Kritika

Orgazmusba fojtott gyász – Szörnyek keringője

Szörnyek keringője (Monster's Ball)

Szörnyek keringője (Monster's Ball)Nem áll jól az idő múlása az elsősorban Halle Berry Oscar-díjáról híres Szörnyek keringőjének. A sztárságuk csúcsán álló színészek szexjelenete az ezredforduló idején vélhetően háttérbe tudta szorítani a dráma negatívumait, amelyek a csillogás nélkül sokkal élesebben megmutatkoznak a filmen.

A film

Állítom, az utóbbi évtizedek Oscar-ceremóniáinak egyik legtöbbször felelevenített jelenete, amikor Halle Berry 2001-ben az Akadémia történetében először afroamerikai színésznőként átvehette a legjobb női főszereplőnek járó díjat. A színművész érzelmektől túlcsordulva, könnyek között mondta el köszönőbeszédét, honorálását úgy is értelmezte, mint az amerikai színesbőrűek polgári jogi mozgalmának egyik újabb fontos állomását. Az élőben közvetített jelenet szerintem pont annyira volt túlzó és giccses, mint az a film, amelyért Berry-t kitüntették.

A Szörnyek keringője alapvetően egy gyász hatására bekövetkező fejlődéstörténet, Hollywood kedvenc fajtájából. Hank Grotowski (Billy Bob Thorton) egy börtön tisztje, aki pályája során számos elítéltet kísért el utolsó útjára. Ő maga is apját követi szolgálatával, a folytonosságot a családban fia, Sonny (Heath Ledger) is képviseli, aki azonban már nehezebben bírja a fokozott teherviselést. Különösen Lawrence Musgrove (Sean Combs, művésznevén Puff Daddy) kivégzése viseli meg, a rab ugyanis maga mögött hagyja fiát és volt feleségét, Leticiát (Halle Berry). A rasszista Hank az események furcsa láncolata révén később vonzódni kezd az özvegyhez, kapcsolatuk mindkettejük számára komoly jellempróbát jelent.

Szörnyek keringője (Monster's Ball)

Az események helyszíne az Egyesült Államok déli része, ahol még mindig él a fajgyűlölet. A kies, lepusztult vidék remekül illik a megrázó történethez, amelyet csak még inkább fokoz a hozzá komponált, elnyújtott fúvosok és billentyűsök hangjaiból álló zene – sajnos ez az a stílus, amelyet később Hollywood rongyosra használt hasonszőrű drámáihoz (ehhez rendkívül hasonlót írtak pl. az Ütközésekhez is). A történet későbbi részében több váratlan tragédia is történik, ez a stabilan fenntartott drámai hangulat a film egyik legnagyobb erénye.

Marc Forster rendező hangulatteremtésben mindig nagyon tehetséges volt, akár eltérő műfajokban is (Én, Pán Péter, Z világháború, Felforgatókönyv, stb.). Ugyanakkor gyakorta felbukkanó probléma a direktor életművében, hogy bár összetett történeteket mesél el, azokkal mindig belefullad a giccsbe – legyen szó a Papírsárkányokról vagy a már említett Én, Pán Péterről.

Szörnyek keringője (Monster's Ball)

A Szörnyek keringőjével ugyanez a probléma. Az események láncolataként bekövetkező tragédiák kiváló alapot teremtenek egy ritkán feszegetett téma boncolgatására: a gyász jellemformáló ereje nagyon jó filmeket eredményezett már (UtódokVadonFel). Itt mi történik? Billy Bob Thorton hosszú perceken keresztül dugja Halle Berryt. Ez persze teljesen mást jelenthetett akkor, amikor a színész épp Angelina Jolie-val járt, biztos sokan emiatt mentek el a filmre. Most azonban az egész jelenet igen erőltettnek hat.

A karakterek nem hitelesek, az egész helyzet nem valódi: gyönyörű hollywoodi színészeket látunk, akikről nagyon nehéz elhinni, hogy prostituáltakkal kell kielégíttetniük magukat, hogy alkoholisták, lecsúszottak, összetörtek. Különösen nagy hiba volt az, hogy nem fedték fel az elítélt bűnét, a forgatókönyvet jegyző, A komornyikról és a Preciousről híres Lee Daniels ezzel egyértelműen védeni akarta a feketebőrű karaktert. Hiába azonban a nemes szándék és a nagynevű színészek, nem volt képes a film igazán elhitetni velem karaktereik cselekedeteit – és Oscar-díj meg nagyjelenet ide vagy oda, ez ugyanúgy igaz Halle Berryre is.

A lemez

A kiadványra egy előzetes került fel extraként.

Avatar

Tóth Nándor Tamás

Tóth Nándor Tamás külpolitikai és kulturális újságíró volt. A kettő metszetéből alakult ki filmes specializációja: a politikai témájú és a társadalmi változásokat feldolgozó filmek, valamint a Mediterrán-térség, Németország és Latin-Amerika filmművészete. A Filmtekercs Egyesület pénzügyi vezetője. tothnandor@filmtekercs.hu

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A szuperhősök már ezerszer megmentették a világot a moziban. Mi a helyzet a tévével?

A VLOGtekercs ebben a hónapban a képregényadaptációk közül azokkal foglalkozik, amik nem a mozit célozzák. A tévében és a streaming-szolgáltatókon sorra érkeznek azok a képregényfeldolgozások amik valamilyen módon különlegesek, ráadásul nem csak saját kategóriájukban. A szuperhősök már meghódították a teljes popkultúrát, beleértve a kiképernyőt is, most megmutatjuk, hogyan!

Műsorvezető: Németh Míra

Szöveg: Vida László

Vágó: Nagy Tibor

Főcím: Gyenes Dániel

Projektvezető: Nagy Tibor

Producer: Molnár Kata Orsolya