között ott van Dustin Hoffmann, Angelina Jolie és Jackie Chan, aki egy kung fu filmbõl sem hiányozhat. Hihetetlen harcjelenetek legendás poénokkal dúsítva.
Magyar nézõként is nagyon jó filmet láthatunk. Fergeteges a fordítás és a rajzok magukért beszélnek. A film után heteken keresztül csak egy szám megy az ember fejében: „Everybody is kung fu fighting”, miközben érthetetlenül hadonászunk magunk elõtt, és próbáljuk „lekungfúzni” a körülöttünk álló mit sem sejtõ embereket a postán.
Kung fu panda
amerikai animációs film, 92 perc, 2008

rendezõ: Mark Osborne, John Stevenson
forgatókönyvíró: Jonathan Aibel, Glenn Berger
Zeneszerzõ: Hans Zimmer, John Powell
operatõr:Yong Duk Jhun

szereplõk:
Jack Black (Po hangja)
Dustin Hoffman (Shifu hangja)
Angelina Jolie (Tigris hangja)
Jacki Chan (Majom hangja)
Lucy Liu (Vipera hangja)
Seth Rogen (Sáska hangja)

IMDb-átlag: 8.1
www.kungfupanda.com

Filmtekercs.hu

A Filmtekercs.hu Magyarország legnagyobb független online filmes lapja és a te kedvenc újságod.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com