Kritika

Lett volna valami a levegőben – Pécsi szál

Pécsi szál

Noha a pécsi zenekarok bemutatása az újabb fesztiválszezon elején kitűnő ötlet, a Pécsi szál mégis megmarad kihasználatlan lehetőségnek.

30y, Kispál és a Borz, Halott Pénz, Junkie Jack Flash, Punnany Massif, Takáts Eszter – és még megannyi név a naptárban, akik miatt sokan sokszor feltettük a kérdést az elmúlt időkben: mi van Pécsett? Hangjegyeken túl, persze, mert az szinte biztosan. És noha ha Vad Fruttik, akkor Várpalota, ha Quimby, akkor Dunaújváros, és még sorolhatnám napestig: itt mégis van valami a levegőben. Marsalkó Dávid is tudja, hogy Pécs egy kicsit más.

Lévai Balázs, egy kicsit mindenhez értő újságíró, vette hát a fáradságot, hogy beleszagoljon a pécsi levegőbe. Mondhatnánk, hogy nem áll messze tőle a dolog. Számos Dob+basszus műsor után ő volt a Wellhello dalaira épülő #sohavégetnemérős producere, hogy aztán az egyetlen dalról (Quimby: Most múlik pontosan) szóló Engedem, hadd menjen című doku is a nevéhez fűződjön. Csak amíg az előző játékfilmnek nem ő volt a rendezője, az utóbbi pedig dokumentumfilm volt, talán éppen ez a Pécsi szál legnagyobb hibája. Dokunak csúfolt játékfilmkezdemény.

Ugyan a közönség számára dokumentumfilmként aposztrofálják, az alkotók egyfajta műfajok közöttiséget tulajdonítanak neki, ami nem áll jól. A zenekarok különböző pécsi helyszínek közepette felvett visszaemlékezéseit, amelyek tipikusan dokumentumfilmes elemek, vontatott, gyakran kínos áldokumentumfilm epizódokkal szaggatják meg.

Mit megszaggatják, éppen hogy többségben vannak!

Szabó Simon – a sillabusz szerint amolyan Indiana Jones módjára – jár utána a rejtélynek, mi lehet a pécsi levegőben. Hogy mitől Indiana Jones, nem nagyon derül ki, azonban a napnál is világosabb, hogy a játékba bevont különböző zenészeknek a hátuk közepére sem kívánkozik kideríteni, miféle közös genetikai gyökerük van. Vagyis hogy nincs.

Lévai Balázs nem rendező, és ezzel önmagában még nincs is gond. Nagyon sok jó újságíró csinál nagyon sok jó dokumentumfilmet. Többek között Lévai Balázs is. Egy játékfilm azonban komolyabb forgatókönyvet, hitelesebb fordulatokat vagy például színészvezetést igényel, ami ebben a filmben láthatóan nincsen meg. A speciális vizsgálatnak alávetett Szabó Simont vizsgáló álrezidens lány – aki a terheléses zenehallgatás közben figyeli a főhőst – még csak-csak, de a későbbiekben előszedett, a nyomozást előrevezető többi szereplő átgondolatlan, színészileg nem kidolgozott.

Szabo Simon és Lovasi András indián jelmezben (?) a Pécsi szál című filmben

A pécsi szál megfilmesítésének ötlete pedig nem rossz ötlet, sőt mi több, hiánypótló. Pécs városa eléggé nagy ahhoz, hogy országosan ismert arcok kerüljenek ki, akár crossover módon (elég mondjuk Lovasi András és a legendás kosárlabda edző, Rátgéber László országos barátságára gondolni), de kellően kicsi ahhoz, hogy mindenki mindenkit ismerjen. Mindenki felsóhajt, ha még emlékszik, micsoda bulik voltak a Ti-ti-tában vagy a Nappaliban. És engem, a nézőt is sokkal jobban érdekelt volna, milyen az, amikor Kispál András otthon van Pécsen, a városban. Hiszen kicsit erről szól a rajongás: megismerni az idol emberi oldalát.

Szabó Simon szívritmusából és az Orfűi-tó kitalált olasz kulcsemberéről ma már mindent tudok, a Fishing on Orfű fesztivál és a pécsiek kapcsolatáról jóval kevesebbet.

A főszereplő zenészek azért mégis megmentik a megmenthetőt. Néhány ikonikus helyszín előkerül, egy-egy gyorsan felskiccelt történettel elmesélni, vajon milyen lehetett a zenekarok fiatalkora – mindenféle genetikai áltudományosság nélkül volna jó.

Avatar

Sergő Z. András

Sergő Z. András alapító, főszerkesztő-helyettes. Közép-Kelet-Európa, különösen a román újhullám, a délszláv és a magyar film követője. Kedvencei a dokuk, a kamaradarabok, sport- és valláspolitika. sergoandras@filmtekercs.hu

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Video

Kik a legújabb szereplők a streamingpiacon és vajon melyiküké a jövő? A VLOGtekercs második adásában folytatjuk a seregszemlét és egy kis jövendölgetéssel is készültünk!

Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
Vágó: Nagy Tibor
Főcím: Gyenes Dániel
Projektvezető: Nagy Tibor
Producer: Molnár Kata Orsolya

A videó Tóth Nándor Tamás cikke alapján készült.

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..