Kritika

Posztkommunista fejlődésregény – Az ártatlanság virágai

Az ártatlanság virágai (In Bloom)

Az ártatlanság virágai (In Bloom)Két grúz lány kamaszodik: egyikük belezúg egy fiúba, a másik felesel a szüleinek, közben lázadnak tanáraik ellen. Az ellentmondást az okozza, hogy átlagos életük a Szovjetunió szétesése utáni pillanatokban, az elviselhetetlenséggel határos körülmények között zajlik.

Az ukrán válság tükrében abból a szempontból mindenképpen aktuális Az ártatlanság virágai, hogy rávilágít a Szovjetunió szétesését követő kegyetlenül nehéz időszakra a FÁK-tagállamok történetében. Grúziában mindezt az Abházia kiválása kapcsán kitört háború is súlyosbította. Míg Magyarország számára a függetlenség visszaszerzését, az oly régóta áhított európaiság újjáéledését hozta a rendszerváltás, addig például Grúziában a gazdasági összeomlást.

Az 1992-ben játszódó Az ártatlanság virágai azzal szembesít minket, hogy milyen szerencsések voltunk, amikor az amúgy is nehéz kamaszkorunkat nem kegyetlen történelmi sorcsapások között kellett töltenünk. Remek korrajzot kapunk Tbilisziről: masszív, omladozó építmények, a hanyatló nagyváros terjeszkedésén lyukat ütő növényzet a mindennapos túlélésért való küzdelemben vesztésre álló grúzok helyzetét illusztrálja. Jegyre adott kenyér, zálogba adott ékszer egy kiadós, finom vacsoráért, adóssághalmaz egy esküvő után – a meg nem szokott szegénység különböző bugyrait láthatjuk a vásznon.

A társadalom alkalmazkodik a körülményekhez, de a tizenévesek még nem. Eka (Lika Babluani) és Natia (Mariam Bokeria) bátorsággal, közönnyel, daccal, majd fegyverrel küzdenek a tomboló erőszak ellen. Csakhogy az egész film alatt vesztésre állnak. De mit tehetnének egy olyan világban, ahol az udvarló fiú egy fegyvert ad ajándékba szerelmének?

Az ártatlanság virágai (In Bloom)

 

Valahol a Lore, az Isten városa és a Barátunk, Superman között egyensúlyoz Az ártatlanság virágai. Ahogy az előbbiek is, annyival mutat többet egy átlagos kor- vagy társadalomrajznál, hogy karaktereit fejlődésre, pontosabban kamaszodásra kényszeríti a kaotikus történelmi miliőben. Natia lázad, dacol, küzd a rengeteg emberi ostobaság ellen, vidámságában és az Eka irányába mutató barátságában még a címben idézett gyermeki ártatlanságot látjuk, a film során pedig azt, ahogy ez elhervad.

Eka más. Ő nem optimista, nem remél az élettől, óvatos bezárkózása már egyfajta a felkészülés a felnőttkorra, amelynek szükségességét a világ folyamatosan alátámasztja. Az a borzasztó sors, ami a lányokra vár, folyamatosan és közvetlenül a szemük előtt lebeg: ebben a világban még a férfiaknak is kevés esélyük van arra, hogy az akaratuknak megfelelően alakuljon az életük.

Az ártatlanság virágai (In Bloom)

 

Szegénység, igazságtalanság, elnyomás és szomorúság – ezek a szavak jellemzik Az ártatlanság virágait. Önmagában borzasztónak tűnik, de fel kell hívnom a figyelmet arra is, amivel nem feszítik a néző tűréshatárát. Alapvetően nincs erőszak, vért alig látunk, a helyi szokásokból és kultúrából annál többet. Mégis talán természetes reakció a néző részéről – és velem ez is történt – hogy érzelmileg függetleníti, és önmagától elidegeníti a főszereplő lányok sorsát.

Véleményem szerint túlságosan nagy dózisban adagol a rendező: a nők elnyomott helyzete mellett bemutatja a hadsereg által birtokolt fegyver elsőbbségét a kenyérosztogatásban, ahogy a térségben jelenlévő vérbosszú életszerű megnyilvánulását is. Mindez nem gyomorforgató, és sok társadalmi probléma szemléletése sokkal kevésbé baj, mintha hagynánk magunkat ellaposodni a valódi gondokkal történő szembenézést nélkülöző posványban. Ha pedig olyat szeretnénk, akkor az Oscar-díj jelöltjeit szemlélve lehengerlő egyszerűséggel válogathatunk a habkönnyű drámák között.

Tóth Nándor Tamás

Tóth Nándor Tamás külpolitikai és kulturális újságíró volt. A kettő metszetéből alakult ki filmes specializációja: a politikai témájú és a társadalmi változásokat feldolgozó filmek, valamint a Mediterrán-térség, Németország és Latin-Amerika filmművészete. A Filmtekercs Egyesület pénzügyi vezetője. tothnandor@filmtekercs.hu

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com