Kritika

Polanski utolsó filmje – A szellemíró

A vetítésről kifelé jövet azon gondolkodtam, lesz-e vajon jövője Polanskinak a szobafogságon, háziőrizeten túl, mert ha igen, akkor ebből a jóságból kérünk még. A régi nagy zsenit idézte ez a hűvösen elegáns angol krimi, persze kellett hozzá két legenda: az Obi-Wan meg a 007-es.

Ahhoz persze, hogy jó filmet lássunk, kellett egy tipikus angol regényíró, Robert Harris, és az ő tipikus angol regénye, amelynek magyarul is A szellemíró a címe. Harris már dolgozott (volna) együtt Polanskival, annak a megaköltségvetésű Pompeii mozinak írta meg a forgatókönyvét saját regényéből, amely végül nem valósult meg. A Szellemíró viszont megvalósult, sőt, az idei Berlini Filmfesztiválon elnyerte a legjobb rendező díját. Még ha egy évvel később is jött, és be kellet áldozni az eredeti főszereplőt, Nicolas Cage-et. Bár ez lehet, nem volt baj.

Amúgy kicsit félrevezető a cím, mert tízből szerintem kilenc és félen nem tudnánk, mi a túró az a szellemíró. Pedig egyértelmű, még ha nem is szerencsés tükörfordítás. Aki helyetted, a nevedben megírja. Most éppen önéletrajzodat, mert híresen hírhedt USA-barát munkáspárti brit ex-miniszterelnök vagy – Adam Langnek (Pierce Brosnan) hívnak –, és gyanúsan túlbiztosított hipermodern házban élsz és dolgozol. Távol Angliától. Tiszta Tony Blair, tehetnénk mellé, és lehet, nem is járunk messze, mert Harris egy ideig maga is benne volt a politikában.

Szóval van egy ex-miniszterelnök, akihez új önéletrajzíró (Ewan McGregor) érkezik. „Tragikus hirtelenséggel” elhunyt elődje kéziratában matatva egyre több kapcsolatot talál munkaadója és a CIA között. Jobbnak tartja tehát, ha félteni kezdi életét.

És akkor mot jöjjön a rajongás. Mert ez a film tényleg csak csudajó. Először is zseniális képi világa van. Horrorisztikus melegben is fázni kezdek az acéles kékes-szürkés és nagyon letisztult minimál, hozzá az esős-szeles albioni táj és hangulat. A két férfi főszereplő és a volt first lady (Olivia Williams) játéka is remek, de a megírt karaktere, a rendező színészvezetése mind szuper. A fordulatosság, az izgalom, a rejtélyek, a kellő pörgés és minden egyéb remélteti velünk, hogy Polanski újra megtalálta a jó formáját. Vagy marad szobafogságban. Tényleg ez lenne az utolsó Polanski-film?

Szellemíró (The Ghost Writer)
színes, feliratos, francia-német-angol filmdráma, 128 perc, 2010

rendező: Roman Polanski
író: Robert Harris
forgatókönyvíró: Robert Harris, Roman Polanski
zeneszerző: Alexandre Desplat
operatőr: Pawel Edelman
látványtervező: Albrecht Konrad

szereplő:
Ewan McGregor (“szellemíró”)
Pierce Brosnan (Adam Lang)
Kim Cattrall (Amelia Bly)
Jon Bernthal (Rick Ricardelli)
James Belushi (John Maddox)
Olivia Williams (Ruth Lang)

IMDb-átlag: 7.8
www.theghostwriter-movie.com

Sergő Z. András

Sergő Z. András a Filmtekercs.hu alapítója és 2022-ben bekövetkezett haláláig felelős szerkesztője volt. Aktívan követte Közép-Kelet-Európa, különösen a román újhullám, a délszláv és a magyar film eseményeit. Érdeklődési körébe tartoztak a dokuk, a kamaradarabok, a sport- és a valláspolitika.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com