Kritika

No, gracias! – Parajelenségek: A megjelöltek

parajelensegekmegjeloltekEgyre drágább, egyre gyengébb. Általánosan megfigyelhető tendencia, amikor egy kasszaszaggató sikertörténetről az összes bőrt megpróbálják lecibálni. Senkit ne tévesszen meg, (még) nem a Parajelenségek ötödik részéről beszélek. Az majd csak októberben jön.

A film

Amikor 2009-ben világszerte bemutatták a mindössze 15 000 dollárból forgatott Parajelenségek (Paranormal Activity) első részét, azonnal a nézettségi listák élére ugrott – maga mögé utasítva a Fűrész 6. epizódját –, és helyet foglalt magának a legfélelmetesebb újhullámos horrorok között. A „rögzítsük kézikamerával és adjuk be a nézőknek, hogy igazából megtörtént” már kipróbált és bevált recept volt Oren Peli első nagyjátékfilmje előtt is (Cannibal Holocaust, Ideglelés – The Blair Witch Project, [REC]), a siker tehát várható volt. A közel 200 millió dolláros bevétel viszont érthető módon megrészegítette a készítőket, és beindította a paralavinát.

Az aktuális epizód az eredeti történet mellékhajtása. Ennek köszönhető, hogy a címből eltűnt az eddig megszokott számozás – helyette egy sablonos alcímet kapunk –, valamint a borítón megjelenő imádkozó csontváz helyettesíti a jól megszokott kék szoba képét. A spin-off helyzet némi bizakodásra adhatna okot, de a film végére rá kell döbbennünk, hogy Christopher Landon pofátlanul felültetett bennünket ötödjére is ugyanarra a hullámvasútra. Kapunk egy kis spanyol nyelvleckét a környezetváltozásnak köszönhetően, ezúttal nem kell perceken keresztül szobákat bámulnunk, helyette végignézhetjük Jesse (Andrew Jacobs) átalakulását, de ezeket az apró változásokat leszámítva minden marad a régi. Megértetik velünk miért lehetséges, hogy mindig premier plánban kapjuk a legvérfagyasztóbb jeleneteket, felbukkannak a megmagyarázhatatlan események, előkerülnek misztikus könyvek és egy ismeretlen mindenttudó, beindul az ördögűzés, végül elszabadul a pokol. Egy emlékezetes jelenettel azért bepróbálkozik a rendező, hátha a szemből kihúzott cérna kiveri majd a biztosítékot. Nem igazán. Ráadásul a korábbi részek gyermekbetegsége – a leglehetetlenebb élethelyzetekben is a legfontosabb, hogy a kamera mindent rögzítsen – megmarad.

parajelensegekmegjeloltek1

A sablonos alapszerkezet ellenére  el kell ismerni, hogy a gondosan megkomponált „frász percek”, és a színész szakmában járatlan szereplők játéka az előző részekhez hasonlóan egész jól működik. Senki nem nyújt világmegváltó alakítást, egyszerűen a természetes viselkedéssel teszik életszagúvá a történetet. Ismert színészekkel amúgy is eltűnne a „valóban megtörtént” érzés. Külön piros pont jár a készítőknek, amiért gondoltak az első részek óta hűséges nézőkre is. Összevarrják a szálakat a harmadik epizódban megismert boszorkányos nagyi vonallal, ráadásul arra is fény derül, miért kezdett eszeveszett őrjöngésbe Katie az első fejezet záró jelenetében. Sajnos nem sokat tanakodtak a megfejtésen, de legalább megpróbálták.

A 2009-ben megismert ötlet kifulladóban van. A Parajelenségek: A megjelöltek megpróbálja felrázni az állóvízzé csendesülő paranormális aktivitást, de a hullámok felkorbácsolásához kevésnek bizonyul. Hogy meddig lesz még életképes ez a franchise? A megnövekvő forgatási költségek és a csökkenő bevételek ellenére a Paramount lehet, hogy megtalálta mindent járó malmocskáját, hisz mindig akadnak majd nézők, akik boldogan megfialtatják azt a 10-20 ezer (vagy épp néhány millió) dollárt, amit a paralavina a készítés során magával sodort.

A lemez

A kiadvány extraként néhány kimaradt jelenetet tud felmutatni.

Avatar

Végh Márton

Gondolatban voltam már tanár, író, fényképész, operatőr és vágó. Jelenleg a Debreceni Egyetem kommunikáció- és médiatudomány szakos hallgatójaként az újságírás foglalkoztat leginkább. Ezen a területen úgy érzem kibontakoztathatom írói ambícióimat, ráadásul mindezt összeköthetem filmek iránti rajongásommal, ami egész életemet végigkísérte:

Gyermekként lenyűgözött nagypapám videótékája. Általános iskolásként a kamera előtt, középiskolásként a kamera mögött tevékenykedtem. 2005-ben egy filmes pályázat fődíjaként egy hetes hollywoodi vakáción vehettem részt, majd jegyeket kezeltem a helyi multiplexben. Egyetemi záródolgozatomat a magyar horrorfilmek utáni kutatásnak szenteltem, jelenleg pedig a Filmtekercs gyakornoki programjának köszönhetem, hogy kapcsolatom a filmekkel tovább mélyíthetem.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya