Kritika

Parasztvakítás – A harag tüze

OUT OF THE FURNACEAz  Őrült szív Oscar-sikere után a második filmes Scott Cooper méretes bakot lő A harag tüzével. A rendező a Pearl Jam zenéjével átitatott, „egy férfinak meg kell tennie, amit meg kell tennie”-lelkületű, kő-amerikai, macsó balladát akar hengerelni kreatív malmában, az önmagában való toposz azonban kevésnek bizonyul.

A film

A csöndes üzemi munkás Russell Baze (Christian Bale), és iraki háborút megjárt, vadóc öccse, Rodney (Casey Affleck) az Isten háta mögötti, haldokló kisvárosban, Braddock-ban tengetik mindennapjaikat. Russell apjuk nyomdokaiban haladva éli a melós létet, amíg ittas vezetésben elkövetett, gondatlan emberölésért négy évre nem ítélik. A traumatizált Rodney szerencsejátékból és pusztaöklű bokszból igyekszik fenntartani magát, nyughatatlan természete azonban tartozásokba és balhékba sodorja. Mikor egy-két nyomot hátrahagyva eltűnik, nemrég szabadult bátyja a tettesek nyomába ered. Útközben megjelennek az amerikai kisváros jellegzetes alakjai, kezdve a hegyi ember-kolónia „white-trash-redneck” nehézfiúitól a bukmékereken át egészen a bölcs, öreg nagybácsiig. Mindenki alig érthető, déli tájszólásban makog, nem kerülvén el teljesen a maníros „aktorizmust” sem.

haragtuze4Futólag képkockára kerül az iraki háború, a 2008-as elnökválasztás és gazdasági világválság, valamint a kisvárosi élet tendenciái, mindez azonban csak körítésként szolgál a vészesen vékony, vigilantizmusban központosuló matériában. Cooper utólag formálgatta Brad Ingelsby eredeti forgatókönyvét, hogy rákapaszkodhasson pár felszínesen feldobott témájára, majd kifinomultságnak és visszafogottságnak misztifikálja a film vázában rejlő nagy semmit. Minden pillanat „ó, oly jelentőségteljes”, hogy tartalom hiányában hamar pózolássá silányul. A motívumok felfedezésének kihagyása nem feltétlenül lenne probléma  a film működhetne tisztességesen elkészített, hatásvadászattól mentes bosszúfilmként is, ha bátran felvállalta volna gyökereit – a gond sokkal inkább az, hogy a fiatal alkotó úgy tesz, mintha mondana valamit, miközben magas lováról le sem látva baktat el a közönség mellett.

haragtuze3A korrekt feszültségkeltés, a füstölgő gyárkéményes, kopár kisvárosi hangulat és a remek filmzene (Dickon Hinchliffe munkája) egy ideig tartja a frontot, de az egyértelmű irányban haladó történet fölösleges lassúsága által a két órás filmből felet is ki lehetne vágni. A köztes üresjáratok nemigen adnak lehetőséget a karakterek árnyalására, mind a narratíva foglyai, és mire rabszállítójuk eléri végső állomását, már beköszöntött az unalom.

Egyetlen karakterből vagy személyközi kapcsolatból sem láthatunk annyit, hogy feltérképezhessük a figurák személyiségét és motivációját. Miért veszi Russell a saját kezébe az igazságszolgáltatást? Miért gyilkol és erőszakoskodik a drogfüggő hegyi-szatír, Harlan (Woody Harrelson)? De leginkább; vajon mi vonzotta a parádés színészgárdát ehhez a méltatlan projekthez?

haragtuze5Kezdetben kap a film némi löketet a testvérpárt alakító két színész kémiájától, kapcsolatuk azonban csak olyan sablonokból képes építkezni, mint „a kanapémon fekszel, hát betakarlak” untig ismert kliséje. Casey Affleck atipikus castingjának merészsége értékelhető, mint karakterizáció mégsem egészen sikeres. A repedtfazék-hangú, kisfiús színész túljátszástól mentesen és őszinte érzelmekkel alakít, mégis súlytalan és enervált a veterán öcs, Rodney szerepében, mely egy karizmatikus dinamót kívánna meg.

A Russellt alakító Christian Bale itteni visszafogottsága figyelemreméltó, enyhe modorosságtól azonban most sem mentes. Mentsvára, hogy finoman hangolt humorral egyenlíti ki morcos tűnődését, valamint arca és szemei képeskönyvként mesélnek vékonyan megírt karaktere belső életéről. Alakítása nélkül a film még kevesebbet érne.

DF-07914.CR2A felvonultatott tehetség termetes tárháza jóval többet kívánna meg ettől az alkotástól. Sajnálatos, hogy a remek színészek és az ígéretesnek tűnő rendező kollaborációja a gyenge alapanyag által ilyen harmatosra sikeredett. Nem marad más, csak A harag tüze, mely saját elvakultságától fűtötten, makacs sántasággal botorkál méltatlan végzete felé.

A lemez

A Pro Video kiadványa nem tartalmaz extrákat.

Hajnal Ágoston

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com