Kritika

Rachel, Mike és a hippik – Hippi-túra

Hippi-tura (Wanderlust)

Hippi-túra (Wanderlust)Vannak filmek, amelyeknél hiába volt biztató a csillagok állása, a végeredmény mégsem lett emlékezetes. A Hippi-túra is ilyen: főszerepében két komikust (Paul Rudd, Jennifer Aniston) láthatunk, mellettük megbízható karakterszínészeket (Alan Alda, Justin Theroux), a háttérben pedig egy vígjátékok készítésében gyakorlott producer (Judd Apatow) áll. David Wain (Példátlan példaképek) rendező kezében viszont a kiváló összetevőkből sajnos egy lapos, gyorsan felejthető alkotás született.

A film

Jó dolga van a Jennifer Aniston rajongóknak: kedvencükre lehet számítani abból a szempontból, hogy minimum évi egy filmet szállít nekik. Ezek minősége viszont elég ingadozó: egy-egy emlékezetesebb, tényleg viccesre sikerült vígjátékot (Marley meg én), kettő vagy három vállalhatatlan követ (Exférj újratöltve, Kellékfeleség). Ennek megfelelően a tavaly nyár meglepetésfilmje, a Förtelmes főnökök után a Hippi-túra is az utóbbi kategóriába tartozik.

A történet szerint egy anyagi problémákkal küszködő házaspár, George és Linda elveszíti lakását és munkahelyét is, így kénytelenek a férj vagyonos testvéréhez költözni. Út közben viszont véletlenül egy kommunában kötnek ki, ahol az élet egyenesen idillinek tűnik. A közösség szeretettel és megértéssel fogadja őket, világi gondok pedig meg szűnnek létezni. Persze a hosszabb ott tartózkodás után hőseink is megtanulják, hogy nem mind arany, ami fénylik, a látszat néha csal stb.

Hippi-tura (Wanderlust)

Paul Rudd és Jennifer Aniston immár harmadjára játszik együtt a Vágyaim netovábbja és a Jóbarátok befejező évadjai után, így párosuk összeszokottnak mondható. Talán túl összeszokottnak is: a kémia nem igazán működik köztük, a kommunában élő csábítóikkal (a lenge öltözetű Malin Akerman és a szakállasan vadembernek kinéző Justin Theroux) már annál inkább. E közösségben ugyanis az intim szféra fogalma ismeretlen: ajtók nincsenek, az egyén problémái mindenkire tartoznak, sőt, a házassági eskü sem szent, hiszen az ember – szerintük – nem monogámiára termett. A beilleszkedés nehézségéből fakadó szituációk így meglehetősen kínosak, nem pedig megmosolyogtatóak.

A filmnek hiába volt a producere Judd Apatow, valahogy a rá jellemző humor teljesen hiányzik. Pontosabban: a humor mint olyan hiányzik a filmből, de nagyon. A kommuna elvont, túlságosan is közvetlen figurái inkább ízléstelenek, mint poénosak, a kelleténél jóval többször felbukkanó ronda pucér pasi (nem vicc, tényleg van egy ilyen karakter) pedig inkább a Jóbarátok újranézésre ösztönzi az embert, nem pedig nevetésre. Előre nem várt fordulat nem igen akad, ráadásul a  végső konfliktus és a fő bajkeverő figurája is vérszegényre sikerült.

Sebaj, a séma szerint még egy ilyen félresikerült alkotás és egy élvezetes Aniston-film következik. Addig is jobban járunk, ha inkább a régebbi Apatow-produkciókat nézzük újra (Ananász expressz, Lepattintva stb.), mint jelen kritika tárgyát. Kár érte.

A lemez

Az interaktív menüket és a közvetlen jelenetválasztást leszámítva nincs extra anyag a DVD-n.

Hippi-túra (Wanderlust)
színes, amerikai vígjáték, 2011

Rendező: David Wain
Forgatókönyvíró: David Wain, Ken Marino
Zeneszerző: Craig Wedren
Operatőr: Michael Bonvillain
Producer: Judd Apatow, Ken Marino, Paul Rudd, David Wain
Vágó: David Moritz, Robert Nassau

Szereplők:
Jennifer Aniston (Linda)
Malin Akerman (Eva)
Paul Rudd (George)
Justin Theroux (Seth)
Lauren Ambrose (Almond)
Kathryn Hahn (Karen)
Alan Alda (Carvin)

IMDb

Megjelenés dátuma: 2012.08.02
Szinkron nyelv: magyar DD 5.1, angol DD 5.1
Felirat nyelv: magyar, angol
Extrák: – Interaktív menük; – Közvetlen jelenetválasztás
Ár: 3190 Ft

Avatar

Polgári Lilla

Jelenleg elsős kommédiás mesterszakos hallgatóként az ELTE padjait koptatom. Két szenvedélyem van: a filmek és az írás, így e kettő kombinációjából indultam el az újságírói, de különösképpen a kritikusi pálya felé. Nem lehet elég korán kezdeni: családi beszámolók szerint 4 évesen a Schindler listáját néztem újra és újra, akkor még szerény (ám mai napig őrzött) VHS-gyűjteményünk egyikén. Ma már a sorozatok is jelentős szerepet töltenek be (izé, sok időt vesznek el); sok esetben vészesen függő lettem.

Filmek: vegyesen. Igyekszem bepótolni a klasszikusokat, bár ahogy haladok, kezdek rájönni, hogy arra egy élet is kevés. Legközelebb talán Tim Burton „korai” filmjei (a Nagy hallal bezárólag) állnak, valamint mindenféle kifordított mese (A herceg menyasszonya, Csillagpor, Leharcolt oroszlánok). A 3D-t nem szívelem, viszont általa a nagy vásznon tekinthetek meg filmeket, amik anno kimaradtak (Toy Story 1-2., Titanic, idén Jurassic Park). Mert minden moziban az igazi.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..