Kritika

Kultúrrománc – New York, I Love You

New York kulturális olvasztótégelyében a szerelemnek van, a szegénységnek nincs helye.

A Párizs, szeretlek producerei előző szkeccsfilmjük mintájára ezúttal New York városképét próbálják megeleveníteni szerelmi történetekkel. A koncepció rémegyszerű, ám hatásos: fognak tíz elismert rendezőt – pl. Fatih Akin, Mira Nair, Brett Ratner, Shekhar Kapur -, valamint temérdek Nagy Almához kötődő sztárt, s forgatnak egy olyan rövidfilmes tablót, amely a párkapcsolatok lehető legtöbb válfaját felvonultatja az életkor és a kötődés érzelmi lángja alapján, s mindeközben még az adott metropolisz vérkeringésébe is betekintést engednek. A tervet azonban csak félig-meddig tudták megvalósítani az alkotók: a románcok varázslatosra sikeredtek, a város szimbólumai következetesen felvillannak a Central Parktól a sárga taxikig, a karakterek alapján azonban New Yorkot csak az értelmiség lakja.

A New York, I love you mégis több szempontból szívmelengető mozgóképes próbálkozás. Miközben a romantikus történetek – hol mindkét lábbal a földön, hol végtagokkal a föld felett – valóban bemutatják a párkapcsolatok legszélsőségesebb típusait, olyan new yorki ikonok is felbukkannak, mint a bronxi James Caan (A keresztapa), a Queensből származó Drea de Matteo (Maffiózók), vagy a 95évesen még mindig lehengerlő, brooklyni Eli Wallach (A hét mesterlövész, A jó, a rossz és a csúf). Láthatunk ravasz csavarra épülő rövidfilmet a szüzesség elvesztéséről vagy egy luxusprostituált flörtjéről, bájos mesét egy vakrandiról vagy a múzsa csókjáról, reménykeltő ábrándot az időskor zsörtölődő összetartozásáról, de éppen úgy szexközpontú kalandot is. A legkomolyabb meglepetést mégis Natalie Portman okozza, aki nemcsak színészként tűnik fel az összeállításban, hanem rendezőként is: olyan rövidfilmet hozott össze az elvált szülők bonyolult, ámde gyerekközpontú viszonyáról, amelyben egyetlen felesleges képkocka sincs.

A szerelmi légyottok ráadásul olyannyira elbűvölhetik az arra még kevésbé fogékony nézőket is, hogy azon kapják magukat, széles mosollyal, szorosan összebújva lépnek ki párjuk oldalán a mozikból. De ne felejtsük el, hogy hiába jelenik meg a kulturális olvasztótégely világa indiai, zsidó, olasz-amerikai, sőt mali és haiti figurákkal, ha a New York, I Love You csak horizontális képet mutat a társadalomról. Az értelmiség még nem minden, lehetne mesélni az epizodistaként felbukkanó rakodómunkásokról is, vagy éppen arról a férfiról, aki fémdetektorral kajtat kacatok után a homokos tengerparton. Sajnos ez elmarad, viszont ha elhisszük, hogy hirtelen felindulásból bármelyik pár tud repjegyet venni Rómába, a romantika és a kulturális kaland is garantált.

New York, I Love You

színes, francia-amerikai romantikus film, 103 perc, 2008

rendező: Mira Nair, Shekhar Kapur, Randall Balsmeyer, Fatih Akin, Brett Ratner, Natalie Portman, Joshua Marston, Wen Jiang, Shunji Iwai, Allen Hughes, Yvan Attal
forgatókönyvíró: Emmanuel Benbihy, Hall Powell, Fatih Akin, Yvan Attal, Alexandra Cassavetes, Hu Hong, Shunji Iwai, Olivier Lécot, Joshua Marston, Suketu Mehta, Yao Meng, Anthony Minghella, Jeff Nathanson, Natalie Portman, Stephen Winter
zeneszerző: Antonio Pinto
operatőr: Benoît Debie, Pawel Edelman, Adam Kimmel, Mikhail Krichman, Michael McDonugh, Andrij Parekh, Declan Quinn, Mauricio Rubinstein
producer: Emmanuel Benbihy, Marina Grasic
vágó: Jacob Craycroft, Affonso Gonçalves, Allyson C. Johnson, Craig McKay

szereplő(k):
Orlando Bloom (David)
Hayden Christensen (Johnny)
Julie Christie (Isabelle)
Bradley Cooper (Gus)
Robin Wright Penn (Anna)
Chris Cooper (Alex)
Shia LaBeouf (Jacob)
Natalie Portman (Rifka)
Ethan Hawke
John Hurt
Maggie Q
Qi Shu
Eli Wallach
Saul Williams
Burt Young

Imdb-átlag: 6,6.

http://newyorkiloveyouthemovie.com

Kiss Tamás

Kiss Tamás a Vászon nélkül és a Fesztivál rovat szerkesztője. Gimnáziumi tanárként mozgóképkultúra és médiaismeret, illetve történelem tárgyakat oktat. Rajong a western, a horror és a gettófilm műfajáért, valamint Brian De Palma és Sidney Lumet munkásságáért.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés