Kritika

Old School – John Carter 3D

Edgar Rice Burroughs idén 100 éves regényéből az Oscar-díjas Andrew Stanton rendezett látványos filmet. A mese korához méltóan igazi old school történet, amit a rendező a Disney normáknak megfelelő klasszikus – és minden régimódisága ellenére is szerethető – stílusban  vitt vászonra.

Le a kalappal a Tarzant is jegyző Edgar Rice Burroughs előtt, volt fantáziája rendesen. John Carter kapitányt (Taylor Kitsch) egyenesen a Marsra röpítette, hogy ott aztán a legkülönösebb népek belviszályaiba folyassa bele. A kapitánynak kezdetben nem sok foga fűlik bárkiért is harcolnia, de amikor megismerkedik a szépséges Dejah-val (Lynn Collins), máris motiváltabban csap bele a lecsóba – hamar kiderül azonban, hogy a szálakat a háttérből mozgató Matai-jal (Mark Strong) nem mennek olyan egyszerűen a dolgok.

Igazi klasszikus sztori, van benne minden: Carter időről időre jól megmenti a nőt, közben persze átlép a múlt sérelmein, a szimpi szereplők megtanulnak ezt-azt, az összefogás győzedelmeskedik a gonosz erői felett, ésatöbbi, ésatöbbi. Egyetlen meglepő pontja sincs a történetnek, de olyan szépen van felépítve, hogy az ember örömmel gyönyörködik a klasszikus iskola eme darabján. A film további részei sem rejtenek meglepetés, Disney féle gondossággal felépített látványvilágot, kifejezetten izgalmas díszleteket és – leszámítva talán csak Carter Tarzan cuccát – kimunkált kosztümöket kapunk a pénzünkért. Tény, hogy a film nem sokrétűségének köszönhetően marad meg majd emlékezetünkben, de az is igaz, hogy valahogy mégiscsak képes beszippantani minket világába, mely egzotikumával, ösztönösségével és színes képeivel szólítja meg a nézőt.

A színészek terén is a kifogástalan munka dominál, a szerep kedvéért közel 15 kilót fogyó Taylor Kitsch valószínűleg inkább precízen kidolgozott kockáinak és csibészes mosolyának köszönheti John Carter szerepét, mintsem lehengerlő drámai vénájának – de valljuk be, ehhez a karakterhez nem is nagyon kell több. Tulajdonképpen senkitől sem igényelt tulságosan nagy megerőltetést a dolog, a karakterek archetipikusak, akiket a színészek néhány magabiztos vonással rajzoltak fel. Mark Strongot megint az antagonista szerepében találjuk, tény hogy ez nagyon megy neki, most is kisujjból hozza a figurát.

A film egyetlen számomra tökéletesen érthetetlen pontja a 3D technológia, ami jelen esetben semmi másra nem volt alkalmas, mint zavaró gyomorkavargatásra a film első negyedórájában. Ettől eltekintve nem sok vizet zavart, a készítők egyáltalán nem használták ki a dologban rejlő lehetőségeket, teljesen felesleges költségnövelő tényező volt csupán. A film 2D-ben is ugyanennyire működött volna, a plusz dimenzió – bár megtehette volna, hisz volt rá alkalmas jelenet bőven – semmilyen igazán érdemleges pluszt nem adott a dologhoz.

73 éve terveznek filmet forgatni a történetből – ennyit nem érte meg rá várni, de az biztos, hogy a klasszikus kalandfilmek rajongói imádni fogják, és boldogan várják majd a további kilenc könyv megfilmesítését is.

John Carter
színes, magyarul beszélő, amerikai fantasztikus akciófilm, 132 perc, 2012 (12)

rendező: Andrew Stanton
író: Edgar Rice Burroughs
forgatókönyvíró: Andrew Stanton, Michael Chabon
zeneszerző: Michael Giacchino
operatőr: Daniel Mindel
producer: Jim Morris, Colin Wilson
vágó: Eric Zumbrunnen

szereplők:
Taylor Kitsch (John Carter)
Willem Dafoe (Tars Tarkas)
Lynn Collins (Dejah Thoris)
Mark Strong (Matai Shang)
Bryan Cranston (Powell)
Dominic West (Sab Than)
Ciarán Hinds (Tardos Mors)
James Purefoy (Kantos Kahn)
Daryl Sabara (Edgar Rice Burroughs)
Polly Walker (Sarkoja)
Thomas Haden Church (Tal Hajus)
Samantha Morton (Sola)

IMDb

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs.hu egyik alapítója, 2020 augusztusáig főszerkesztője. Geográfusként és filmtörténetre specializálódott bölcsészként végzett, PR-, branding- és marketingtanácsadóként dolgozik. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com