Kritika

Régi szöveg új lepelben – Trója (2 DVD)

troja_filmA régi nagy mitológiákat tovább örökíteni nagy kétélû fegyver. Benne minden buktatóval és helyzeti elõnnyel bír, hiszen talán nagyobb elvárással érkezünk be rá, mint bármely más hollywoodi produkcióra. Annak idején, a Trója négy évvel ezelõtti premierje idején elõnye és hátránya is volt ez a produkciónak. Az azóta már elcsendesült film most korongon jött szemünk elé. Dupla lemezen, rendezõi változatban.


A film

A már említett mitológiai téma a könyvmolyokat, Brad Pitt és Orlando Bloom párosa a tizen- és huszonéves lányokat, a monumentális látvány és csatajelenetek pedig a többieket vitték a mozi elé. No, persze nem légbõl kapott mese ez: az IMDb szerint a 18 év alatti lányoknak tetszett a leginkább a Trója. Helyes pasik ide vagy oda, Iliász megaopusza az elmúlt évtizedek egyik legkedveltebb történelmi alkotása lett.

Megelevenedik a vásznon az a bizonyos szépségkirálynõ-választás, amelyen a korona Pallasz Athéné fejére, a világ legszebb asszonya, Heléna pedig a szintén bombasztikus Paris (Orlando Bloom) karjaiba hullott. A meglehetõsen ködös olimpuszi történet kézzel fogható diplomáciai válságba és háborúba torkollik, hogy ne mondjam, elevenedik meg a szemünk elõtt. Égi, magasztos csaták ékes amerikaisággal gagyognak fülünkbe, s bizony mind sejtjük, hogy ha ama faló kerítésen belülre jut, kõ kövön nem marad.
Hogy a Wolfgang Petersen vezette újvilág mennyire tud azonosulni az égei-tengeri sagával, kérdés és kétely maradhat számunkra, de a Trójában soha senkinek nem ez volt és nem is ez lesz az elsõ szempont. Rendkívül jó kameramozgásai néha repítenek a csatajelenetek fölött, néha egész közel visznek, átéreztetik velünk a hõsök cselekedetét.


A DVD

Mint említettem, két lemez jár egy csomagban. Nem is csoda, hiszen a moziban „csak” 163 perces film a rendezõ elképzelése szerint 198 perces, tehát több mint egy fél órával többet kapunk. Nem is csoda, hogy az elsõ lemezre így már csak Petersen bevezetõje fért. A másik korongon számos, az ókori görög világot megidézõ kisfilm található. Külön foglalkoznak természetesen a csatajelenetek kulisszáival és külön a díszlet apró finomságairól.

Trója (Troy)
színes magyarul beszélõ amerikai-máltai-angol történelmi kalandfilm, 163 perc, 2004rendezõ: Wolfgang Petersen
író: Homérosz
forgatókönyvíró: David Benioff
operatõr: Roger Pratt
díszlettervezõ: Anna Pinnock
jelmeztervezõ: Bob Ringwood
zene: Gabriel Yared, James Horner
producer: Wolfgang Petersen, Diana Rathbun, Colin Wilson
látványtervezõ: Nigel Phelps
vágó: Peter Honessszereplõk:
Brad Pitt (Akhilleusz)
Eric Bana (Hektór)
Orlando Bloom (Parisz)
Diane Kruger (Helené)
Julie Christie (Thetisz)
Peter O’Toole (Priamosz)
Brendan Gleeson (Meneláosz)
Brian Cox (Agamemnón)
Sean Bean (Odüsszeusz)

IMDb-átlag: 6,9
troymovie.warnerbros.com

A DVD-t kiadja a Fórum Home Entertainment.
Megjelenés: 2008. 03. 18.
Ár: 3.990 forint

Filmtekercs.hu

Filmtekercs.hu

A Filmtekercs.hu Magyarország legnagyobb független online filmes lapja és a te kedvenc újságod.

Szólj hozzá!

Click here to post a comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..