Kritika

Athleta Christi – A pap – Háború a vámpírok ellen

A Légióhoz hasonlóan Scott Charles Stewart második rendezése, A pap – Háború a vámpírok ellen is totálisan kiszámítható történetével tüntet a megtekintés ellen, poszt-apokaliptikus közegének hangulata azonban még a legracionálisabb nézőket is megtörheti.

A film

Véleményed van a cikkről vagy a filmről? Írd meg nekünk kommentben!

Nem véletlen, hogy a Légió után A pap – Háború a vámpírok ellen főszerepe is Paul Bettany-nek jutott, a filmeket ugyanis egyazon renegát hőstípus kapcsolja össze. A két dezertált katonát összehasonlítva azonban a kiábrándultság irányába mutató különbségeket is találunk. Míg a Légió Mihály arkangyala hitében megingott Urával szemben az apokalipszis maradéktalan beteljesítéséről hozott döntése miatt lázad fel, addig A pap – Háború a vámpírok ellen címszereplőjének ellenszegülését már nem az emberi civilizáció védelme vezérli, hanem háborúban edzett szívének bosszú- és vérszomja. A poszt-apokaliptikus közegben emelt városállamra az emberi lélek sötétje vet árnyat, s e borzongató hangulat sodorja a filmet a nézhetőség irányába.

A hangulatteremtésben komoly szerepe van az expozícióba elhelyezett vériszamos animációnak, amely stílusosan össze is foglalja, hogy miként zajlott le az emberek és a vámpírok közti háború. A meggondolatlan pusztítás során terméketlenné váló föld miatt az életben maradottak fallal körülvett városállamokban húzták meg magukat, amelyeket az egyház vett irányítása alá. A klérus által kiképzett szent harcosok segítségével az emberiségnek végül győzelemmel sikerült lezárnia a világégést. A vámpírok rezervátumokba kerültek, s mivel a papokra már nem volt szükség, a társadalom kivetette őket magából. Egy sivatagi kolónia megsemmisülése folytán azonban a kóbor lovagok számára már új szelek fújnak…

A pap – Háború a vámpírok ellenműfaj-hibridjében Scott Stewart a poszt-apokaliptikus és disztópikus sci-fi szubzsánereit vegyíti a westernnel és a vámpírfilmmel. Az egymásra utalt, törvényen kívüli kolóniák, és a gyónási programokra kárhoztatott városlakók érzékletes ellenpontjai egymásnak, s egyúttal a papok múltját és jelenét is jelképezik. A rendező a megvetett athleta christik áldozathozatalát egyéni sorscsapások segítségével mélyítené tovább, szappanoperákat meghazudtoló megoldásai (pl. a cölibátus ajtajait döngető apaság és tiltott szerelem kérdése) azonban nemhogy homlokukra égetik a kereszttetoválást, hanem jószerivel lemázolják azt. Ily módon hőseinket csupán a békében érzett tehetetlenség és feleslegesség teheti érdekessé, s a nyílegyenes vonalú cselekményben ez a lelki tusa is felőrlődne, ha Scott Charles Stewart nem helyezne el minduntalan vallási motívumokat (keresztre feszítéstől az utolsó vacsoráig) is a filmben. Mindemellett az akciószcénák – beleértve a vasúti szerelvényen játszódó finálét – is komoly hiányérzetet válthatnak ki, végleg feláldozva A pap – Háború a vámpírok ellent a középszert éppen csak súrolni tudó műfaji filmek oltárán.

A lemez

Az Intercom jó szokásához híven tartalmas kiadványt dobott a piacra. Egy audiokommentárban Scott Charles Stewart, az író Cory Goodman, valamint a két főszereplő, Paul Bettany és Maggie Q osztja meg forgatási élményeit és a filmmel kapcsolatos gondolatait. A papok fegyvereinek és különleges robogóinak megalkotását pedig külön kisfilm mutatja be.

A pap – Háború a vámpírok ellen (Priest)
színes, magyarul beszélő, amerikai akció-horror, 87 perc, 2011

rendező: Scott Charles Stewart
író: Hyung Min-Woo
forgatókönyvíró: Cory Goodman
zeneszerző: Christopher Young
operatőr: Don Burgess
producer: Michael De Luca, Joshua Donen, Mitchell Peck, Sam Raimi
executive producer: Josh Bratman, Glenn S. Gainor, Steve Galloway, Stuart J. Levy
vágó: Lisa Zeno Churgin

szereplők:
Paul Bettany (Pap)
Lily Collins (Lucy)
Maggie Q (Papnő)
Cam Gigandet (Hicks)
Karl Urban (Black Hat)
Stephen Moyer (Aaron)
Mädchen Amick (Shannon)
Christopher Plummer (monszinyor Orelas)

IMDb

A DVD megjelenése: 2011.09.28.
Szinkron nyelv: magyar DD 5.1, lengyel Surround, török Surround, cseh DD 5.1, orosz DD 5.1, angol DD 5.1
Feliratok: magyar, török, szlovén, szlovák, szerb, román, portugál, lengyel, izlandi, horvát, héber, észt, cseh, bolgár, arab, angol
Extrák: Audiókommentár – Scott Stewart rendező, Cory Goodman író valamint Paul Bettany és Maggie Q közreműködésével; Kimaradt jelenetek; Kisfilm – Véres határok: A papok világának megalkotása, a papok fegyvereiről és járműveiről
Ár: 3190 Ft

Kiss Tamás

Kiss Tamás a Filmtekercs szerkesztője. Gimnáziumi tanárként mozgóképkultúra és médiaismeret, illetve történelem tárgyakat oktat. Rajong a western, a horror és a gettófilm műfajáért, valamint Brian De Palma és Sidney Lumet munkásságáért.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Filmtekercs Filmklub s03

Filmtekercs Filmklub

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

0
Kíváncsiak vagyunk a Te véleményedre is, szólj hozzá!x
()
x