Moziban

Segítség, pap lesz a fiamból! – Ha isten úgy akarja

297922_1024_ha_isten_ugy_akarja__2_Bár stílusában követi a kisember komédiáját előadó olasz film hagyományát, a Ha isten úgy akarja főhőse mégsem mondható tipikusnak. Az ateista apa és fia pap barátjának néhol komikus, máskor egyre komolyabb különmeccsei nemcsak két ember, hanem ember és Isten között is zajlanak, akinek útjai ezúttal is kifürkészhetetlenek.

Minden bizonnyal minden embernek mást jelent majd az Olasz Filmfesztivál talán egyik legviccesebb alkotása. (Minden bizonnyal minden embernek mást jelent a legviccesebb kifejezés is, de ez más kérdés.) Egyeseknek sima Tom és Jerry történet, ahol az egyik mindig el akarja kapni a másikat, a másik pedig mindig megmenekül, sőt, a végén az erkölcsi győzelem is az övé lesz. Másoknak szellemi kaland – vagy legalábbis ezt várják az érzelmek helyett –, ahol a kőgazdag, jól menő római szívsebész, aki istennek képzeli magát, szembetalálkozik Pietro atyával. A tét az orvos fia, aki a pappal való megismerkedés után úgy dönt, ő is a klérus tagja lesz.

Gyorsan meg kell jegyezni, hogy ez a film csak Olaszországban készülhetett el. Itt csinálhatnak viccet egyszerre az ateisták és a pap viselkedéséből is, itt ismerik igazán a sztárpap fogalmát, ahol a cicás naptár mellett a legjóképűbb római papokról is készül falinaptár. Mert a tudomány sztárja Tommaso (Marco Giallini), az apa, nála jobban senki nem műt szívinfarktust, de kétségtelenül sztár a maga szakmájában Pietro atya is (Alessandro Gassman). Fiatalok hallgatják estéről estére, fogadtatása és telefonja csengőhangja, mint egy rocksztáré. Karizmatikus megjelenése és állhatatos munkája által sokakat elér szavával, így Giannit (Edoardo Pesce) is, aki apja nyomdokait követve orvosnak készül, ám váratlanul bejelenti, hogy inkább pap lenne. Tommaso, aki – a bibliai Tamás apostolhoz hasonlóan csak a saját szemének hisz – a tudomány mindenhatóságára esküdött fel, meggyőződéses ateistaként Pietro atya hiteltelenítésével próbálja más meggyőződésre bírni fiát. Sokatmondó jelenet, amikor a fiú bejelenti döntését: a család sejtése, miszerint Gianni meleg, előzetesen teljes elfogadásra sarkallja a családot; mi sem természetesebb, hiszen a fiunk vagy, és a szeretet a legfontosabb. Tommaso arcára szeretet helyett a döbbenet és a düh ül, ahogy kiderül, más van a dologban.

Ha-Isten-úgy-akarja-001A film jelentős részében az apa próbálja nevetségessé tenni Pietro atyát, magánnyomozó és családtagok segítségével keres gyenge pontot. A lényeg nem abban van, hogy talál vagy nem, az az út a fontos, amin a film alatt végigmegy. Bármennyire is kiszámítható, hogyan közeledik egymáshoz a végére a két antagonisztikus álláspont, Tommaso – szerencsére – nem lesz istenhívő, nem tett volna jó egy ilyen didaktikus befejezés. Mert azért megjárja ő a poklot, még ha nem is rajzolják drámaira a történetet az alkotók: felesége elhagyja, az egyébként mindig liba lánya előbb fanatikus hívő, majd mindenféle okkultista tanok követője lesz (a jelenet, amikor ismerkedik a Bibliával, talán a legjobb), veje egy öltönyös csődtömeg, munkáját elhanyagolja, hogy nagy tervét teljesítse, ráadásul fia papnak készül. Teljesen leépülve, egy váratlan fordulat miatt kap lehetőséget az újrakezdésre, de ezt már Pietro atya diktálja. Könnyes tanulság és a családi egység kicsit egyszerű túlhangsúlyozása is társul tehát a fináléhoz, amelyben ismét emberségét szerzi vissza Tommaso, miközben nem marad komoly különbség a film kezdetén még oly nagy távolságnak látszó két véglet között.

A jól megírt forgatókönyvhöz kissé olaszosan túljátszott vásári komédiás szerepek társulnak, de a csizma vidékén nincsen ezzel semmi baj, egy vígjáték arrafelé csak így lehet hiteles.

Sergő Z. András

Sergő Z. András alapító, főszerkesztő-helyettes. Közép-Kelet-Európa, különösen a román újhullám, a délszláv és a magyar film követője. Kedvencei a dokuk, a kamaradarabok, sport- és valláspolitika. [email protected]

Hirdetés

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés