Kritika

Paprika

PaprikaEgy anime az álmok és a valóság keveredéséről – az itthon is ismert Satoshi Kon legújabb filmje színpompás pszichothriller-light.

Satosi Kon nem ismeretlen a hazai közönség előtt: Tokiói keresztapák című filmje szerepelt a Titanicon és DVD-n is kapható. Legújabb alkotása inkább a thriller felé hajlik, de megőrzött valamennyit a „keresztapák” kedvességéből is.

„Paprika” (a szó japánul is ugyanazt jelenti, mint magyarul) egy pszichológusnő álombeli alteregója. Chiba Atsuko az álmok megértése révén kíván segíteni a betegeken, így a cégnél kifejlesztenek egy gépet, mely képes behatolni az álmok világába. Azonban a prototípus néhány példánya rossz kezekbe kerül, és az egyéni rémálmok csakhamar kollektív látomássá állnak össze, hatásuk alá vonva egy egész várost.

A Paprika egy regényből született meg. A könyv műfaja thriller volt, az anime azonban kissé barátságosabbra veszi a hangulatot. Noha a karakterábrázolás ezúttal realista, eltérően a Tokiói keresztapák különös alakjaitól, mégis megőrzött abból valamit a hangulatban. Az a könnyedség, amellyel a történet halad előre, az anime meseszerűségét erősíti; szintúgy a színpompás és leleményes rajzolás. Paprika sem tipikus hősnő: leginkább szertelen és szemtelen, így élve ki a szigorú doktornő elfojtott oldalát.

A film nagy erőssége a fantáziadús képvilág. A főcím, mely alatt Paprika pólók képein, reklámtáblákon és a képzeletben libeg ide-oda keresztül a nagyvároson, magában is megérné a mozijegy árát, de nem marad el tőle a film többi része sem. Az álmok és a valóság képileg is egymásba érnek; a valódi világ is álomszerű és az álom is valóságos. Ahogyan valamennyi szereplőből előbújik rejtett énje, a világ is kifordul magából, s a hétköznapi rendezettség fantasztikus káosszá alakul át. A film valószínűleg kis képernyőn is élvezhető lesz, de a nagyvásznon mutatja meg igazán, mire képes alkotóinak ötletessége.

A Paprika méltó a rendező eddigi sikereihez, sőt elismertségében túl is szárnyalja azokat. A Velencei Filmfesztivál Arany Oroszlán-jelölése mellett a lehetséges Oscar-jelöltek listáján is szerepel – ha sikerül bejutnia, mindössze a harmadik anime lesz (a Chihiro Szellemországban és A vándorló palota után), mely kiérdemelte ezt a megtiszteltetést.

A magyar bemutató azért is különleges, mert alig egy hét telt csak el a japán premier óta. A filmet producere, Masao Maruyama mutatta be az Anifest közönségének. Már a premieren is kiderült: a Paprika a magyar közönség étvágyának is tetszik, így Az idő fölött járó lány mellett az idei Anifest másik anime-sikere.

Paprika
japán animációs film, 90 perc (2006)

Rendezte: Satoshi Kon
Írta: Yasutaka Tsutsui és Seishi Minakami
Zene: Susumu Hirasawa

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés