Kritika

Progresszív ho-ho-hozzáállás – Noelle

A Noelle úgy présel progresszív szellemet az ártatlan családbarát moziba, hogy lényegében több újat mesél a rendeltetésről, mint a Karácsonyról.

Karácsonyi filmjeink A Grincstől a Télapu 3.-ig a családbarát mozi egy olyan alműfajába tartoznak, ahol bizony komoly konvencióknak kell megfelelni. Egyrészt a történet üzenete kötelezően könnyen érthető és univerzális fajsúlyú (itt jön képbe a nagybetűs szeretet), illik megteremtenie az ünnepi hangulatot és látványában egy stilizált színvilágot, amelyben a fehér-piros-zöld kombináció dominál. Sejthető, hogy ezzel a rigolyás háttérrel a műfajújító törekvések kifejezetten ritkának számítanak. A standardet megkövetelő nyomás a profitorientált stúdiókon át érkezik, melyek nem díjazzák a megszokott recepttől való eltérést. A legújabb streaming platform, a Disney+ most mégis egy olyan karácsonyi filmmel debütál, ami bár sok tekintetben rezonál elődeivel, végül a progresszió mellett voksol. A Noelle

egyes tradíciókat elhagy, másokat szentesít, a kísérlet pedig dicséretet érdemel akkor is, ha az összkép kifogásolható.

A mesebeli Északi-sarkon több mint 2 ezer éve a Kringle família trónol. Az aktuálisan rangidős férfi Mikulásként dolgozik évről-évre, majd halála után fia veheti át a családi bizniszt. A következő Mikulás, Nick Kringle (Bill Hader) azonban nem érzi úgy, hogy képes lesz apja nyomdokaiba lépni. Öröklés útján beleszületett a tisztségbe, mégsem erre született. Húga, Noelle (Anna Kendrick) maximális lelkesedéssel igyekszik testvérén segíteni, kevés sikerrel. Nem sokkal később a Mikulás szánja üresen érkezik vissza egy tesztrepülésről. Nick megszökött. Noelle pedig elhatározza, hogy felkutatja bátyját és dadusával, Polly Elffel (Shirley MacLaine) végül Arizonában találnak rá. Az ott tapasztalt hétköznapi valóság nyomorúsága átformálja Noelle-t és jellemfejlődése során a néző ráébred arra, hogy a lány pályát tévesztett, amikor karácsonyi képeslapok gyártásának szentelte életét.

A rendező és forgatókönyvíró az a Marc Lawrence, aki korábban a Beépített szépség és a Zene és szöveg című filmekkel lépett be a köztudatba, a Noelle-lel viszont úgy tűnik, jobban meg fogja osztani közönségét, mint eddig bármikor. Ugyanis Lawrence túllép a karácsonyi filmek átlagos hatáskörén és a cukormázas látszat mögül a rendeltetést tematizálja. Filmjében megtalálható a CGI rénszarvas, az emocionális monológ a szeretet természetéről és egy-két megmosolyogtató poén, mégis tulajdonképpen szembemegy a hagyományokkal. Mindez pengeélen való táncolásnak minősül, hiszen a Karácsony, a Mikulás és az ezekhez rendelhető megannyi szimbólum éppen a hagyományokhoz való kötődést jelöli. Ellenben Nick döntése, aki inkább jógaoktató lenne, mintsem télapó, felveti a kérdést:

ragaszkodnunk kell-e az ősök által ránk hagyott sorsra vagy oszthatunk magunknak új lapokat?

A tradícióktól való eltávolodás második és visszhangosabb stációja, hogy a konflikusok feloldásaként az új Mikulás Noelle lesz. A Kringle családban pedig még nem volt arra precedens, hogy egy nő vegye át a Télapó tisztségét. Különös egybeesés, de idén egy macedóniai művészfilm (God Exists, Her Name Is Petrunija) szintén hasonló fordulatot mutat be, amiben egy ortodox népszokás keretében a vízbe dobott, szerencsét hozó keresztet egy nő szerzi meg, holott a szabály tiltja a nők részvételét a játékban. Mindkét filmben közös, hogy két, évezredes hagyományokkal operáló intézmény egy olyan nővel találja szemben magát, aki változást generál.

A Noelle esetében Lawrence arra törekszik, hogy legitimizálja ezt az újdonsult női státuszt. Hiába született Nick trónörökösnek, Noelle birtokolja azt az ún. szuperképességet, ami a Mikulások sajátja. Ez nem más, mint egy különleges érzékenység és empátia az emberek irányába. Noelle már-már telepatikusan érzi kicsik és nagyok vágyait, és ha a kapcsolatfelvétel igényli, képes hirtelen franciául vagy jelnyelvvel kommunikálni anélkül, hogy bármelyiket tanulta volna.

A Noelle hátránya, hogy a kísérletező jelleg gyakran visszaszorul,

mivel a rendezőnek eleget kell tennie a műfaj követeléseinek. A gyerekeket kápráztassuk el a fantasy jegyeivel, a szülőket nevettessük meg, és ha eddig nem esett le valakinek, hangsúlyozzuk ki még párszor a „jobb adni, mint kapni” jeligét. Vigasz gyanánt Anna Kendrick és Bill Hader kettőse remekül működik ha humoros jelenetről van szó, bár a drámai, szájbarágósabb szövegekkel ők is keményen megküzdenek.

A képi világ és a zene újfent azokat a tipikus és sematikus jellemzőket mélyítik el, amelyeket már a film megnézése előtt ismertünk más karácsonyi mozikból. Mindazonáltal Lawrence itt is próbál kikacsingatni a megszokottból, ami a helyszínválasztást illeti. Az Északi-sark mint helyszín még a régi Coca-Cola reklámokat juttatja eszünkbe, de az arizonai Phoenix városa éles váltást jelent. Phoenix egy meleg, sivatagi környezet, ami a Noelle-ben a karácsonyi hangulat inverzeként funkcionál, ahol nincs hó, se ünnepi spiritusz.

Félő, hogy a Noelle két part, sőt: két párt közé fog szorulni. Aki a könnyed szórakoztatást várja el, talán meg fog hökkenni a progresszív felütésen. Ezzel szemben, aki díjazná a kísérletezést, lehet csalódni fog amiatt, hogy az új nézőpont sokszor elbújik a szeretetbomba árnyéka mögé. Mégis, így Karácsony közeledtével pont egy pályakezdő Mikulásnak ne adjuk meg az esélyt?

Farkas Boglárka Angéla

Farkas Boglárka Angéla

Farkas Boglárka Angéla a kolozsvári Sapientia EMTE fotó-film-média szakán végzett 2019-ben. Jelenleg a Sapientia mesterszakán filmtudományt hallgat, valamint a Babeș-Bolyai Tudományegyetem alkalmazott médiatudományok mesterszakán tanul. Írásai a ’tekercsen kívül a Filmtetten is megjelennek. Szereti a szerzői és az indie filmeket, továbbá nagy rajongója a coming-of-age történeteknek és a látványon túlmutató sci-fiknek.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés