Kritika

Pléhszobor egy bandavezérnek – Fekete mise

Johnny Depp: Fekete mise

fekete miseÚgy tűnik, 2015 sem a gengszterfilm feltámadásának éve lesz: a Legenda is csak Tom Hardy duplázása miatt volt érdekes, a Fekete misére pedig legfeljebb Johnny Depp kék kontaktlencséje és kopaszsága miatt fogunk emlékezni.

Rendben, ha megengedőbb vagyok, Johnny Depp színészi teljesítménye is maradandó. Amint – nekem egy órába telt – sikerül megszoknunk a természetellenes külsejét, végre koncentrálhatunk arra is, amit Whitey Bulgerként művel: valóban ijesztően pszichopata az első perctől az utolsóig.

Ezzel azonban rögtön a film legnagyobb hibáját is elárultam. A Fekete mise ugyanis eltér a gengszterfilmek többségétől, amelyek egy bandavezér felemelkedését és bukását mutatják be, ezzel szoros összefüggésben pedig tanúi lehetünk, ahogy a hatalommámor és a burjánzó erőszak hatására személyiségük egyre inkább eltorzul (ilyen mondjuk A sebhelyesarcú). Bár ez a film is kimondja, hogy magánéleti tragédiái után Bulger eldurvult, Depp ábrázolása (vagy a forgatókönyv) nem sok jellemváltozást mutat: kezdettől elállatiasodott, kegyetlen és félelmetes erejű vezérként tűnik fel, érdemben nem változik a játékidő alatt. Ráadásul a bukása sem látványos vagy patetikus, ezért rettenetes zsarnok helyett inkább sötét különcként jellemezhető. Így nyomban érthető, Depp különcöktől hemzsegő színészi repertoárjába miként sorolható be az egyébként létező személy megformálása.

Johnny Depp: Fekete miseA helyzetet tovább súlyosbítja, hogy Bulger személyiségével párhuzamosan a történet is nélkülöz mindenféle ívet. A Fekete mise olyan, mint egy pikaresz regény: felcserélhető epizódok követik egymást, melyek lényege ráadásul ugyanaz. Ha megismerünk egy (adott esetben szimpatikus) mellékszereplőt, garantált, hogy pár perc múlva megfojtva, fejbe lőve vagy agyonverve látjuk viszont. Keresztapa? Sajnos nem: ez a film messze nem olyan stílusos, sokrétű vagy általános érvényű. Inkább csak bosszantóan kiismerhető és kiszámítható – eltekintve attól, hogy meglepően jó poénok bújnak meg benne. Bulger bandája mindeközben terjeszkedik, ez igaz, erről viszont leggyakrabban csak montázsokból értesülünk. A bűnszervezet tevékenysége a háttérben zajlik, valódi tétje a felvillantott szálaknak nincs, így felesleges időhúzás például az IRA-kapcsolat beemelése.

Mire mindezt felfedezzük, jogosan bizonytalanodunk el: mi is lenne ennek a filmnek a lényege? Esetleg a Fekete mise középpontjában nem is Bulger, hanem a vele szövetkező, korrumpálódó FBI ügynök, John Connolly áll? De hiába értelmezzük így a filmet, az akkor is két szék között a pad alá esik: ahogy Bulger története sem kecsegtet sok izgalommal, Connellyé sem. Igaz, nála van jellemtorzulás, az egyre mohóbbá és tisztességtelenebbé váló ügynök fölött előbb-utóbb szükségszerűen összecsapnak a hullámok. A Joel Edgerton játszotta karakter viszont kidolgozatlan, túl üres ahhoz, hogy érdekeljen a sorsa. Kettejük játszmájában egyfajta harmadik pólust képvisel Bulger testvére, Billy (Benedict Cumberbatch), akiről viszont csak sejteni lehet, hogy a törvényesség álarcában ő is ugyanolyan bűnöző, mint Whitey. Azaz Billy szála nem elég erőteljes ahhoz, hogy ellentételezze vagy árnyalja a történetet. A Fekete mise csak látszólag fest részletes képet a hetvenes-nyolcvanas évek bostoni alvilágáról és a korrupt rendfenntartó szervekről; valójában csupán olcsó szobrot állít egy elfeledett, tán nem is olyan jelentős bandavezérnek.

Gyöngyösi Lilla

Gyöngyösi Lilla az ELTE irodalom- és kultúratudomány szakán végzett. Specializációja a szerzői film, a western és az intermedialitás, mániája az önreflexió. Újságíróként és marketingesként dolgozik. A Filmtekercs.hu főszerkesztője.
gyongyosililla@filmtekercs.hu