Kritika

Rémesen kedves – Frankenweenie

Frankenweenie2Tim Burton  bábfilmjeit tekintve jóformán alapszabály, hogy a főhősnek van egy tök jó fej kutyája, aki a síron túl is hűséges gazdájához.

A film

Szellemblöki, csontvázblöki és Frankeinsteinblöki. Igazán spéci lista, vitathatatlan. Szellemkutyussal egyébként a Karácsonyi lidércnyomásban találkozhattunk (Itt ugyan Burton csak a karakterekért és történetért felelt, mégsem kérdőjelezheti meg senki, hogy ízig-vérig szerzői műről van szó.) Csontvázházikedvencet pedig A halott menyasszonyban láthattunk. Burton első mozgóképen megjelenő különös kis ebkedvencét azonban Frankeinstein doktor munkássága ihlette. Az ötletet már a Vincentben felveti a rendező, kifejtett formában azonban az 1984-es Frankenweenie rövidfilmben jelenik meg egy kisfiú halálból visszahozott kutyájának története.

A közel harminc perces, élő szereplőket felvonultató mesét a Disney  kísérőfilmnek szánta a Pinokkió mellé, de olyannyira nyomasztóra sikeredett, hogy a Frankenweeniet  szélesebb közönség előtt akkor be sem mutatták. Burton azonban nem hagyta annyiban a dolgot és 2012-ben egész estés bábanimációként gondolta újra a történetet.

A Tim Burton eredeti ötletén alapuló mese főszereplője egy magának való kisfiú, Viktor Frankeinstein, aki a szélmalmairól híres New Hollandban él  szüleivel és szeretett kutyájával, Sparkyval. A kutyust egy nap véletlenül elgázolja egy autó. Viktor vigasztalhatatlan. Sparkyval nemcsak a kutyáját, hanem a legjobb barátját is elvesztette. Az iskola természettudományokat tanító tanára azonban különös gondolatot ültet el a fiú agyában.

frankenweenie1

Igazi burtoni alapfelállás. Van minden, amit az elborult fantáziájú rendező szeret. Meg nem értett főhős, elmosódó mezsgye élők és a holtak között. Kisváros idillel és sok begyöpösödött, ám szórakoztató karakterrel, a szélén kötelezően gótikus hangulatú állattemetővel.

Lássuk be, Burtonnél rendszerint nem a narratív motívumok eredetiek, hanem maga a “keverék” és a nála mindenek fölött álló vizualitás. Ez a Frankenweenie esetében sincs másképp. Az általa gyakran idézett Frankeinstein történet itt most az egész film központi elemét szolgáltatja, de az állattemető életre kelő házikedvencei sem az ő agyában jelentek meg először. Persze nem kell megijedni, tényleg nagyon sajátos mix született, ahol azért jutott hely elegendő eredeti poénnak és számos meghökkentő módon újragondolt jelenetnek, ami végeredményben rendkívül szórakoztató élménnyé teszi a Frankenweeniet. A látványvilág pedig szokás szerint nagyon ott van. Nem csoda, hogy Oscar-jelölést is kapott ez a morbid, ám kedves mese legjobb animációs film kategóriában.

Ráadásul a  bábanimáció  ez esetben nem egy nagyon tetszetős, ám öncélú választás volt, hanem a legmegfelelőbb forma ehhez a cselekményhez. Hiszen többek között miről szól a film?  Arról, hogy valaki életre kelt egy holt anyagot. Ezt csinálja Frankeinstein, és  tulajdonképpen ezt csinálja a bábok mögött álló mester. Mellesleg kétségtelen, hogy ez az a terep, ami a legjobban fekszik Burtonnek. Ez most is bebizonyosodott.

A Frankenweeinie – Ebcsont beforr címmel magyar forgalmazásba kerülő film  nagyon bájos, vicces és  iróniát nem nélkülöző mű, jellegzetes, ütős látványvilággal megspékelve. Akik szeretik Burton munkáit, azoknak kötelező, de azoknak is ajánljuk, akik nem fanatikus rajongói a rendezőnek. Nem mellesleg még a tudományok iránti érdeklődésnek is adhat egy lökést a fiatalabbaknál.

A lemez

A kiadvány megvásárlása mellett döntő rajongók egy videoklippel, illetve az animációs film bábjait bemutató kiállítás videódokumentációjával is gazdagabb lesznek.

Mlinárik Mariann

Mlinárik Mariann az ELTE-n szerzett MA diplomát filmelmélet és filmtörténet, illetve történelem szakokon. Érdekli a streaming platformok világa. Szívesen készít interjúkat. Szabadidejében fotózik, néhány képe az oldalon is látható.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com