Kritika

Nyári kaland – Sherlock Holmes nevében

Holmes, a múzsa – Sherlock Holmes nevében

sherlockholmesnevebenGondolkodtál már valaha azon, milyen is lehetett Sir Arthur Conan Doyle híres nyomozója, Sherlock Holmes gyerekkorában? Kis-Szabó Márk és Bernáth Zsolt e kérdés nyomán készítették el új filmjüket.

Holmes frissen érkezik a városba, első ismerősével, Watsonnal pedig hamar egymásra is találnak. A kíváncsi fiú azonnal észreveszi, hogy a város gyerekeivel valami nincsen rendben, és nyomozásba kezd, hogy végül olyasmire bukkanjon, amire senki sem számított.

A történet természetesen nem a valódi Sherlock Holmes és Dr. Watson gyerekkorával foglalkozik, csupán a két főszereplőnk, Holmes (Szénási Kristóf) és Watson (Ungvári Ádám) lelkes rajongói Doyle detektívének. A történet egy magyar kisvárosban játszódik, ahova hősünk nagymamáját jött meglátogatni a nyári szünetre. Az események forgatagában hamar megismerkednek Icával is (Kugler Nikolett), aki szintén a gyerekek ügyében nyomoz.

A film hozza mindazt, amit egy ifjúsági kalandfilmtől elvárnánk, sőt, talán többet is. Sokáig finoman játszik a hihető és hihetetlen határán, míg végül a hihetetlen mérlegére billen. De ne legyünk előítéletesek! Mind voltunk gyerekek, és mind szerettük eltúlozni az életünk nagy kalandjait, nem igaz? Pontosan ezt teszik főszereplőink is. Nehéz eldönteni, hogy a film fantasztikus eseményei tényleg megtörténtek-e vagy csak a gyermeki fantázia játszott velünk, de ez a kérdés csak annyira lényeges, mint minden elmesélt nyári kaland.

Gyerekeknek kellemes szórakozást nyújt az izgalmas történet, a remek utómunka, az izgalmas helyszínek és az álmok megvalósítása. Hiszünk a gyerekek leleményességében és szurkolunk nekik, hogy sikerrel járjanak. Bár néhol zavaró lehet, hogy hetedikes létükre irreálisan nagy tudással rendelkeznek,  apró botlásaik és tévedéseik teljesen emberivé teszik a karaktereket.

Egy nagyon szerethető, kedves alkotás, amit bátran ajánlok bárkinek, aki gyerekét, kistestvérét, unokatestvérét egy esti mozizással akarja meglepni.

Sherlock Holmes nevében
színes, magyar ifjúsági kalandfilm, 100 perc, 2011

rendező: Bernáth Zsolt
forgatókönyvíró: Kis-Szabó Márk
zeneszerző: Gulya Róbert
operatőr: Szentkuti Tamás
gyártásvezető: Milka Julianna
producer: Váczy Károly
vágó: Végh Zoltán, Bernáth Zsolt

szereplők:
Szénási Kristóf (Holmes)
Ungvári Ádám (Watson)
Kugler Nikolett (Ica)
Gáspár Tibor (Dr. Somnius)
Kiss Attila (Karbantartó)
Karalyos Gábor (Padlizsán)
Tahi-Tóth László (Az öreg)

IMDb
sherlockfilm.hu

Filmtekercs.hu

A Filmtekercs.hu Magyarország legnagyobb független online filmes lapja és a te kedvenc újságod.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com