Kritika

Két gyerek egy csapásra – Parajelenségek 3.

Paranormal Activity 3

Paranormal Activity 3Az alacsony költségvetésű horror készítői harmadszor is megmutatták, hogyan kell gazdálkodni a pénzzel. Nem változtattak a recepten: bekameráztak egy kísértetjárta házat, és hagyták, hogy a nézők az összes leeső tárgy mögé egy természetfeletti entitást képzeljenek. A jól bevált történetet némi csavarral próbálták fűszerezni, arra azonban nagyon alaposan figyeltek, hogy ne rugaszkodjanak el az előző két film felépítésétől.

A film

A történet a korábbi két filmben megismert Katie és Kristi gyerekkorába enged betekintést. Megtudhatjuk, mi történt 1988-ban, amiről a két testvér még 18 év múlva sem hajlandó beszélni. Nevelőapjuk (Dennis) megszállottan odavan a kamerákért, amikor csak tud, felvételeket készít az életükről, s videózásra berendezett pincéjükben tekinti meg őket. Egy földrengésről készült szalagon furcsaságra lesz figyelmes: a mennyezetről aláhulló por egy láthatatlan alak körvonalait rajzolja ki a levegőben. Innentől kezdve – neje tiltakozása ellenére – a házban éjt nappallá téve forognak a kamerák.

Hamar megtudjuk, hogy a felvételen Toby jelenik meg, Kristi láthatatlan (anyja szerint képzeletbeli) barátja. A két korábbi rész ismerői már tudják, hogy a lény nem más, mint egy démon, aki az emberek félelméből táplálkozik. Különböző természetfelettivel foglalkozó könyvek szerint az mozgatja, hogy egy családtag valamikor a jobb élet reményében a családfa következő elsőszülött fiát a démonnak ígérte. Az alvilági lény megunta a várakozást, így nem fogja vissza magát, hogy éhségét csapkodással, dobbantással vagy zörgetéssel jelezze.

A film legnagyobb erőssége az áldokumentarista stílus, ami valamennyire képes megbontani a klisék monotonitását. Így nem csak azt figyeljük, mi fog történni, de azt is, hogyan fogják ezt nekünk tálalni. Mivel a film egyetlen zenei aláfestést sem alkalmaz, kevésbé jelzi elő számunkra a hirtelen csapkodásokat és előugrásokat. Az ijesztő pillanatok közti jelenetek alatt nem tudunk félni, inkább csak várunk Toby következő jelzéseire. Ezek egy idő után elég unalmassá válnak, hiszen a démon a Parajelenségek 3.-ban is értelmetlenül jelenik meg hol Dennisnek, hol a gyerekeknek, hol pedig a nézőknek. Akármennyire esetlegesen és dokumentumszerűen szerették volna megrendezni a filmet a készítők, nem sikerült nekik, hiszen a démon mindvégig a kamerának játszik, de azt is mondhatnánk, hogy ő a film sztárja. Végig az az érzésünk, hogy kifejezetten nekünk akarja megmutatni az erejét, hisz néha olyan helyzetekben is felbukkan, amikor nincs körülötte senki.

A rendezők ragaszkodtak a jól bevált sablonhoz, de egyben újat is szerettek volna mondani. Így hozták be a régi szereplők köré az új helyszínt és a jelenések egy félig megmagyarázatlanul hagyott eredetét. Akik csupán azt szeretik egy horrorban, hogy egyes jelenetei a frászt hozzák rájuk, azoknak kielégítő lehet az előzménysztori. Ha viszont válaszokat várunk az előző két filmben feltett kérdéseinkre, valószínűleg érdemesebb megvárni a negyedik filmet, s együtt megnézni a két részt.

A lemez (Kiss Tamás)

A Parajelenségek 3. tipikusan az a mozi, amelynek dvd-kiadványáról el nem bírom képzelni, hogy bármilyen hasznos bónuszanyaggal fel lehet turbózni megjelentetését. Ennek ellenére két kimaradt jelenet mégis felkerült a lemezre, ráadásul magyar felirattal is megtámogatva. Egyik egy teljesen felesleges, a film formai szövetéből is kilógó reklámfilm, amely a férfihős partyvideós foglalkozását hangsúlyozná a végsőkig. A másik szekvenciáról pedig nem lehet eldönteni, hogy a készítők forgatási poénvideónak vagy a Parajelenségek 3. szerves részének szánták? Mindenesetre a férj háromféleképpen is halálra ijeszti a feleségét, amire ugye a hősnő a a film végső változatában egyszer rá is kontrázik. Akárhogy is, ha a Parajelenségek 3. megvásárlásán gondolkozunk, ne az extrák miatt tegyük.

Parajelenségek 3. (Paranormal Activity 3)

színes, amerikai horror, 83 perc, 2011

rendező: Ariel Schulman, Henry Joost
forgatókönyvíró: Oren Peli, Michael R. Perry
operatőr: Magdalena Gorka Bonacorso
producer: Jason Blum, Oren Peli, Steven Schneider
vágó: Gregory Plotkin

szereplő(k):
Katie Featherston (Katie)
Sprague Grayden (Kristi Rey)
Jessica Tyler Brown (fiatal Kristi Rey)
Chloe Csengery (fiatal Katie)
Lauren Bittner (Julie)
Christopher Nicholas Smith (Dennis)
Mark Fredrichs (Dr. Fredrichs)
Brian Boland (Daniel Rey)
Dustin Ingram (Randy)

IMDb

Megjelenés dátuma: 2012.02.23.
Szinkron nyelv: magyar DD 5.1, angol DD 5.1
Felirat nyelv: magyar, angol
Extrák: -Elveszett felvételek.

Szűcs Tamás

Szűcs Tamás a Corvinus Egyetemen végzett kommunikáció szakot és az ELTE-n filmelmélet és -történet szakot. Korábban a Filmtekercs hírrovatának vezetője volt, jelenleg kommunikációs tanácsadó egy PR ügynökségnél. Specializációja Hollywood, a közel-keleti filmek, az amerikai talk showk és sitcomok.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com