Kritika

No panic – Invázió

071115invazio_lead.jpgVégre, végre végre. Végre egy korrekt kis darab. Jack Finney kultikus regényének, A testrablók támadásának immáron negyedik feldolgozása nem várt felüdülés volt számomra. Izgalmas, érdekes, kifejezetten szórakoztató darab, amelynek nézése közben meglepõen kevésszer tört elõ belõlem a szõrszálhasogató kritikus, hogy belekössön valamibe.
 

 
Ez bizony nagy csoda. Foglalkozási ártalom, hogy a legapróbb részlet felett is nekiállok elégedetlenkedni, ahelyett, hogy átadnám magam a mûnek. Szerencsére, most egészen rikán tört meg a varázs, a sci-fi iránti rajongásom végre ritka csemegével tápláltatott.

071115invazio_01.jpg
Kezdjük azzal, hogy Dave Kajganich forgatókönyvíró nagyszerû alapanyagból dolgozhatott. A történet egy titokzatos földönkívüli faj inváziójáról szól, az egyedek a szervezetbe jutva alvás közben alakítják át az embereket. Pofon egyszerû, mégis zseniális gondolat. A korábbi feldolgozásokban férfi volt a történet elsõ számú fõszereplõje – a szuperemancipált XXI. században nem meglepõ fordulat, hogy nõi szemszögbõl kísérhetjük végig az eseményeket. Carol Bennel (Nicole Kidman) életének leghosszabb éjszakájának lehetünk szemtanúi, amikor is meg kell küzdenie elzombisodott volt férjével (Jeremy Northam), jelenlegi pasijával (Daniel Craig), és az egyetlen csávó, akiben megbízhat, a saját fia (Jakson Bond). Hogy mit tudna ebbõl kihozni egy feminista pszichológus… na, de ebbe talán nem menjünk bele. Az alakítások teljesen rendben vannak, a részemrõl nem túl nagyra tartott Daniel Craig már-már szimpatikus Ben Driscoll szerepében. Érdekes lett volna, ha a készítõk neki adják az abszolút rosszfiú szerepet – bevallom, hogy a film azon két percében, amikor kivillantotta foga fehérjét, nem gyõzött meg –, és Jeremy Northam melengethette volna a nõi szíveket. Hmmm. Talán majd máskor.

Amiért különösen hálás vagyok, hogy nem riogattak halálra a filmben. Persze kell egy kis filmzene, néha meg is ijedtünk egy picit, de csak pont annyira, amennyire a valóságban is félelmetes lenne, ha egy nyálkától lucsogó öregúr ránk vetné magát. Nem is tudom, mikor láttam utoljára filmet, ahol nem a pszichomusicblablával, hanem a valóban izgalmas történésekkel sikerült fenntartani a feszültséget. Ezért jár egy nagy piros pont.

Ha ki kellene osztanom egy feketét, azt azért tenném, mert a történet végén picit szájba rágták a tanulságot – na de legyünk elnézõek, amerikaiak is nézik a filmet… Nyilván lehetne még találni számos bosszantó apróságot – de minek is  keresném õket? A film pont az, aminek lennie kell. Egy nagyszerû sci-fi, amit mindenkinek csak ajánlani tudok.

 
 071115invazio_02.jpg

Invázió (The Invasion)
színes feliratos amerikai horror, 99 perc, 2007

rendezõ: Oliver Hirschbiegel
író: Jack Finney
forgatókönyvíró: Dave Kajganich
operatõr: Rainer Klausmann
jelmeztervezõ: Jacqueline West
zene: John Ottman
látványtervezõ: Jack Fisk
vágó: Hans Funck, Joel Negron

szereplõk:
Nicole Kidman (Carol Bennell)
Daniel Craig (Ben Driscoll)
Jeremy Northam (Tucker Kaufman)
Jackson Bond (Oliver)
Jeffrey Wright (Dr. Stephen Galeano)
Veronica Cartwright (Wendy Lenk)

IMDb-átlag: 6,0
theinvasionmovie.warnerbros.com


Warning: Illegal string offset 'Movie' in /home/customer/www/filmtekercs.hu/public_html/wp-content/plugins/wp-review/includes/functions.php on line 2173

Filmtekercs.hu

A Filmtekercs.hu Magyarország legnagyobb független online filmes lapja és a te kedvenc újságod.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés