Kritika

Obamáék Mielőtt-filmje – Southside with You

Mindig is érdekelt, hogyan zajlott az Obama házaspár első randija Chicagóban, 1989-ben? Meglepne, ha így lenne. Előzetesen engem sem hozott lázba a téma – pedig a Southside with You az év egyik legkellemesebb meglepetése.

A Southside with You a velünk élő történelem tökéletes példája: még fel sem fogtuk, hogy januártól nem Obamáék laknak a Fehér Házban, amikor egy film politikusból romantikus mesehősökké lényegíti át őket. (Pontosabban nem is egy film: a Netflixen december közepétől elérhető Barry szintén az elnök fiatalkorára fókuszál, eggyel korábbi életszakaszba, az egyetemi évekbe engedve betekintést.) Azaz beindult az instant nosztalgia a tegnap után, ami magyar szemmel kicsit meglepő lehet (képzeljük csak el, hogy bármelyik éppen leköszönő politikusunkról játékfilm készül). Ezért is voltam bizalmatlan a filmmel – egy patetikus limonádéra számítottam Obama politikai programjának és magánéletének összeházasításával. A Southside with You viszont bámulatos ügyességgel kerüli ki a témából fakadó lehetséges visszásságokat és buktatókat, így ha sikerül túltennünk magunkat a körülményen, hogy ezek itt ŐK, és mi most belelátunk a privát életükbe, remekül szórakozhatunk a filmen.

Milyen NEM a Southside with You?

A legfontosabb, hogy ez nem egy politikus film: ugyan megvillan Barack politikai tehetsége (amivel le is nyűgözi Michelle-t), de ez az epizód csak egy a sok közül, nem nyomja el a filmet. Ahogyan a Szemtől szemben referenciája sem: a film egyik legügyesebb jelenete, amelyben a pár a film megtekintése után a mozi előtt találkozik a főnökükkel, és mindenki elmondja a véleményét a látottakról. A rövid és frappáns párbeszéd sokat tesz hozzá a szereplők portréjához, mégsem lesz belőle vörös farok, ráadásul Michelle szempontjából a jelenet egészen másról szól: ő éppen azon aggódik, hogy a munkahelyén tovább növeli a hátrányos megkülönböztetését (fekete nőként), hogy az egyik munkatársával randizik. Azaz a Southside with You nem tűnik úgy, mintha Obama megrendelésére készült propagandafilm lenne: sikerül elhitetnie, hogy ez elsősorban egy szerelmesfilm, egy első randi története. Másodlagos, hogy a főszereplők kicsodák.

Ugyanilyen lényeges az is, hogy ez a film nem fél kicsi lenni. Az utóbbi időben rengeteg bombasztikus életrajzi film készült a kortárs nagyságokról (legutóbb nálunk a Snowdent mutatták be, de a romantikus felütés miatt A mindenség elmélete is eszünkbe juthat). A Southside with You semmiben sem hasonlít ezekhez – rövidsége, jó értelemben vett hétköznapisága nem próbál szobrot állítani hőseinek – ami két élő, ereje teljében lévő közszereplő esetében egyébként is furcsa dolog –, csak bemutatja életük egy fontos pillanatát. Jellemző, hogy ezt a filmet 15 nap alatt forgatták le, fiatal alkotógárdával: Richard Tanner író-rendezőnek ez az első nagyjátékfilmje direktorként, a főszerepben pedig az alig ismert, eddig mellékszerepeket játszó Tika Sumpter és Parker Sawyers látható.

Végül pedig – ami számomra a legkellemesebb meglepetés volt – a filmtől távol áll a harsány, bulváros hangvétel is. Igaz, hogy a Southside with You normál körülmények között a nagyközönségre nem tartozó élethelyzetet állít a középpontba, de mindezt nagyon finoman, érzékenyen teszi – ennek ellenkezőjére, az intimpistáskodó, tolakodó megközelítésre legutóbb a méltán visszhang nélkül maradt Hercegnők éjszakájában láthattunk példát, amelyben Erzsébet királynő egy görbe estéjét ismerhettük meg túl közelről. Obamáék szerencsésebbek, hiszen Tanner remek arányérzékkel van megáldva: se nem magasztalja, se nem rántja a porba a főszereplőket. Még a bulvárosabb epizódok sem lógnak ki, pedig szóba kerülnek Barack füvezései és elálló fülei (!), illetve Michelle is táncra perdül.

De akkor milyen a Southside with You?

A Southside with You elsősorban cuki szerelmesfilm, amelynek hősei természetesek és esendők, és ami nem próbál többről szólni, mint egy tartalmas első randi (vagy nem randi, mert ebben állapodnak meg). A kissé tartózkodó, vitriolos és magabiztos Michelle, illetve az óvatos, de eltökélt Barack elég izgalmas személyiségek ahhoz, hogy végig fenntartsák az érdeklődésünket. Ha pedig a kettejük közti eredendő dinamizmus nem lenne elég, a film olykor komolyabb témákat is érint, amelyek némi feszültséget szítanak köztük (például a már említett érvényesülés fekete nőként-kérdés, vagy a feketék helyzete és identitása általában). Ezek az apró konfrontációk pedig anélkül lendítik újra és újra előre a filmet, hogy erőltetett vagy mondvacsinált konfliktusoknak tűnnének, ráadásul mélyebbé, gazdagabbá, általánosabb érvényűvé is teszik azt.

Így lehetséges az, hogy a Southside with You nemcsak témájában, szerkezetében és stílusában, hanem minőségében is a műfaj csúcsát jelentő Mielőtt… – filmekre emlékeztet: a hősök itt is, ott is egy napon át együtt sétálnak, rengeteget beszélnek, majd hazamennek – de tudják, hogy ez a találkozás nem lehet az utolsó, hiszen döntő hatással van mindkettőjükre. Azaz a Southside with You Obamáéktól függetlenül, a saját jogán is jó film, egy igazi retro feelgood mozi. És ki tudja: a filmipar trendjeit ismerve akár ennek a történetnek is elkészülhetnek a folytatásai kilencévente.

Gyöngyösi Lilla

Gyöngyösi Lilla

Gyöngyösi Lilla az ELTE irodalom- és kultúratudomány szakán végzett. Specializációja a szerzői film, a western és az intermedialitás, mániája az önreflexió. Újságíróként és marketingesként dolgozik. A Filmtekercs.hu ötfős szerkesztőcsapatának tagja, a Papírfény rovat felelőse.
[email protected]

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya