Kritika

Nemzeti kosztümös – Egy veszedelmes viszony

Amint azt már többször megállapítottuk, Dánia manapság legkelendőbb exportcikke egyértelműen Mads Mikkelsen. A sármos színész a Move On Európai körútja után hazatért, hogy leforgassa a Dánia történetének egyik legviharosabb epizódjáról készült Egy veszedelmes viszonyt.

Choderlos De Laclos klasszikusa állandó hivatkozási alap, ha rizsporos ármánykodásról van szó – bár jelen esetben a magyar fordítás nem sokkal rosszabb az eredeti címnél (En kongelig affaere / A Royal Affair) mégsem adja vissza igazán miről is van szó. Ezen történet szereplőit ugyanis De Laclos hőseinél magasztosabb célok mozgatják – az őszinte szerelem és a felvilágosodás eszméi jelentik az elsődleges motivációt életükben, és ez szervezi a valós történetet alapuló film cselekményét is.

VII. Keresztély (Mikkel Boe Folsgaard) nem teljesen százas – erre ifjú felesége Caroline (Alicia Vikander) is kénytelen hamar rájönni. A király körül legyeskedő udvaroncok egy német orvos, Johann Friedrich Struensee (Mads Mikkelsen) segítségével próbálják befolyásukat érvényesíteni a labilis uralkodón – arra azonban nem számítanak, hogy a doktor, miután beleszeret az ifjú királynéba, hamar önállósítja magát. A titkos szeretők szép lassan rábírják Keresztélyt, hogy feltétel nélkül kövesse Struensee javaslatait, és ezzel visszafordíthatatlanul elindítják az országot a felvilágosodás útján – amit persze nem mindenki néz jól szemmel az udvarban.

A különböző királyi palotákban játszódó filmeknek megvannak a maguk országhatárokon átívelő kliséi – és megvannak a maguk nemzeti jellegzetességei. Az Egy veszedelmes viszony is hozza a szokásos elemeket – a vérmes anyakirálynőhöz és a haszonleső nemességhez hasonló ismerős karaktereket, a mesés ruhákat, a titkos átjárókat, a lovaglást, az udvar és a polgárság életét kontrasztokban bemutató képeket, ésatöbbit, ésatöbbit. Mindezek mellett azonban egy percig sem tagadhatnánk, hogy a film igazi északi alkotás: a hosszú beállítások, a csendes szemlélődés, a hús-vér karakterek, a giccstől és didaktikus hangnemtől mentes, életszerű elbeszélés a dán királydráma legfőbb karakterisztikái. Bár a film a maga 137 percével nem éppen egy gyors darab, mindvégig izgalmas tud maradni, melyet az élet által írt – és A tetovált lány forgatókönyvírója által remekül adaptált – valóban érdekfeszítő események és a kifogástalan színészi játék biztosít. Míg Mads Mikkelsen a tőle szinte már elvárható magas minőségben alakítja az oppurtunistából szabadságharcossá váló doktor, az eddig csak tévésorozatokban feltűnt Mikkel Boe Folsgaard igazi meglepetés játékkal debütál a szélesvásznon. Alakítása a nemzetközi szakértőket is meggyőzte, Berlinből a legjobb férfi színész díjával térhetett haza. A trió szintén meggyőző harmadik tagja Alicia Vikander, akit hamarosan Joe Wright Anna Kareninájában üdvözölhetünk újra.

Értékelés: 7/10

Egy veszedelmes viszony (En kongelig affaere / A Royal Affair)
színes, feliratos, dán-svéd-cseh-német történelmi dráma, 137 perc, 2012

rendező: Nikolaj Arcel
író: Bodil Steensen-Leth
forgatókönyvíró: Rasmus Heisterberg, Nikolaj Arcel
operatőr: Rasmus Videbak
zene: Gabriel Yared, Cyrille Aufort
producer: Karen Bentzon, Gillian Berrie, Anna Duffield
látványtervező: Niels Sejer
vágó: Kasper Leick, Mikkel E.G. Nielsen

szereplők:
Mikkel Boe Folsgaard (VII. Krisztián)
Mads Mikkelsen (Johann Friedrich Struensee)
David Dencik (Ove Hoegh-Guldberg)
Alicia Vikander (Caroline Mathilde)
Trine Dyrholm (Juliane Marie)
Cyron Bjorn Melville (Enevold Brandt)
Bent Mejding (J.H.E. Bernstoff)

IMDb

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs.hu egyik alapítója, 2020 augusztusáig főszerkesztője. Geográfusként és filmtörténetre specializálódott bölcsészként végzett, PR-, branding- és marketingtanácsadóként dolgozik. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!