Kritika

Politikai remekmű – Versenyben az elnökségért

Fantasztikus film! A 2008-as elnökválasztást bemutató HBO-tévédráma a valós események megfilmesítésének iskolapéldája, a dramatizáció mesterműve, elsőrangú színészi teljesítmény, az események mögé tekintve pedig érvényes kérdéseket vet fel a politikusok és a sajtó felelősségéről.

A film

2008 nyarán John McCain bajban volt: nem volt alelnök-jelöltje. Egy jó alelnök-jelölt pedig megnyerheti vagy elveszítheti számára a választást. Barack Obamát, akár egy rocksztárt, világszerte imádat övezte, McCain, az öreg republikánus pedig csak csúszott lefelé a mérésekben.

Meg kellett változtatni a játékot. Kellett a republikánus kampányba egy sztár.

Sarah Palin sztár volt és egyszerre a sztár karikatúrája is. Karizmatikus a fellépéseken, hisztériás amögött, „a legjobb színész a politikában” és buta, mint egy lamantin. Csakugyan megnyerheti a választást a republikánus kampánynak – ha csak a színpadon kell szerepelnie. De ültessétek le egy interjúra, és elveszíti.

A Versenyben az elnökségért (Game Change) a republikánus kampánystáb visszaemlékezései alapján készült; McCain és Palin tagadja a hitelességét, a stáb kulcsemberei esküsznek rá. Ijesztő film pedig: az egyik jelenetben Palin nem tudja a különbséget a két Korea között, a másikban fogalma sincs a FED feladatáról, aztán el kell neki magyarázni, mi volt Németország szerepe a világháborúkban („ő volt az elsőszámú ellenfél”). Lehet-e egy ilyen tudatlan emberből országos politikus? Szabad-e alelnöknek jelölni? Mi lesz, ha a 72 éves McCain egyetlen hibás szívdobbanása választja csak el az Egyesült Államok elnökségétől?

Az HBO dokumentum-drámája mindenekelőtt filmes tökéletességével nyűgöz le: eredendően unalmas kampányszituációkat feszült emberi helyzetekké változtat, remek képi világgal illusztrálva, és a két óra folyamán végül egy nagyívű drámát rajzol fel. De a legnagyobb dicséret a színészeket illeti: Ed Harris és Woody Harrelson több jelölést is begyűjtöttek, Julianne Moore pedig élete egyik nagy alakítását nyújtja a főszerepben (meg is nyerte a Primetime Emmyt és a Critics’ Choice Television Awards-t). A látványos külső mögött aztán ott tornyosulnak a nehéz kérdések.

Mégpedig leginkább a felelősség témakörében. A politikai döntések súlya megüli Ed Harris-John McCain vállát, a stáb egyre jobban elveszíti meggyőződését a buta alaszkai kormányzó miatt, és mégis fenn kell tartani a látszatot – szabad-e, és meddig? Milyen árat érdemes fizetni az elnökség esélyéért? Ennélfogva a film személyes drámává is válik, hiszen a politikus – eltérően az idehaza kialakult tévképzettől – nem mind barlangi orkfajzat, hanem ember: őt is meglegyinti a kétség, és ő is igyekszik lelkiismerete szerint élni az életét.

És ugyanilyen súlyos a sajtó felelőssége. A média tette lehetővé, hogy Palin szupersztárrá váljon, node az újságírók leplezték le mérhetetlen ostobaságát is. Ha nem a média korszakát élnénk, nem lenne szükség színész-politikusokra – de nem is derülne ki róluk soha az a sok kellemetlen igazság.

A Versenyben az elnökségért, mint dokumentum-dráma, ennek a médiafelelősségnek bátor vállalása az HBO részéről, kiváló hagyományt folytatva. Egy mestermű, amilyenből sok-sok kellene még, nem utolsósorban itthon is. Ilyen filmek emelik magasabbra a társadalom politikai tudatát.

Értékelés: 8/10

A lemez

A DVD-n nincs magyar szinkron, de nem is kár érte, magyar felirat választható, Julianne Moore Palin-hangját pedig eredetiben kell hallani. A filmet – nagy jó pont a kiadónak – két értékes extra kíséri: a Felépíteni egy jelöltet című ksifilmben politikai szakértők elemzik, hogy a kisugárzás, elszántság és hatalmi ambíció milyen különleges kombinációjára van szüksége annak, aki indulni akar az elnökségért, a Versenyben az elnökségért: Az ügy – A film alkotói című darabban pedig a könyv szerzői és politikai szakértők beszélnek az elképesztő kampánydrámáról, az ellentmondásokról és a Versenyben az elnökségért filmre viteléről.

Versenyben az elnökségért (Game Change)
színes, magyarul beszélő, amerikai filmdráma, 118 perc, 2012

rendező: Jay Roach
forgatókönyvíró: Mark Halperin, John Heilemann, Danny Strong
zeneszerző: Theodore Shapiro
operatőr: Jim Denault
producer: Amy Sayres
vágó: Lucia Zucchetti

szereplők:
Woody Harrelson (Steve Schmidt)
Julianne Moore (Sarah Palin)
Ed Harris (John McCain)
Ron Livingston (Mark Wallace)
Peter MacNicol (Rick Davis)
Jamey Sheridan (Mark Salter)
Sarah Paulson (Nicolle Wallace)

IMDb

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com