Kritika

Ocean’s 21 – 21 – Las Vegas ostroma

las-vegas-21-21-04-06-2008-28-03-2008-5-gLas Vegas a világ egyik legizgalmasabb helye – legalábbis a filmesek szerint. Patakokban csordogál a pénz, hegyekben állnak a zsetonok, és a nõk bármelyik kollégiumi bulit túlszárnyalóan könnyûvérûek. Ideális város nagyra nõtt kamaszok számára.

Ben Campbell sok szempontból tényleg kamasz. Igaz, a MIT-re jár, és eminens diák, de pattanásos, lúzer zsenitársaival együtt õ csak messzirõl szemléli a csajokat és az életet. Aztán a matekprofesszora felfigyel rá. Nem, nem ötöst ajánl egy dolgozatára, nem is ösztöndíjjal kecsegteti, hanem valami sokkal jobbal – egy stratégiával, amivel néhány társával robbanthat Vegasban.

A valószínûségszámítás tényleg komoly esélyhez juttathatja a jóeszû matekost a kártyaasztalnál, és a lapok számolása elvileg nem törvényellenes, de a kaszinótulajdonosok érthetõ módon nem veszik jó néven, ha túl sokat nyernek tõlük.

A valós alapokon nyugvó sztori egyetlen baja, hogy a blackjack nem olyan játék, amit mi, nézõk, kibicekként nagyon élvezhetnénk. Szerencsére a játékasztalon kívül is van élete hõseinknek, az intrikák, a kamaszproblémák és a kapcsolatok tényleg jobban lekötik a nézõt, mint hogy vajon milyen lap lesz a következõ. Abban, hogy fõhõsünkért nem szégyellünk izgulni, nem kis része van a Bent alakító Jim Sturgessnek. Nem sokat hallhattunk eddig felõle, de a film két húzóneve, Kevin Spacey és Laurance Fishburne tökéletesen elszürkül az õ fiatalos, lendületes játéka mellett. Nincs pedig könnyû dolga, mert karaktere úgy összezavarodik kettõs életviteltõl, hogy észre sem veszi, hogy a legrosszabb pillanatokban vált gátlásos diákból nagymenõbe.

Az amúgy nem túl izgalmas filmet jól jellemzi, mennyire feldobja a soundtrackje; az LCD Soundsystemtõl az UNKLE-n át Rolling Stonesig terjedõ választékba jó ízléssel válogattak fiatalos, érdekes, pörgõs számokat.

Végül pedig ott van Las Vegas – aki szereti az Ocean’s eleven-féle csillogást, a pénzcsörgést és az átveréseket, annak érdemes megnézni Hollywood legújabb kaszinófilmjét is. De ne csodálkozzon, ha sok újat nem lát…

 

Pásztor Balázs

Pásztor Balázs újságíró, szerkesztő, tanár, édesapa. A kamera túloldalán is előfordul – ismeretterjesztő és dokumentumfilmek készítésébe kóstolt bele. Az okos és többrétegű filmeket kedveli, de a humor is fontos számára – a filmekben és az életben is.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!