Kritika

Ocean’s Eleven Light – Logan Lucky – A tuti balhé

Logan-Lucky-channing-tatum-riley-keough-adam-driver
Logan Lucky – A tuti balhé (2017)

Szerencsére Steven Soderbergh visszavonulása csak időszakos volt, egy könnyed és jóhangulatú heist filmmel tért vissza a nagyvászonhoz: a Logan Lucky – A tuti balhé nem egy Ocean’s-trilógia, de pont elég arra, hogy emlékeztessen minket, miért is szeretjük a direktort. 

Bár egy időben sokat cikkeztek Soderbergh visszavonulásáról, már a szerintem igencsak nehezen szerethető Mellékhatásokat is mint a nagy visszatérést zengte a sajtó, de két év szünet legkevésbé sem szokatlan egy rendezői életműben – és ha azt hinnénk, csak egy filmre tért vissza a mozihoz, megnyugtatok mindenkit, idén még egy tévéfilmmel, jövőre pedig egy horrorral jelentkezik a mester.

Soderbergh egy tipikus hetes az én világomban. Korrekt filmeket csinál, semmi rémisztő mélység, semmi szédítő magasság – rendes iparos, aki nemcsak tudja a leckét, de néhény szellemes poénnal megspékelve mondja fel. A Logan Lucky – A tuti balhé sem ugrik ki a sorból – az Ocean’s volt inkább, ami felfelé kilógott –, szórakoztató két óra, amit lehet, hogy majd megismétlünk, ha adja a tévé.

A történet szerint a Logan-fivérek (Channing Tatum és Adam Driver) – bár az egyik nagy reményű sportoló volt, a másik iraki veterán –, nem igazán többek két falusi taplónál, akik úgy döntenek, ideje kilépni életük sivárságából és kasszát robbantani. Na ahhoz pont nem értenek igazán, ezért megszöktetik a börtönből Joe Banget (Daniel Craig), aki hozza a saját slepjét is a bulihoz. A végén egy kisebb tömeg dolgozik a nagy terven: kirámolni az autóversenypályát egy csendesebb napon. Persze ahogy minden tervbe, ebbe is hiba csúszik – így a csapat kénytelen a szezon legnagyobb érdeklődésre számot adó napján végrehajtani az akciót.

Ahogy egy tisztes heistnél elvárható, megvan minden, ami kell, a terv, a csapat – és persze a szellemes fordulat.

Szerencsére a forgatókönyvíró – az erősen fiktívnek tűnő Rebecca Blunt, aki mögött a spekulációk szerint Jules Asner, Soderbergh felesége, John Henson humorista vagy maga Soderbergh áll –, nem csavarta túl a történetet, rendkívül jó érzékkel adagolt a történet. Az egyetlen pont ahol kilóg a lóláb, az átverés maga. Nehezen tudom elhinni, hogy az egész filmben elég egyszerűnek mutatott főhős ilyen csavart tudott volna kieszelni – de tekintsünk most el a realitás utáni vágytól, és egyszerűen élvezzük a mulattatást.

Márpedig van mit. Vagy inkább kit.

Merthogy az egész filmet tulajdonképpen Daniel Craig viszi el.

Nem vagyok oda nagyon Mr. Bondért, sem különösebben jó színésznek, sem igazán sármos pasinak nem tartom – de amit ebben a filmben művel, az parádés. Úgy kapta el a karaktert, mint még korábban soha semmit, minden másodperc, amit a vásznon tölt, maga a nagybetűs játék. Adják alá a lovat játszótársai is, akik között a kisebb szerepekben is olyan sztárokat látunk, mint Hilary Swank, Katie Holmes vagy Seth MacFarlane.

Egy szó mint száz, a Logan Lucky – A tuti balhé rendben van, nem okoz csalódást.

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs.hu egyik alapítója, 2020 augusztusáig főszerkesztője. Geográfusként és filmtörténetre specializálódott bölcsészként végzett, PR-, branding- és marketingtanácsadóként dolgozik. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com