Kritika

Poros, izzadt, véres körkép – Volt egyszer egy Vadnyugat

volt_egyszer_egy_vadnyugat_3Újabb filmtörténeti alapmű került vissza a mozivászonra.

A Volt egyszer egy Vadnyugat azon kevés film közé tartozik, ami egyszerre közönségkedvenc és a filmtörténészek is fontos mérföldkőnek tartják. Azaz máig lenyűgöző, jó értelemben vett szórakoztató alkotás, mely ugyanakkor egy irányzat/trend – az italowestern – egyik mesterdarabja. Sergio Leone már a Dollár-trilógiában ezt a különös, egyszerre realisztikus, egyszerre teátrális új western-elképzelést valósította meg, a Volt egyszer egy Vadnyugat viszont a korábbi három filmnél komolyabb, összetettebb, fajsúlyosabb darab – egyszeri történet helyett teljes panorámát kíván festeni a vadnyugatról, ezért a több történetszál, ezért a monumentális játékidő.

volt_egyszer_egy_vadnyugat_5A filmnek több főszereplője van (az egyik maga a Vadnyugat – de erről később); így a film története is attól függ, melyik karakter útját követjük végig. A legismertebb, legemlékezetesebb természetesen a névtelen harmonikás (Charles Bronson) históriája, mely egy bosszúhadjárat beteljesítése – tehát egy alapmítosz, váratlan koordináták közé helyezve. Az ő szemszögéből a cél Frank (Henry Fonda) megölése, ezáltal Frank történetszála a kegyetlen zsarnok megkerülhetetlen bukása. Útja során Harmonika mások útját is keresztezi. Közülük az egyik Jill (Claudia Cardinale) – az övé egy rendhagyó női sors, amit akarata ellenére kénytelen élni New Orleans-ból a kietlen vadnyugatra csöppenve; az ő szempontjából a tét nem kevesebb, mint hogy mit tud kezdeni a nem kívánt, váratlanul jött függetlenséggel és magánnyal – érdekes lenne egy feminista értelmezést végigvezetni a filmen.

volt_egyszer_egy_vadnyugatCheyenne-é (Jason Robards) egy átlagos banditaéletút – némi csavarral, hiszen szimpatikus, a maga módján tisztességes figuráról van szó. Morton (Gabriele Ferzetti) esete pedig a „rossz jóember” karaktertípusának egy speciális változata: a férfi egyszerre él egy idea és a saját teste rabságában. Morton mániákusan vezeti a vasutat nyugat felé, Frank segítségével átgázolva mindenen és mindenkin – haláluk után viszont a vasút és az általa jelképezett civilizáció már nem tűnik gonosznak és pusztítónak, felszabadul Morton és Frank taszító szelleme alól. A sínek elérik a Vadnyugatot, így az örökre múlt időbe kerül – innen a cím.

volt_egyszer_egy_vadnyugat_4Míg Morton inkább szánalmas figura, Frank testesíti meg végtelenül kegyetlen, minden emberi vonástól mentes gonosztevőt. Ehhez képest érdekesek a film pozitív figurái, Harmonika vagy Cheyenne – „jó rosszemberek”, azaz hiába gyilkosok, tele vannak emberi gesztusokkal, ez elsősorban Jill-lel szemben mutatkozik meg. A film egyik legkedvesebb jelenete, mikor nekiállnak felépíteni az állomást – a tett (mint oly sok minden a westernekben) szimbolikus jelentőségű, hiszen a civilizáció megteremtésén fáradoznak ők, akik törvényen kívüliként nem lehetnek annak részei. Talán nem rontjuk el a film élvezetét, ha eláruljuk: a tervük sikerül. Így igaz, hogy a film tele van véres és kegyetlen jelenetekkel, de ne felejtsük el, hogy a végkicsengés száz százalékig optimista. A Vadnyugat, ez a toposz-főszereplő addigi formájában megszűnik, de egy élhetőbb, vonzóbb hely lesz belőle: Jill lakhelye.

volt_egyszer_egy_vadnyugat_2A Volt egyszer egy Vadnyugatban természetesen a stílus legalább annyira meghatározó, mint a fent vázolt sokirányú történet. A patikamérlegen adagolt zörejek (és a csend) ugyanúgy felelős az atmoszféráért, mint a zene, mely gyakran eluralkodik a képek felett. Morricone nélkül valószínűleg semmit nem érne az egész – a wagneri vezérmotívumokhoz hasonló, személyekhez köthető dallamok együtt léteznek a szereplőkkel, a végső leszámolás ereje, Jill jellemrajza vagy Cheyenne kópésága nagy részben a hozzájuk kötődő zenében rejlik. Ez a zenehasználat éppúgy operajelleget kölcsönöz a filmnek, mint a természetellenesen lassú és megkomponált jelenetek teatralitása – melyek egyébként az addigi westernhagyományhoz képest spontán, realisztikus jelenetekkel váltakoznak. Kicsit talán megmosolyogtató ez a mesterkéltség, szélsőségesség – de eközben hihetetlenül menő is, az összes meggyötört, válogatott arc nagyközelijével, trükkös operatőri megoldással, szűkszavú párbeszéddel együtt. Egyértelmű, hogy ennek az epikus filmnek a szélesvászon a lételeme – kihagyhatatlan a lehetőség, hogy ismét moziban látható.

Gyöngyösi Lilla

Gyöngyösi Lilla

Gyöngyösi Lilla az ELTE irodalom- és kultúratudomány szakán végzett. Specializációja a szerzői film, a western és az intermedialitás, mániája az önreflexió. Újságíróként és marketingesként dolgozik. A Filmtekercs.hu ötfős szerkesztőcsapatának tagja, a Papírfény rovat felelőse.
gyongyosililla@filmtekercs.hu

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..