Kritika

Nemhiper vándor – Út a vadonba

Ut a vadonba (Into the Wild)Elvonulni a világtól, élni a természet lágy ölén, forrásvizet inni és biokaját enni, amit Földanyánk bőkezűen nyújt… Ki ne gondolt volna már ilyesmire a szmog, a napi robot és a frusztráló családi perpatvarok között? Aztán valahogy sosem lesz a dologból semmi.

Christopher McCandless viszont valóban megcsinálta. A kilencvenes évek elején miután lediplomázott, fogta magát, eljótékonykodta a pénzét, az aprót elégette, aztán se szó, se beszéd, lelépett otthonról. Csavargott a világban, aztán Alaszkában kötött ki az erdõ közepén egy varázsbuszban. Az ő naplója alapján készült a könyv, amiből meg ez a film készült.

Szép és érdekes film, azt meg kell hagyni. Az idősíkok váltogatása, az otthonhagyott család bemutatása, a lánytestvér narrációja épp a megfelelő ritmust adja meg a filmnek, ami ezt a kicsit hippisen belassult road-movienak nagyon jót tesz, hiszen maga a sztori nem különösebben látványos vagy izgalmas. Elmenekül a srác hazulról, bejár sok gyönyörű tájat, találkozik mindenféle emberekkel, olvasgat jó könyveket, és megosztja velünk a gondolatait. Keresi a boldogságot – de közben ki is élvezi. De van benne egy jó adag felelõsségtudat is. Az kevés neki, hogy õ jól érzi magát – szeretné valahogy megváltoztatni ezt a romlott társadalmat. Ezért megy Alaszkába, ezért él bogyókon és mókuson – szeretné elérni a megvilágosodást.

Aki azt gondolja, hogy ez egy kicsit hippisen hangzik, annak igaza van – az Út a vadonba valójában főhajtás a hippimozgalom előtt. A helyszínek a szereplők, a zenék – mind mind ezt támasztja alá. Kapunk a szabadság elérésének filozófiájából is egy adagot, szerencsére nem vészes dózisban, és ráadásul ezt is megédesíti a tálalás.

A film ugyanis jó. Emile Hirsch játéka meglepően erős, a történet nem csak a valós alapok miatt hatásos, a rendezés mesteri, és világos koncepciójú, a zene telitalálat (ezt a soundtracket meg kell szerezni!), a fantasztikus helyszíneket gyönyörű fényképezéssel sikerült vászonra vinni. A néhány apró hibát, logikátlanságot, a természetfilmes eszközök néhol funkciótlan használatát nagyon könnyű elnézni – ez egy olyan film, amiben nem csak a főszereplő szeretteti meg magát azokkal, akikkel összesodorja az élet, hanem a nézők is a hatása alá kerülnek.

Hál’ Istennek idén erős volt az Oscar-mezőny, de egy gyengébb évben nagyot kaszált volna.

 

Filmtekercs.hu

Filmtekercs.hu

A Filmtekercs.hu Magyarország legnagyobb független online filmes lapja és a te kedvenc újságod.

Add Comment

Click here to post a comment

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya